Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Muszę POjechać

To pewno do wieczora nie będę tu

Tylko uważaj na różnej maści politycznej popaprańców żeby  Ci drogi nie zablokowali🤣 

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Dołożył bym jeszcze do tego "kto popełnia notorycznie błędy ortograficzne to cofka do podstawówki" 

Jaja ogolić i do przedszkola , często przyczyną błędów czy literówek jest pisanie po %

2 godziny temu, PRIMO napisał:

Kuźwa 🙆‍♂️ za blisko mnie ten zakład dla obłakanych i przez przypadek dostałby po łbie ode mnie. 🤪

a z Choroszczy miałby za blisko do mnie

Opublikowano
1 minutę temu, Wędrowycz85 napisał:

Tylko uważaj na różnej maści politycznej popaprańców żeby  Ci drogi nie zablokowali🤣 

Całkiem się odkleiles jak zaspy ze śniegu nazywasz politycznymi popaprańcami 🤔 a może to wina rosji? 😂

3 minuty temu, konteno napisał:

Jaja ogolić i do przedszkola , często przyczyną błędów czy literówek jest pisanie po %

No to na odwyk menelstwo 🤔 i profilaktycznie esperal 

Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

Za nogi łapał i przewracał? Był i u nas taki dopóki nie został złapany przez pół i pasków nie dostał 😂

To ten twój znajomy przy moim to zwykły cienias. 😛

Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Dopóki polityka się nie zainteresuje ją 😉

Nią chyba 🤔

2 minuty temu, DANDYS napisał:

Screenshot_2022-12-18-11-38-24-295_com.android.chrome.jpg

Nieźle

Będziemy pływać 🤔 śniegu zbytnio nie napadało to i deszcz może nie będzie chciał padać 🤔

Opublikowano
11 minut temu, lemik napisał:

Co za model i jakiej marki?

Model i marka  bez znaczenia bo już takiego nie kupisz, wyprodukowany zanim zaczęli  przypinać im eko klasy, ale konstrukcje ma taką jak poniżej.  Jak chcesz u siebie coś zmienić to  idź w  ekologie i automatykę.

piec.jpg

Opublikowano
3 minuty temu, Pigmei napisał:

Model i marka  bez znaczenia bo już takiego nie kupisz, wyprodukowany zanim zaczęli  przypinać im eko klasy, ale konstrukcje ma taką jak poniżej.  Jak chcesz u siebie coś zmienić to  idź w  ekologie i automatykę.

piec.jpg

Nie wiem, po sobie widzę że żaden piec i automatyka nie nadrobi braku docieplenia. Zresztą w tych sprawach to @HF86 chyba najbardziej pomoże. 

Opublikowano

Zmiana pokrycia dachowego . Można samemu nie potrzebna firma .

- Zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wsparcia udziela się na wymianę pokrycia dachu wykonanego z wykorzystaniem wyrobów zawierających azbest przez zastąpienie go nowym pokryciem dachu wolnym od wyrobów zawierających azbest na budynkach służących do produkcji rolniczej, na powierzchni nie większej niż 500 m2. Przepisy rozporządzenia ani regulaminu wyboru przedsięwzięć do objęcia wsparciem nie określają wykonawcy robót budowlanych związanych z montażem nowego pokrycia dachu i w związku z tym przedsięwzięcie może być wykonane zarówno przez wyspecjalizowanego wykonawcę, jak również przez samego wnioskodawcę - odpowiedziała Joanna Czapla, dyrektor Departamentu Płatności Bezpośrednich w MRiRW.

- W ramach wsparcia nie ma obowiązku udokumentowania utylizacji azbestu. Niemniej jednak, w regulaminie wyboru przedsięwzięć do objęcia wsparciem określono, że jednym z załączników do wniosku o udzielenie wsparcia jest kopia pisemnego zgłoszenia do urzędu gminy odpadów zawierających azbest, które powstaną w wyniku realizacji przedsięwzięcia, celem ich odbioru i utylizacji. Wymieniony powyżej dokument składany jest w celu poinformowania gminy o ilości azbestu, który powstanie w wyniku realizacji planowanej inwestycji, a złożenie wspomnianego dokumentu w gminie nie oznacza konieczności udowodnienia przez rolnika, że gmina zapewniła odbiór i utylizację zdjętego pokrycia dachu zawierającego azbest, jak również nie wyklucza możliwości, aby rolnik we własnym zakresie zorganizował odbiór i utylizację zdemontowanego pokrycia dachu, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie - wyjaśniła dyr. Czapla.

