Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, 6465 napisał:

Najpierw swoją elektrownie, potem pompę ciepła.

Kumpel założył w zeszłym roku pompę ciepła, do tego fotowoltaike żeby było czym tą pompę zasilić i nie zbankrutować, potem sami dołożyliśmy licznik na zasilaniu, i wyszło że wydał ponad 50tys.zl żeby popiołu z pieca nie wynosić, bo wg zeszłorocznych stawek zużywał tyle samo prądu na dobę ile kosztował mnie ekogroszek na dobę

11 godzin temu, stempos1980 napisał:

@Ursus932 tak jak Tomek napisał najtaniej wyjdzie postawić nowy komin systemowy oczywiście jak masz gdzie bo stary komin wielką niewiadomą co znim.

Szwagier kupił dom z 2008r i kominy postawione z palonej cegły bez wkładu ceramicznego🤦

Ja też mam komin z cegły bez wkładu, a dom nawet 10 lat nie ma, co w tym złego??

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, zycietoniejebajka1 napisał:

Moge i 10 razy oglądać i się nie nudzi. Zresztą z wieloma starymi filmami tak mam.

I za każdym razem można się popłakać na koniec, muzyka w tym filmie jest kozak 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Kumpel założył w zeszłym roku pompę ciepła, do tego fotowoltaike żeby było czym tą pompę zasilić i nie zbankrutować, potem sami dołożyliśmy licznik na zasilaniu, i wyszło że wydał ponad 50tys.zl żeby popiołu z pieca nie wynosić, bo wg zeszłorocznych stawek zużywał tyle samo prądu na dobę ile kosztował mnie ekogroszek na dobę

Ja też mam komin z cegły bez wkładu, a dom nawet 10 lat nie ma, co w tym złego??

ciekawe ile z tej ekologii trafia do germancow za te technologie i patenty dla uratowania świata 🤔

Opublikowano
bratrolnika napisał:

Raczej nic złego, w latach 80-90 nie było wkładów i ludzie w piecach palili 🙊🙊 Strach mówić, że u mnie wylot komina jest na wymiary 1 cegły i normalnie się pali 🤔

Opublikowano
3 minuty temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Byle z pełnej 🙈 

No z pełnej, a z jakiej, z dziurawki???

1 minutę temu, HF86 napisał:

ciekawe ile z tej ekologii trafia do germancow za te technologie i patenty dla uratowania świata 🤔

Tego nie wiem. Kumpel mówił że wygoda jest, ale jak tak popatrzeć z boku, że trzeba wydać 50tys.zł żeby raz na tydzień węgla nie dosypać i popiołu nie wygarnąć, to ja wiem, myślę że można było lepiej te pieniądze wydać

Opublikowano

ja mam kwasowke 12×12 I bez problemu już 6 lat dymi. 

A można w źródłach ciepła wpisać palet i przydasie 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Łolek napisał:

Wy obaj chyba z okolic Radomia czy się mylę 

Dlatego też tak napisałem 

Nie mylisz się. 😁

Adam na zachód a ja na wschód od Radomia. 

1 godzinę temu, witejus napisał:

,,o dwóch takich co ukradli księżyc"

Teraz ostał się tylko jeden. ☝️

Opublikowano
15 minut temu, bratrolnika napisał:

No z pełnej, a z jakiej, z dziurawki???

Tego nie wiem. Kumpel mówił że wygoda jest, ale jak tak popatrzeć z boku, że trzeba wydać 50tys.zł żeby raz na tydzień węgla nie dosypać i popiołu nie wygarnąć, to ja wiem, myślę że można było lepiej te pieniądze wydać

nie wykluczone żę wejdzie dodatkowa opłata coś na styl ,,zielony certyfkiat '' do wegla , drzewa  , i peletu a tanie to nie bedzię zresztą wspomniał na ten tema Gregor  kilka dni temu  , na razie nie wiadomo jak to ugryść były ,, propozycje '' żęby nałożyć ten podatek na piec w zależnosci od jego mocy KW  .

• Thanks 1
Opublikowano
29 minut temu, bratrolnika napisał:

Tylko 50 tys, to j tak jakoś mało wydał jakoś🤔 dobra pompą tyle kosztuje, a gdzie fotowoltaika gdzie koszt średni to 4tys za 1KW.

Opublikowano

U nas się teraz uspokoili nagabywacze od tej fotowoltaiki, już z rok nikt nie przyszedł i nie dzwonił. I święty spokój. W moim przypadku to gra nie warta świeczki. Dwóch sąsiadów ma ale żaden się nie chce przyznać ile zapłacił i jak im się to zwraca.

• Like 1
Opublikowano

dofinansowanie jest jeszcze. I to procentowo do dochodu. 

znajomych mam, wszystkie zarobki bez papiera, pełny socjal I w zeszłym roku 90% dofinansowania. 

chata nowa 230 m i gops tego nie widzi 🤯

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

nie wykluczone żę wejdzie dodatkowa opłata coś na styl ,,zielony certyfkiat '' do wegla , drzewa  , i peletu a tanie to nie bedzię zresztą wspomniał na ten tema Gregor  kilka dni temu  , na razie nie wiadomo jak to ugryść były ,, propozycje '' żęby nałożyć ten podatek na piec w zależnosci od jego mocy KW  .

Tego nie wiem

U nas mieli gaz ciągnąć, zbierali deklarację kto się chce przyłączyć, ale jak to teraz tak zdrożało to nie wiem czy jest sens

6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Tylko 50 tys, to j tak jakoś mało wydał jakoś🤔 dobra pompą tyle kosztuje, a gdzie fotowoltaika gdzie koszt średni to 4tys za 1KW.

Ok 40tys.zł pompa kosztowała z tego co mówił, fotowoltaike to dokładał na więcej, bo już wcześniej miał 

Cos mi się w głowie kołacze że wydał 56tys.zl to ale pewien nie jestem 

No i jakieś dotacje chyba jeszcze dostał

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

U nas mieli gaz ciągnąć, zbierali deklarację kto się chce przyłączyć, ale jak to teraz tak zdrożało to nie wiem czy jest sens

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nasze "zadupie" jest zgazyfikowane od dobrych 25 lat albo i lepiej a gminy bliżej Krakowa, bodajże Czernichów jak się nie mylę ledwo w 50%. Przynajmniej tak wójt wczoraj mówił, mieli jakąś tam konferencję z wójtami innych gmin i główny temat rozmów to wymiana źródeł ogrzewania a oni z takim tekstem wyskoczyli. Wg jego słów u nas w gminie w 2021 prawie 10% "starych" domów zmieniło źródło ogrzewania.

• Like 1
Opublikowano

Potężna erupcja wulkanu na Pacyfiku. Fala uderzeniowa dotarła na Kasprowy Wierch

Fala uderzeniowa, czyli fala gwałtownego wzrostu ciśnienia, która powstała po wybuchu wulkanu na wyspie Tonga na Pacyfiku o godz. 20.23 dotarła na Kasprowy Wierch — poinformował w sobotę wieczorem Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej.

Za powiada się kilka lat burzliwych dla świata , wichury , wulkany , planeta szaleje .

A ludzie walczą czym tu palić .

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, PRIMO napisał:

Nie mylisz się. 😁ja na wschód od Radomia. 

☝️

A to jeszcze Polska ☺️

27 minut temu, jarecki napisał:

O to to 👍Bo to chodzi o kase , zapłacisz to możesz kopcić

Edytowane przez Ursus932
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v