Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Koło domu mając pola to jedna przyczepa wystarczy do wożenia, druga w zapasie.

Mam małą 6t jednoośkę i wszystko nią robię na polach do 4km od domu.

W ubiegłym roku młócone class tucano. Jeden zasyp 5-5,2t i do domu.  

Na tym polu oddalonym 4km ojciec stał z drugą przyczepą 4t.

Więc wielkość i ilość przyczep o niczym nie świadczy. 

I dlatego ja mając 30 do 35ha ornego nie myślę o zakupie kombajnu bo to tylko spowoduje wzrost kosztów i rozciągnięcie żniw w czasie. A tak 3 dni i dożynki. W ubiegłym roku dzięki temu zebrałem wszystko przed deszczami, po za 2ha gdzie musiałem czekać na sąsiadów, bo dojazdu nie miałem.

Przy tym areale to i usługodawca zadowolony. 

Są hektary, są pieniądze, jest zarobek 

Szybka inwestycja i zwrot kosztów 

Opublikowano
14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Złom teraz drogi to nie wiem czy opłaca się czekać na kupca. Era tych maszyn już przeminęła

Tak też sobie myślę po 1,90 mi powiedział jak do cięcia 

9 minut temu, Bananek napisał:

Szkoda nerwów. Na złom. Jakie koła tam?

Aktualnie opony 15x825 z lawety niskopodłogowki 

Opublikowano

W ubiegłym roku 3 usługodawców. W tym zobaczymy. Najgorzej z polem 15km. Mam 8ha to tu ledwie wyrabiam. Idzie bizonem to więcej czasu. Jak deszcz lub awaria nie przeszkodzi to też zawsze na jeden raz idzie. Najwyżej robi sobie chwilę przerwy nim z pustym wrócę.

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Tak wogóle to jest tu ktoś kumaty w instalacjach CO ? 14 metrów od kotłowni przy domu mam takie pomieszczenie socjalne na ciuchy robocze itp , chciałbym sobie tam kiedyś podciągnąć ogrzewanie od chałupy coby specjalnie tam w piecyku nie palić żeby wysuszyć mokre ubrania. Pytanie czy jest to wykonalne? jakie to muszą być rury i jak głęboko puszczone?

Piec mam ze sporym zapasem mocy

znajomy miał podobie z biurem i ogrzewał z domu coś mówił że są spejalne izolowane ruru ale za drogie i zwykłe poizolował ale co dokładnie nie pamiętam dawno już to bylo

Opublikowano
7 minut temu, Pomorzanin1222 napisał:

Wyciągnij trochę hydrauliki koła i co tam potrzebujesz i na złom

Tylko koła bym zabrał , na co mi te siłowniki czy rozdzielacze

Opublikowano
Agrest napisał:

Koło domu mając pola to jedna przyczepa wystarczy do wożenia, druga w zapasie.

Mam małą 6t jednoośkę i wszystko nią robię na polach do 4km od domu.

W ubiegłym roku młócone class tucano. Jeden zasyp 5-5,2t i do domu.  

Na tym polu oddalonym 4km ojciec stał z drugą przyczepą 4t.

Więc wielkość i ilość przyczep o niczym nie świadczy. 

I dlatego ja mając 30 do 35ha ornego nie myślę o zakupie kombajnu bo to tylko spowoduje wzrost kosztów i rozciągnięcie żniw w czasie. A tak 3 dni i dożynki. W ubiegłym roku dzięki temu zebrałem wszystko przed deszczami, po za 2ha gdzie musiałem czekać na sąsiadów, bo dojazdu nie miałem.

u każdego inne warunki możliwe że jak byś miał 10% tego sytuacjia by wyglądała odwrotnie 🤷‍♂️ jak jest dobry uslugodawca to git gorzej jak taki zbywa gdy masz mało bo wie że robota nie ucieknie

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

W ubiegłym roku 3 usługodawców. W tym zobaczymy. Najgorzej z polem 15km. Mam 8ha to tu ledwie wyrabiam. Idzie bizonem to więcej czasu. Jak deszcz lub awaria nie przeszkodzi to też zawsze na jeden raz idzie. Najwyżej robi sobie chwilę przerwy nim z pustym wrócę.

