Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy napisał:

czy nie więcej pracy i pln ów włożysz w tą samą ilość sianka?

Pracy nie liczę, PLN na pewno nie, bo koszty takie, że z 20 kilo saletry i tyle ropy ile C-330 przepali żeby to przywieźć. Zresztą ja wolę się urobić i nawet wydać więcej ale swoje mieć. 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Nieee, wczoraj rano kolega jechal tym na gąskach. 

A reszta chyba na placu stoi. Drugi zestaw jeździ mniejszy z jd7820. 

Właśnie o tego na gąsienicach chodziło,Wiola mi doniosła

Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

Ja też sporo ciapkiem się najeżdżę i jeszcze skrzyni nie zakleszczyłem. Ciekawe od czego to zależy 🤔

Jak ta kulka co jest na dźwigni nad sprężyną się prztrze to dźwignia idzie do góry i jest za krótka i wyskakuje z wodzika. Dbaj żeby była guma całą i piach tam nie leciał.

• Like 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

U sąsiada trzynastka płasko oczkowa po dziś dzień jeździ w skrzyni. 😉 Też odblokowywał takim i się wyślizgnęła.

A kluczy to kilka jeździ cały rok, dwa do obsypnika, jedna 13 do skrzyni i kilka "o tak o", żeby było czym zęby w kultywatorze oczyścić po robocie. Do tego ze 4 zawleczki na zapas, rękawiczki, a teraz nawet i wrzuciłem tą przystawkę na wałek starego typu, przynajmniej się nie zgubi...

Ja to se nawet gaśnice do 30 kupiłem 🙂 podstawowe klucze wożę czyli 10,13,17 śrubokręt młotek druciaka i WD 40. W planie jest kupno kompletu kluczy do tej skrzyneczki pod maską 🙂 a no i przewód do pompowania na lampach zawinięty 😁

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Dobrze zarobiłem to jakoś to zaakceptuje 🤭 a i pohandlowalem trochę ze Ślązakami, na dniach na te pedalasie muszę jechać. Gdzieś tam pod łomżę 

toc tam dalej kurpie, a przynajmniej mentalnie 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

że z 20 kilo saletry i tyle ropy ile C-330 przepali żeby to przywieźć.

a ile z tego siana?

Opublikowano
Przed chwilą, Krzak napisał:

Ja to se nawet gaśnice do 30 kupiłem 🙂 podstawowe klucze wożę czyli 10,13,17 śrubokręt młotek druciaka i WD 40. W planie jest kupno kompletu kluczy do tej skrzyneczki pod maską 🙂 a no i przewód do pompowania na lampach zawinięty 😁

Tam to wiecznie w oleju będzie. Sprężarki nie mam. Gaśnicy też bo i po co. 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzak napisał:

a no i przewód do pompowania na lampach zawinięty

a pasek do sprężarki potrafisz założyć??

Opublikowano
Przed chwilą, radekz200 napisał:

Pafnucy powiesiłeś flagę na balkonie? 😛

jeszcze nie. zarobiony byłem. jutro z samego rana będzie.

u Ciebie jest?

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A bo ja wiem? Wszystko luzem to uj wie ile by to na kostki było. 

tak tylko ciekaw jestem. no swoje , to swoje, ale podejrzewam że mocno nie uzasadniona ta robota ekonomicznie.

Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Dbaj żeby była guma całą

To akurat ważne nie tylko w traktorze

2 minuty temu, radekz200 napisał:

Pafnucy powiesiłeś flagę na balkonie? 😛

Na mojego somsiada ambasador mówią, jak flagę na 1 maja wywiesi to do pół sierpnia wisi, tak samo i na 11 listopada jak powiesi to razem ze światełkami świątecznymi ściąga

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

jeszcze nie. zarobiony byłem. jutro z samego rana będzie.

u Ciebie jest?

tak tylko ciekaw jestem. no swoje , to swoje, ale podejrzewam że mocno nie uzasadniona ta robota ekonomicznie.

No a jak 🇵🇱😛

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

U mnie cała ta robota nie jest uzasadniona ekonomicznie. Ani siano, ani ziemniaki ani hodowla.

czyli hobby? no ale pszczółki, to chyba odrobinę zyskowne?

Opublikowano
Bananek napisał:

Chłoporobotnik napisał:

3 minuty temu, 6465 napisał:

@Krzak weź odkręć te cztery śruby zdejmij dźwignie  przy zgaszonym ciągniku spróbuj długim śrubokrętem poprzesuwać te wodziki.

Nawet i klucz 13, wystarczy, śrubokręta nie wożę a na środku pola czymś odblokować trzeba a klucz w skrzynce... Choć w 2020 chyba ani razu mi się nie udało 🤔 W 2021 raz i w tym roku też raz jak na razie.

U sąsiada trzynastka płasko oczkowa po dziś dzień jeździ w skrzyni. 😉 Też odblokowywał takim i się wyślizgnęła.

magnesem można wyjąć jsk się pokrywę zdejmie

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

@Pafnucy przyznaj się że budujesz rynek zbytu siana 🤣 

a kiedyś miałem wystawione, i zadzwonił gość, który dla królików chciał 1 belę. no ale chciał potraw. nie miałem.

@Chłoporobotnik, lepszy potraw dla królów?

Opublikowano

dzisiaj widziałem parę aut z jednej strony Polską flagę z drugiej ukraińską a i tylko ukraińską i na polskich blachach 🙉

Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Jeszcze nie zasiałeś?

Nie wypali, tylko czy to facelii potrzebne?

Fakt że ja miałem na bdb stanowisku, ale nie dałem grama nawozu.

Pola masz gnojone to bym azotu chyba nie dawał, ewentualnie maks 20kg N

To może pod kukurydze ? 

Dziś zasiałem facelie i rzodkiew oleistą 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v