Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, mysza103 napisał(a):

Tylko taka ciekawostka że skoro Polska węglem stoi , to czemu te miliony ton sprowadzali węgla ze świata ? coś tu chyba nie tak z tym naszym węglem było czy jest 

Nie tak, to jest z naszymi rządzącymi, że dają się w uja robić Brukseli i Niemcom.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Oni mielą te kłody w maszynach potem peletują? 

Drzewo leśne idzie na źrebke , kilka lat temu przy DK robili wycinkę to takie o średnicy do metra szły prosto w rębak razem z gałęziami , na pelet musi być suche i bez kory 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał(a):

no a dym gdzie leci? bo w moim jest np jeszcze wentylator kominowy 

No raczej tam samo gdzie dym z pelletu ? chyba że są różne konstrukcje i o czymś nie wiem 

Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

No raczej tam samo gdzie dym z pelletu ? chyba że są różne konstrukcje i o czymś nie wiem 

no ale mówimy że np piec się wygasił bo osiągnął temperaturę zadaną a drewno na ruszcie się nie wypaliło i dopala się przy wyłączonym piecu i wentylator kominowy nie chodzi 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Całkiem szczelny raczej nie jest...

Tylko czy to dobry pomysł, ile taka tlącą się szczapa da ciepła...

dokładnie, to ma tylko sens położyć drewno na ruszt przy rozpalaniu pieca żeby szybciej złapać zadaną temperaturę 

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

A ile taki piec będzie na czuwaniu w mrozach, chwilę się potli i rozdmucha dalej jak się załączy.

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Tylko taka ciekawostka że skoro Polska węglem stoi , to czemu te miliony ton sprowadzali węgla ze świata ? coś tu chyba nie tak z tym naszym węglem było czy jest 

Jak juz kolega odpowiedział bo na swiecie jest tańszy, a dokładniej ruski dla gospodarstw tak ochoczo sprowadzany przez ludzi powiazanych z politykami , a jak wprowadzili embargo z dnia na dzień... Dzis jakos tego wegla nie brakuje. I pamietaj, ze w cenie naszego węgla masz obecnie 48% przeróznych podatkow i akcyz. Oczywiście glębinowe zawsze bedą drozsze , ale niestety u nas oprocz podatków dochodzi katastrofalne zarzadzanie kopalniami, przerost zatrudnienia i płac ktore obecnie stanowia bodaj 50% ceny węgla. Chcemy miec tani prad i ogrzewanie to wystarczy zniesc podatki chocby vat, oplaty co2 , zarzadzac rynkowo kopalniami i nawet ten nasz drogi wegiel i tak bedzie tanszy od OZE, atomu nie mowiec o pellecie, na który zwyczajnie nie ma surowca - to jest pulapka cenowa co zreszta juz widac.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Z powodu konstrukcji paleniska i słabego dostępu.

No i sterownik wyłączy piec.

Nie wyłoczy zawór trujdrożony ustawiam manualnie na 8 .  W tym sezonie spaliłem 1200kg peletu + drewno .Tylko  muszę  dokładać.  A Ty jesteś gość. 

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano
43 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

ile taka tlącą się szczapa da ciepła...

rano w popiele znajduję niedopalone czerwone węgle pomimo że dolne drzw pieca pełniące role miarkownika ciągu lekko otwarte by się wypaliło 

Opublikowano
5 godzin temu, Marl napisał(a):

A dodatkowy osprzęt tez jest policzony ( w tej cenie 19 tys zl )?? Np: zawory mieszajace, bufor czy pompki?? Prawie 20 tys zl to dużo pieniędzy, jeśli wykonują taki sam projekt kotłowni...

Tak ze wszystkim 18kW piec.

Naganiacz mi zrobił projekt, mierzył wszystko w kotłowni i zostawił, a ja wysłałem go do tej firmy 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Tak ze wszystkim 18kW piec.

Naganiacz mi zrobił projekt, mierzył wszystko w kotłowni i zostawił, a ja wysłałem go do tej firmy 

Jak montowałem panele fotowoltaiczne to miałem podobnie. Na tych samych częściach potrafiło być około 2x drożej niż zapłaciłem. Zależy od monterów. Najdroższe są firmy , co sami ogarniają tylko zamówienia i papiery a montaż zlecają innej firmie.

Opublikowano

No i każdy po drodze musi swoje zarobić. 

13 minut temu, Nintendo napisał(a):

Jak montowałem panele fotowoltaiczne to miałem podobnie. Na tych samych częściach potrafiło być około 2x drożej niż zapłaciłem. Zależy od monterów. Najdroższe są firmy , co sami ogarniają tylko zamówienia i papiery a montaż zlecają innej firmie.

Opublikowano
4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

no ale mówimy że np piec się wygasił bo osiągnął temperaturę zadaną a drewno na ruszcie się nie wypaliło i dopala się przy wyłączonym piecu i wentylator kominowy nie chodzi 

U mnie to jest jak w normalnym piecu gdzie dym sam idzie ciągiem dym na pewno spokojnie może sobie w komin polecieć w komin , a jak jest wentylator to też przecież nie jest szczelny że się zamyka jakaś zapadka , tylko 

4 godziny temu, Desperado napisał(a):

A ile taki piec będzie na czuwaniu w mrozach, chwilę się potli i rozdmucha dalej jak się załączy.

Zależy na jaką temperaturę pokojową jest ustawione załączanie , godzinę może się nie rozpalać , lub zdecydowanie dłużej 

4 godziny temu, radekz200 napisał(a):

dokładnie, to ma tylko sens położyć drewno na ruszt przy rozpalaniu pieca żeby szybciej złapać zadaną temperaturę 

I tak, i nie 

Opublikowano
5 godzin temu, radekz200 napisał(a):

To ta nowoczesność taka wspaniała, że nawet w kominie trzeba poganiać spaliny? 

Wentylator do pieca to ok, bez tego nie rozpali, ale do komina 🤔 

-19.5 i wiaterek zaciąga dość z północy.

Jawor teraz idzie do pieca, skubaniec jak węgiel się żarzy 

Opublikowano
4 godziny temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tu wygaszanie ustawiłem na 61 stopni, przy wygaszanie jest przedmuchać,  to tamto , tak że to nie dopalone drewno rozzaży  się tak jak na zdjęciu I mimo że piec wygasza się przy 61 stopniach to jak widać z tego żaru po jakimś czasie robi się ponad 80-85 stopni i załączają się pompy zabezpieczające żeby wody nie zagotowało

1 zdjecie chwilę przed wygaszeniem pieca .  2 zdjęcie po wygaszeniu i przedmuchu pieca.  Widać jak wszystko się rozpaliło.  A 3 zdjęcie jak już się pompy właczyły przy temperaturze ponad 80 stopni ( na zdjęciu  temperaturę już zbiło natyle co widać) 

20260201_172247.jpg

20260201_172304.jpg

Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał(a):

To ta nowoczesność taka wspaniała, że nawet w kominie trzeba poganiać spaliny? 

Wentylator do pieca to ok, bez tego nie rozpali, ale do komina 🤔 

-19.5 i wiaterek zaciąga dość z północy.

Jawor teraz idzie do pieca, skubaniec jak węgiel się żarzy 

no toż w piecu ale na wyjściu do komina