Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

Odrazu  cię zysk netto i interesuje.

Widać że nie masz zielonego pojęcia o uprawach warzyw i kosztach nakładu.

W siałem sobie w zeszłym roku foliak ogórków i trochę pomidorów wsadziłem. Ze 300krzakow może. Na foliak ta największa folia poszła. Wiem ile to kosztowało i ile wzięliśmy za te warzywa. Masz rację na uprawie niczego się nie znam bo ja do tematu rolnictwa bardziej hobbystycznie podchodzę. Z US nie jestem, nie martw się. Finalnie też dokładacie do tych tuneli jak hodowcy opasów, świń, krów mlecznych? 

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Co tam dyskutować, przy warzywach jest nie mało  pracy, trzeba to lubić i mieć zdrowy kręgosłup, nie jest lekko jakby się  wydawało.

Przez ostatnie 2 lata nakład duży na uprawy w polu i wystarczyły 2buze zlewne i po zysku.

W zeszłym sezonie 3 całe tunele papryki przed samym rwaniem poszły z wodą 2 lata temu  ogólnie też .

I zysk poszedł w pizdu🤦🙄

• Like 1
Opublikowano

A ja powiem że takie tunele to nie dla mnie. To nie tylko robota w tunelu ale i handel. Życie na walizkach, gościem jest się w domu i ciągła jazda na giełdę.

Trochę próbowałem tego chleba ale to nie dla mnie. 

Po mleko przyjedzie auto I masz wyebane na sprzedaż, robisz w gospodarstwie resztę godzin, ja zawiozę owoce na skup i też robię dalej co potrzeba, przy zbożówce tak samo. 

Oczywiście nie zazdroszczę mleczarzom, bo to najbardziej absorbująca robota w rolnictwie. Tu nie ma że głowa boli i jutro wydoję. 

No może Radkowi pronarki zazdroszczę i tui wokół tej lepianki🤭

Opublikowano
Belaruss820 napisał:

A przy krowach samemu jak sie uprze to mozna duzo roboty zrobic.

Można ale to będzie yebanie bez odpoczynku , powiedzmy 5 rano start , 22 powrót a w żniwa jeszcze później jeśli chce się jak najwięcej zrobić za pogody...Generalnie wtedy na robotę w polu to wyrywanie czasu, czasem robota po nocach, w tym przypadku nawet na nieduży areał tylko duuże maszyny są sposobem na ulżenie i nie spanie w ciągniku... Wiem co mówię

Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

W siałem sobie w zeszłym roku foliak ogórków i trochę pomidorów wsadziłem. Ze 300krzakow może. Na foliak ta największa folia poszła. Wiem ile to kosztowało i ile wzięliśmy za te warzywa. Masz rację na uprawie niczego się nie znam bo ja do tematu rolnictwa bardziej hobbystycznie podchodzę. Z US nie jestem, nie martw się. Finalnie też dokładacie do tych tuneli jak hodowcy opasów, świń, krów mlecznych? 

Masz jeden tunel 

Wystarczy że przejdzie slarabartek folie porwie i już jesteś w plecy.

Daj boże niech ci się udaje jak najlepiej. 

W zeszłym roku folia 500 a teraz najtańsze badziewie 900 zł.

Rolka pasków do nawadniania 500 teraz 650-700 zł.

Każdy nawóz rozpuszczalny na worku 25 kilowym 100 zł do góry według zeszłego roku a ceny niewiadomo jakie będą.

Ogólnie na ten sezon przewiduje się 40%mniej nasadzeń papryki w naszym regionie a mimo tego może nie być ceny

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

A ja powiem że takie tunele to nie dla mnie. To nie tylko robota w tunelu ale i handel. Życie na walizkach, gościem jest się w domu i ciągła jazda na giełdę.

Po mleko przyjedzie auto I masz wyebane na sprzedaż, robisz w gospodarstwie resztę godzin, ja zawiozę owoce na skup i też robię dalej co potrzeba, przy zbożówce tak samo. 

Oczywiście nie zazdroszczę mleczarzom, bo to najbardziej absorbująca robota w rolnictwie. Tu nie ma że głowa boli i jutro wydoję. 

