Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Więcej się zbierze = więcej można chować, mniej zboża idzie. Jak w przyszłym roku plony dobre będą to jeden rok przerwy od zboża albo tylko jeden kawałek pszenicy a na reszcie pod zboże albo coś na poplon albo jakiś groch.

Eeee to muszę se dobre grabki kupić i łąki obgrabiać chyba 🤔 a mus się jedną sztukę więcej uchowa 🤭

Opublikowano
Przed chwilą, TheraRolnik napisał:

Eeee to muszę se dobre grabki kupić i łąki obgrabiać chyba 🤔 a mus się jedną sztukę więcej uchowa 🤭

A myślisz, że jak u nas się robi jak grabią jakąś taśmówką a nie dojadą bo drzewa itp?

Opublikowano
4 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Ty Piotruś to znosz bide. 

Teraz tylko im się w d*pach poprzewcacało od dobrobytu

Ja też znam. Wrócę do domu to Ci pokaże co dziś jadłem, woda pieprzowa mówi Ci to coś? 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Sam w tym zbieraniu jako dzieciak uczestniczyłem.

60% użytkowników tego forum też i niektórzy nawet dłużej niż Ty. Zbieranie ziemniaków spod pługa to już objaw skrajności bo co to za bulwa? To przecież nie poleży bo przeważnie pokaleczone. Lepiej pastewną plenną odmianę posadzić. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

60% użytkowników tego forum też i niektórzy nawet dłużej niż Ty. Zbieranie ziemniaków spod pługa to już objaw skrajności bo co to za bulwa? To przecież nie poleży bo przeważnie pokaleczone. Lepiej pastewną plenną odmianę posadzić. 

Ze zbierania zawsze pierwsze szły w parnik. 

Opublikowano

Na glinie nie raz wyorze się całe ładne gniazdo zdrowych bulw, ja tam zbieram jeszcze po kultywatorze i po orce, zazwyczaj na ogrodzie jeszcze się 2-3 wiaderka ładnych ziemniaków zbierze

małych i uszkodzonych wogóle nie zbieram - nie mam hodowli

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Ja też znam. Wrócę do domu to Ci pokaże co dziś jadłem, woda pieprzowa mówi Ci to coś? 

Coś podobnego do Solanki? 🤔😉

1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie, ale wódka z pieprzem jak najbardziej. 

Ja mam paprykową wódke... Stoi ileś lat każdy się boi zerwać banderole 

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Na glinie nie raz wyorze się całe ładne gniazdo zdrowych bulw, ja tam zbieram jeszcze po kultywatorze i po orce, zazwyczaj na ogrodzie jeszcze się 2-3 wiaderka ładnych ziemniaków zbierze

małych i uszkodzonych wogóle nie zbieram - nie mam hodowli

Po pługu u mnie nie wychodzą, po kultywatorze zbieram ale tylko całe i duże. Tylko jakie to zbieranie, 17ar w tym roku rodzinnie 16 osób. Dłużej potrwało przygotowanie koparki i sam zabieg kopania niż zbieranie. 

Opublikowano
2 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Coś podobnego do Solanki? 🤔😉

Ja mam paprykową wódke... Stoi ileś lat każdy się boi zerwać banderole 

Woda, sól, pieprz, ocet i cebula. Tako prawie rosół tylko na zimno, dla biedaków 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, farmtrac8244 napisał:

Chyba trochę mija moda na ubieranie domów albo prąd drogi. Znaczy sąsiednia wieś przy drodze 7 miała odstrojone po inne lata

Mija moda, z roku na rok coraz mniej. Pojedyncze zabudowania jeszcze się stroją. Aktualnie pgry wystrojone, ale oni to zawsze cywilizacyjnie daleko za ludźmi 

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Skrajnością to w Małopolsce było dzielenie ziemi na wszystkie dzieci ile by ich nie było i porobili ogródki a nie gospodarstwa i wszyscy klepali bidę.

Taa, na wszystkie dzieci. Z 13 dzieci 60 morgów przypadło na 4. 

