Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Nie nie znam. Ja mało teraz jeżdżę w Bieszczady. W tym roku się wybieram dla tego łażę z młodymi, muszą przestać jęczeć przy chodzeniu. Jak narazie 5km bez zbędnego jęczenia przechodzą. Do czerwca chcę robić 15km dziennie. 

co to jest 5km ?? ja za młodego z matulą tyle chodziłem na przystanek, do szkoły miałem 2,5km w jedną stronę ścieżką przez pola, do kościoła 4km

do swojej żony chodziłem nieraz piechotą w zimie po 15km, bo to jeszcze czasy bez auta były, a motorem po śniegu nie bardzo

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

w XXI wieku są aplikacje zakupowe i SMSy. 

tak tak aplikacje XXI wiek...

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Ryneczki porobili i nawet 1 osoba na wielu nie handluje. Każdy jedzie do marketu, a ryneczek w godzinach pracy konsumentow

Nawet jak jest targ w sobotę to nikt nie sprzedaje niczego z produktów rolnych warzyw etc

Opublikowano
jahooo napisał:

na zakupy z kartką, nie masz kartki - nie kupujesz,

Ojciec mój kiedyś zakupy z kartki zrobił. Na drugi dzień znów do sklepu. Dziwnie się spojrzał, ale zakupy zrobił. Okazało się, że dwa razy pod rząd ta sama kartka była. 😉

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, jahooo napisał:

co to jest 5km ?? ja za młodego z matulą tyle chodziłem na przystanek, do szkoły miałem 2,5km w jedną stronę ścieżką przez pola, do kościoła 4km

do swojej żony chodziłem nieraz piechotą w zimie po 15km, bo to jeszcze czasy bez auta były, a motorem po śniegu nie bardzo

U mnie do kościoła i szkoły jest równo 1km. A i tak do szkoły są wiezione samochodem. Do sklepu 300m niecałe. Wszystko asfalty do kościoła i szkoły nawet z chodnikiem. 

Dla mnie przejście 15km dziennie nie stanowi jakiegoś wyczynu, dzieciaki spokojnie powinny taki dystans przejść. W szkole na W-F przebiegało się dystans 5000m na ocenę. 

@Agrest, @Krzak ryneczki działają tylko ludzie zbyt wygodni, ja uwielbiam kupować na rynkach jest taniej można kupić lepszej jakości produkt. A szczególnie w lecie. 

Edytowane przez hubertb
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, hubertb napisał:

Dla mnie przejście 15km dziennie nie stanowi jakiegoś wyczynu, 

Widze Hubert cwiczycz na czasy cofnicia sie w epoce- ropa towar luksusowy 🙌

Ja wczoraj też poczyniłem pewne kroki sondy lambda wymieniałem bo niby sprawne ale cos mi sie nie podobała a i przebieg  juz duzy, może cos spalanie spadnie 😝

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 minutę temu, V12 napisał:

Ja wczoraj też poczyniłem pewne kroki sonde lambda wymianiałem bo niby sprawna ale cos mi sie nie podobała a i przebieju juz duzy, może cos spalanie spadnie 😝

ile ms czas wtrysku masz? 

Opublikowano (edytowane)

a ja pamietam ?? wiem że sonda to element który zmienia swoje parametry i mimo że działa moze nie  pokazywac prawdy, w koncu pracuje w ekstremalnych warunkach 

przekonałem sie o tym 10 lat temu jak grzebałem w kolektorze i uszkodziłem jedną z sond przypadkiem, a silnik miał 6 garów i podzielony na tzw dwa banki. wtedy tak z kasa gorzej było to kupiłem uzywkę, działała ale adaptacje długo terminowe sie rozjeżdzały między bankami a wczesniej były takie same , wniosek taki że sondy odbiegały od siebie prawda wskazań ze wzgledu na stopień zuzycia , tylko w takim razie która która wtedy była bliżej prawdy 🙌 ??