Graby będę sadził 

Opublikowano

Ja zaczynałem od wszystkiego - poziomka, truskawka, malina porzeczki agrest, jagoda, aronia, śliwy, wiśnie, róża, dynia, pomidor, marchew Ćwikła, ziemniak, zboża i szkółka jagodowych.

Pieniądz szedł od maja do listopada, zboże całą zimę ojciec na targu handlował.

Ale lat przybywało, sił ubywało. Łapałem ziemię żeby móc zejść z liczby gatunków , a nadrobić tonażem innych upraw by wiązać końce.

Dziś jest dobrze jak jest, choć przegiąłem z likwidacją i trochę obawiam się przyszłości.  

W małym gospodarstwie nie ma wyjścia - tylko specjalizacja i rycie od świtu do nocy.

Opublikowano
20 minut temu, gregor1284 napisał:

A tu całym rokiem trzeba karmić, doić...

a przy warzywach ile masz przerwy???

siać na sadzonki to już trzeba w lutym, żeby na przełomie maja i czerwca zacząć zbiory

przy kilku oprawach typu bób, czereśnie, śliwki, pomidory i ziemniaki masz pracę od lutego do października, a potem jeszcze czas na sortowanie i sprzedaż ziemniaków, zostaje dwa miesiące w których obcinasz sad

inaczej sprawa ma się z okopowymi, a inaczej z miękkimi, w przypadku np. bobu czy czereśni jak ich nie sprzedaż w ciągu 24h od zbioru, to możesz je po drodze wyrzucić w rów przy trasie, co jeszcze wielu praktykuje

oznacza to że: wstajesz o 4-5 rano (żeby zerwać nie w gorąc), do 10 zbiór, potem przygotowanie tego, spakowanie, jazda na giełdę, jak masz farta to sprzedajesz w ciągu dwóch godzin i wracasz do domu przed 22, możesz pospać 6 godzin, jak nie masz farta, to stoisz do 3 rano...

• Like 3
Opublikowano
stempos1980 napisał:

4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Co tam dyskutować, przy warzywach jest nie mało  pracy, trzeba to lubić i mieć zdrowy kręgosłup, nie jest lekko jakby się  wydawało.

Przez ostatnie 2 lata nakład duży na uprawy w polu i wystarczyły 2buze zlewne i po zysku.

W zeszłym sezonie 3 całe tunele papryki przed samym rwaniem poszły z wodą 2 lata temu  ogólnie też .

I zysk poszedł w pizdu🤦🙄

to po co to robić jak takie ryzyko 🤔 zdarza się że krowa zdechnie 🙄 najlepsza 🙄

Agrest napisał:

a żyrandola 🤔😁

Opublikowano
5 minut temu, stempos1980 napisał:

Masz jeden tunel 

Każdy nawóz rozpuszczalny na worku 25 kilowym 100 zł do góry według zeszłego roku a ceny niewiadomo jakie będą.

Ogólnie na ten sezon przewiduje się 40%mniej nasadzeń papryki w naszym regionie a mimo tego może nie być ceny

Folie płaciłem 1000,teraz z 1500. Taśmę nie pamiętam ile ale pół rolki chyba zostało. Wysciolkuje chyba czymś to w tym roku. Choć przy taśmach tylko zielsko jest. Przy mleczychach też dużo zależne od pogody 

Opublikowano
21 minut temu, gregor1284 napisał:

2 SPORYCH ogrodnikow zrezygnowało z upraw pomidorów i ogórków szklarniowych jak 2 lata temu były po 2 zł . 

Opublikowano
17 minut temu, stempos1980 napisał:

Masz jeden tunel 

A Ty Adam myślisz że do krów to nie podrożało nic 🤔 folia sznurek do góry , pasze dodatki ,itd 

Opublikowano

I u mnie śnieg granulowany leci z nieba. 

I na co to komu potrzebne? Jak ten pis rządzi? 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

A z której strony przyszedł? 

Łod germańca

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

A Ty Adam myślisz że do krów to nie podrożało nic 🤔 folia sznurek do góry , pasze dodatki ,itd 

Wiem że wszystko podrożało.

A ty myślisz że u nas sznurka nie idzie? 

U mnie rocznie idzie 12 kłębków sznurka 5000tys metrów

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

To tusk wysłał😁😁😁

A widzisz go. A to szelma. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v