Opublikowano
1 minutę temu, donweter1989 napisał:

Mija moda, z roku na rok coraz mniej.

U mnie tato przystraja, ale to kosztuje naprawdę sporo. Dobre jakości światełko to wydatek nie mały. 

Opublikowano

Co do zbierania po 100 razy ziemniaków to czym i jak wy je kopiecie? U nas w elewatorowej kółko max do góry żeby głęboko brała, jedynka polowa w ciapku z gazem w podłodze i było elegancko. Po zbiorze broniami łęty się pościągało żeby spalić to wtedy się złapało ominięte kartofle i tyle, a nie że jeszcze po pługu...

Opublikowano
Przed chwilą, tytanowyJanusz napisał:

Co do zbierania po 100 razy ziemniaków to czym i jak wy je kopiecie? U nas w elewatorowej kółko max do góry żeby głęboko brała, jedynka polowa w ciapku z gazem w podłodze i było elegancko. Po zbiorze broniami łęty się pościągało żeby spalić to wtedy się złapało ominięte kartofle i tyle, a nie że jeszcze po pługu...

Motykami, kombajnami, konnymi kopaczkami. Wszystkim prócz elewatorowych.

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Skrajnością to w Małopolsce było dzielenie ziemi na wszystkie dzieci ile by ich nie było i porobili ogródki a nie gospodarstwa i wszyscy klepali bidę.

W całej Galicji u mnie też tak było.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U nas tego nie było, dostawał jeden, gdzie tylko próbowali ci przyjezdni z Małopolski coś dzielić, bo takich też na Pomorzu było sporo, te gospodarstwa upadły już dawno.

9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Taa, na wszystkie dzieci. Z 13 dzieci 60 morgów przypadło na 4. 

No i ci czterech podzielili znów na czterech i tak że ciągnikiem nawrócić już nie można bez cofania.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

U nas tego nie było, dostawał jeden, gdzie tylko próbowali ci przyjezdni z Małopolski, bo takich też na Pomorzu było sporo, te gospodarstwa upadły już dawno.

Faktycznie, chociażby na Kujawach też było bogactwo jak uj. Zjeżdżali do nas do pracy w ZChO, nawet Poznaniaki. Ale rzadko kiedy byli to ludzie przyjęci jako "swoi". Jeszcze ktoś z terenów bardziej na południe, południowy wschód to tak ale oni nie za bardzo. 

4 minuty temu, Desperado napisał:

No i ci czterech podzielili znów na czterech i tak że ciągnikiem nawrócić już nie można bez cofania.

No, na pewno. Od jednego całość poszła do RSP za rentę. U drugiego zostało w całości. U trzeciego podzielone na dwie części. U czwartego też na dwie części. 

Opublikowano
10 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Panie pierwszy Raz w życiu uczestniczyłem w kopaniu elewatorowa, po dwóch przejazdach dopiero koło podniesione do samej góry 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Faktycznie, chociażby na Kujawach też było bogactwo jak uj. Zjeżdżali do nas do pracy w ZChO, nawet Poznaniaki. Ale rzadko kiedy byli to ludzie przyjęci jako "swoi".

A widzisz cholerników zapalczywych, a u nas wasi byli przyjęci jak swoi, nikt im nie robił wyrzutów tyś nie nasz. Ale Krakusa było zaraz poznać, za złotówkę sukę by gonił ze 100km.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Na Galicji mogłeś mieć fart, najgorzej było podczas reformy rolnej bo z logicznej wielkości np. 15ha odcinali chłopom i rozdawali dziadostwu. Dworskie majątki w 80% zmieniano zwykle na PGR lub inne państwowe twory. Reszta szła do dziadostwa i w ten sposób powstawały cholernie dziwne działki. 

Opublikowano
27 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A myślisz, że jak u nas się robi jak grabią jakąś taśmówką a nie dojadą bo drzewa itp?

Ja to nawet grabi nie zabieram, co zostanie na łące to się prasą zbierze a to co zostanie w rogach czy od rowów to uj z tym 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v