drugi przypadek miałem taki że w turbo benzynie mimo że korekty i skład mieszanki sonda pokazywała ok to turbo robiło sie czerwone za wcześnie bez jakiegos mocnego obciązenia- uboga mieszanka, po wymianie sondy wrócilo do normy 

ja je kupiłem za poł ceny znajomek szukał przyczyny, problemów w takiem samym aucie i wymieniał na ślepo a okazało sie co innego , teraz płacze że sprzedaje ta fure bo przy tych cenach paliwa to masakra i tak gadka ze bym kupił te sondy, to i szybka akcja te stare mu włozyłem i niech sobie pogania ta fure 

Edytowane przez V12
Opublikowano

teraz tymi autami nie ma gdzie "pojechać", tak policja teraz stoi że szok, nawet na wioskach zaczynają stać gdzie trochę asfalty porobili i ciut większy ruch, mandaty drogie, łoją ostro.

Opublikowano (edytowane)

a motorem ??>> hehhe dobrze to juz było...

Edytowane przez V12
Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

teraz tymi autami nie ma gdzie "pojechać", tak policja teraz stoi że szok, nawet na wioskach zaczynają stać gdzie trochę asfalty porobili i ciut większy ruch, mandaty drogie, łoją ostro.

Na ukrainców hajs musi być

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

ja mam nakeda 600-tke i dużego skutera, to nawet tym skuterem nie ma gdzie juz teraz, bo można łatwo wpaśc, a co dopiero 600 🙉

sporta lytrowego poprzedałem w 2015r jak weszło ze moga uprawnienia za***ać, generalnie nie ma gdzie wykorzystac to i po co mi to,

ale ja sie na jeździłem żołądek mi przyspieszenie do pleców cofało ech piękne czasy młodości 

Edytowane przez V12
Opublikowano
5 minut temu, V12 napisał:

a motorem ??>> hehhe dobrze to juz było...

motoru ja akurat nie mam, kto ma może próbować.

2 minuty temu, PAN88 napisał:

Na ukrainców hajs musi być

zawsze wszystko pod przykrywką bezpieczeństwa, a prawda jest taka że infrastruktura drogowa u nas jest już ciut lepsza jak te kilka lat temu ale nadal poj3bana, bezsensowne ograniczenia, tereny zabudowane w polu albo krzakach gdzie nic nie ma, ograniczenia tam gdzie  nie ma powodu, a brak ich tam gdzie faktycznie powinny być lub inne znaki ostrzegające, bo  jak ktoś drogi nie zna to można się przejechać, a dla policji to dobre miejsca do tłuczenia mandatów.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Uziu92 napisał:

motoru ja akurat nie mam, kto ma może próbować.

w tej chwili, to juz sie nie liczą osiągi jest cięzko i trza sie slimaczyć, możesz jechac fura 300km a i 60km i tak samo wpadniesz...

jak bym sie nie  miał automata w 3-litrówce to bym go pogonił ale tez mi szkoda bo mam go troche lat i wiem co mam, jak jade gdzies dalej to wygodnie bo automat to bajka , ale wykorzystac nie ma gdzie,

w koło komina to takim pierdzipędem w 75km sie bujam a i tym sie trza pilnoweć w predkoscixD

motor tak samo 600 i chwile dasz i zwalniasz i tak go dusisz ale to musi byc bo na zlocik sie skoczy i wogole mam nadzieje że pechowo nie wpadne heh

Edytowane przez V12
Opublikowano

dokładnie, w siedlcach mają bmw nieoznakowane i na krajowej 2 ce polują, łowią ostro,  można moment wpaść, strach wyprzedzić kogoś, bo zaraz w lusterku koguty niebieskie, nawet nie wiesz skąd się wzięli.