Trzeba 3 do wożenia Przyczepa tandem 12 T.

Opublikowano
2 minuty temu, slawek74 napisał:

u każdego inne warunki możliwe że jak byś miał 10% tego sytuacjia by wyglądała odwrotnie 🤷‍♂️ jak jest dobry uslugodawca to git gorzej jak taki zbywa gdy masz mało bo wie że robota nie ucieknie

Było dużo mniej i zawsze się złapało kogoś. 

1 minutę temu, galan99 napisał:

Trzeba 3 do wożenia Przyczepa tandem 12 T.

Wożę ja, a ojciec po polu pod kombajn podjeżdża

Opublikowano
11 godzin temu, Uziu92 napisał:

że Sławek ? chyba ma wiecej jak 3 ha. Tu są tacy co wg mnie pier**lą 3 po 3 ile to nie mają pola a faktycznie to całe g mają albo starzy na tym polu naginają, bo siedzą tu świątek piątek i piszą pierdoły, jakby tyle mieli to by nie mieli się czasu po d*pie podrapać,np wrzuci zdjęcie jak małym ursusem gnój trzącha i rozrzutnikiem 3 tonowym i że ma do nawiezienia 20 ha, a na drugi dzień pisze ze już skończył , no ja nie wiem, chyba u takiego inna doba, ja w tym roku rozrzutnikiem 10 ton na 20 ha woziłem i zeszło mi bite 2 tygodnie po 12 godzin dziennie, ale co się dziwić. Albo 40 ha c360 obrabia, to dopiero hit 😂 chyba te 40 to dzielone przez 8, bo z 40 ha w tym roku można przy 5 t z ha mieć 200 ton zboża a to 300 tys , więc za to po jednym sezonie można kupić jaki traktor i robić jak człowiek, albo na tyle ha kupować przyczepę 4 czy 6 ton 😂 albo pług ug czy inne gówno z PRL 😂ja mam 2 szt 8 t i 3 czwórki i jak żniwa to jeszcze by się coś przydało, bo 3 godziny koszenia i wszystko zasypane. Jakbym miał jedną wozić to bym się miesiąc pier**lił a mam połowę pod zbożem tego co tutaj niektórzy deklarują że mają. Masakra 😂 Kilku kilkunastu tu ludzi normalnych, reszta oderwana od rzeczywistości przychodzi się tu dowartościować chyba bo we wsi sąsiadowi się nie pochwali jaki to on obszarnik. Nie będę wymieniał z ników , bo jak ktoś z czasu tu wejdzie i prześledzi co się dzieje to dojdzie to takiego samego wniosku 👍

Coś ty na tym polu 2 tygodnie robił 🤔

Opublikowano
9 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dlatego ja ze swojego kombajnu nie zrezygnuje. Tutaj w sumie każdy ma swój taki czy inny nawet na kilka ha... Chyba dlatego , że nie ma firm usługowych z lexionami 😛

Sylwek u nas to samo kombajnów jak mrówek , lexiona czy innego byka nie uświadczysz bo gdzie na te małe działki 🤷🏼‍♀️, no właściwie to rzut beretem od Ciebie 🙂

Daleko od Ciebie Łagiewniki ?

Opublikowano

A z 8 km 😁 jeśli mówimy o tych w gminie Czarnożyły

Ursus932 napisał:

9 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Dlatego ja ze swojego kombajnu nie zrezygnuje. Tutaj w sumie każdy ma swój taki czy inny nawet na kilka ha... Chyba dlatego , że nie ma firm usługowych z lexionami 😛

Sylwek u nas to samo kombajnów jak mrówek , lexiona czy innego byka nie uświadczysz bo gdzie na te małe działki 🤷🏼‍♀️, no właściwie to rzut beretem od Ciebie 🙂

Daleko od Ciebie Łagiewniki ?

Opublikowano
4 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

A z 8 km 😁 jeśli mówimy o tych w gminie Czarnożyły

No koło Wielunia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v