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/czy-rolnik-moze-sam-wymienic-dach-z-azbestem-w-gospodarstwie,126426.html

Opublikowano
1 minutę temu, Pigmei napisał:

Nadrobi, nadrobi kwestia spalonego opału 😆

No tylko ile to będzie kosztować? Nawet jak ktoś ma las to według mnie jest po prostu czyste marnotrawstwo. 

Opublikowano (edytowane)

O to to,  najważniejsza ekonomia 👍 Tak nawiasem mam duży 120 letni domek z pięknej  czerwonej cegły z elementami ozdobnymi, w gminie twierdzili ze już niby podlegam pod konserwatora zabytków 🤯. Póki co  pocieszeniem  są dla mnie grube podwójne ściany, kiedyś taka pustka wewnątrz  była sposobem na zmniejszenie strat ciepła.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Zmiana pokrycia dachowego . Można samemu nie potrzebna firma .

- Zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wsparcia udziela się na wymianę pokrycia dachu wykonanego z wykorzystaniem wyrobów zawierających azbest przez zastąpienie go nowym pokryciem dachu wolnym od wyrobów zawierających azbest na budynkach służących do produkcji rolniczej, na powierzchni nie większej niż 500 m2. Przepisy rozporządzenia ani regulaminu wyboru przedsięwzięć do objęcia wsparciem nie określają wykonawcy robót budowlanych związanych z montażem nowego pokrycia dachu i w związku z tym przedsięwzięcie może być wykonane zarówno przez wyspecjalizowanego wykonawcę, jak również przez samego wnioskodawcę - odpowiedziała Joanna Czapla, dyrektor Departamentu Płatności Bezpośrednich w MRiRW.

- W ramach wsparcia nie ma obowiązku udokumentowania utylizacji azbestu. Niemniej jednak, w regulaminie wyboru przedsięwzięć do objęcia wsparciem określono, że jednym z załączników do wniosku o udzielenie wsparcia jest kopia pisemnego zgłoszenia do urzędu gminy odpadów zawierających azbest, które powstaną w wyniku realizacji przedsięwzięcia, celem ich odbioru i utylizacji. Wymieniony powyżej dokument składany jest w celu poinformowania gminy o ilości azbestu, który powstanie w wyniku realizacji planowanej inwestycji, a złożenie wspomnianego dokumentu w gminie nie oznacza konieczności udowodnienia przez rolnika, że gmina zapewniła odbiór i utylizację zdjętego pokrycia dachu zawierającego azbest, jak również nie wyklucza możliwości, aby rolnik we własnym zakresie zorganizował odbiór i utylizację zdemontowanego pokrycia dachu, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie - wyjaśniła dyr. Czapla.

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/czy-rolnik-moze-sam-wymienic-dach-z-azbestem-w-gospodarstwie,126426.html

Doczytaj jeszcze ze to trzeba zgłosić do starostwa i tam już niby wymagają że firma wyspecjalizowana ma zdjąć eternit 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, hubertb napisał:

No tylko ile to będzie kosztować? Nawet jak ktoś ma las to według mnie jest po prostu czyste marnotrawstwo. 

Dobrze powiedziane 👍

Jestem pierwszy sezon z ociepleniem,lux sprawa,a czasami wręcz 👙😉

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Pigmei napisał:

Póki co  pocieszeniem  są dla mnie grube podwójne ściany, kiedyś taka pustka wewnątrz  była sposobem na zmniejszenie strat ciepła.

Można to ocieplić, nawet tylko konserwator będzie wymagał żeby zachować pewne dekoracje. Podłogówki też nikt ci nie może zabronić. 

Opublikowano (edytowane)

Mnie zniechęcił do docieplenia facet który powiedział, że to pieniądze w błoto wyrzucone, bo to co teraz mniej spali latem straci na dogrzewanie, bo inaczej jak w  lodowni. Jeszcze jest jeden co też z tego powodu nie dociepla, tylko okna wymienił a nie głupi człowiek (z wyglądu)😛

Edytowane przez lemik
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
Baks00 napisał:

7 minut temu, hubertb napisał:

Dobrze powiedziane 👍

Jestem pierwszy sezon z ociepleniem,lux sprawa,a czasami wręcz 👙😉

mam podobnie 🤭 do niedawna drewnem nie szło do grzać pieca https://images.app.goo.gl/zJDZwknqKhgm34NA7 3 klasa dzisiaj trzeba uważać by nie przegiąć z temperaturą by nie wietrzyć 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v