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe jak tam "eko" dieslowcy jak sie im DPF-y i EGR-y po zasrywają heh te nowe diesle to lubią spacerki po ekspresowych, a nie odpal zgaś i średnia 35km/h

2 minuty temu, slawek74 napisał:

co w zabudowanym jadą 40 

ludki sie boja, ja sie nie dziwie , toz to sankcja może wartość auta przekroczyć heh

Edytowane przez V12
Opublikowano
44 minuty temu, V12 napisał:

a ja pamietam ?? wiem że sonda to element który zmienia swoje parametry i mimo że działa moze nie  pokazywac prawdy, w koncu pracuje w ekstremalnych warunkach 

przekonałem sie o tym 10 lat temu jak grzebałem w kolektorze i uszkodziłem jedną z sond przypadkiem, a silnik miał 6 garów i podzielony na tzw dwa banki. wtedy tak z kasa gorzej było to kupiłem uzywkę, działała ale adaptacje długo terminowe sie rozjeżdzały między bankami a wczesniej były takie same , wniosek taki że sondy odbiegały od siebie prawda wskazań ze wzgledu na stopień zuzycia , tylko w takim razie która która wtedy była bliżej prawdy 🙌 ??

drugi przypadek miałem taki że w turbo benzynie mimo że korekty i skład mieszanki sonda pokazywała ok to turbo robiło sie czerwone za wcześnie bez jakiegos mocnego obciązenia- uboga mieszanka, po wymianie sondy wrócilo do normy 

ja je kupiłem za poł ceny znajomek szukał przyczyny, problemów w takiem samym aucie i wymieniał na ślepo a okazało sie co innego , teraz płacze że sprzedaje ta fure bo przy tych cenach paliwa to masakra i tak gadka ze bym kupił te sondy, to i szybka akcja te stare mu włozyłem i niech sobie pogania ta fure 

Zapchaj AFR i zobacz. 

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

i tak najgorsi są tacy kierowcy co w zabudowanym jadą 40 i nie ma nawet możliwosci ich wyprzedzić przez 5km

są i tacy co i po za terenem tak jadą.

3 minuty temu, V12 napisał:

Ciekawe jak tam "eko" dieslowcy jak sie DPF-y po zasrywają heh te nowe diesle to lubią spacerki po ekspresowych, a nie odpal zgaś i średnia 35km/h

ludki sie boja, ja sie nie dziwie , toz to sankcja może wartość auta przekroczyć heh

mi od kupna auta w grudniu jeszcze się DPF nie wypalał, co prawda z miesiąc stał nie jeżdzony

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, hubertb napisał:

Zapchaj AFR i zobacz. 

to by pokazało czy sa różnice, teraz toi mało jeździ to na razie bez cudowania 

te nowe lambdy  juz zakręcone zobaczymy jakie bedą  odczucia, i  czy sie adaptacje długoterminowe  zmienią 

6 minut temu, Uziu92 napisał:

mi od kupna auta w grudniu jeszcze się DPF nie wypalał, co prawda z miesiąc stał nie jeżdzony

skąd wiesz ?? ten model auta ma sygnalizacje wypalania ?? 

Edytowane przez V12
Opublikowano
V12 napisał:

Ciekawe jak tam "eko" dieslowcy jak sie im DPF-y i EGR-y po zasrywają heh te nowe diesle to lubią spacerki po ekspresowych, a nie odpal zgaś i średnia 35km/h

2 minuty temu, slawek74 napisał:

co w zabudowanym jadą 40 

ale to nie ważne jakim autem jadą ale potrafią się konkretnie ślimaczyć czy sary rzęch czy wypasiona młoda fura i ani wiek ani płeć nie ma znaczenia

Opublikowano

nie ma sygnalizacji właśnie, ale nie udało mi się tego zaobserwować, jak  dpf wypala to spalanie chwilowe wzrasta mocno, włącza wentylatory i silnik inaczej pracuje.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertb napisał:

Druga sprawa to złącze sondy, najgorzej jak ktoś kable polutuje. Wtedy to na pewno sonda pokaże wynik z czapy. 

juz z wtyczkami Boscha, tych uniwersalnych nie tykam, 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v