Skocz do zawartości

Ciągnie pług do lewej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, Pigmei napisał:

Odciągi na sztywno ?To tylko papraki tak robią ciągając małe zagowówkki i cały czas mają koła skręcone w niezaorane" bo ściąga". Jakby takiemu dano by obrotówkę to szybką szkołę regulacji  by przeszedł  one nie wybaczają  błędów i  kombinacji z odciągami, bo to od razu widać.

Zagonówki nie posiadam, kierownicą nie kręcę podczas orki, i żadnych odciągów na luźno nie pozostawiam. Fakt, w większości mam piachy które można gałęzią uprawić, ale orzę też łąki a czasem nawet prawdziwe bagna, więc coś o różnych glebach wiem. I naprawdę pierwszy raz tu od was słyszę aby odciągi luźno były w trakcie orki. 

Opublikowano

Ja w sumie moge swoje odkrecic , tak samo jak podalem przyklad traktora 2 razy wiekszej mocy i tez nie ma odciagow przy orce 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Zagonówki nie posiadam, kierownicą nie kręcę podczas orki, i żadnych odciągów na luźno nie pozostawiam. Fakt, w większości mam piachy które można gałęzią uprawić, ale orzę też łąki a czasem nawet prawdziwe bagna, więc coś o różnych glebach wiem. I naprawdę pierwszy raz tu od was słyszę aby odciągi luźno były w trakcie orki. 

Mógłbyś kiedy spróbować z luźnymi odciągami, ja mam takie i co opuszczę pług to zatrzaski same się otwierają i chodzą luźno a po podniesieniu  blokują się by w czasie obrotu  ramiona nie latały na boki

trp2879-stabilizator-ramion-case-mccormi

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Każdy orze jak może i nikt Cię na siłę nie będzie przekonywał do tego żebyś robił inaczej. Zwróć jednak uwagę że zasada działania pługa nie zmieniła się w zasadzie od jego powstania. Wtedy był on ciągnięty przez konie lub inne zwierzęta, a do nich odciągów raczej nie szło zamontować...

Opublikowano
akmaly napisał:

Powinny być luźno, jak pole równe i jednakowa gleba ma iść prosto. 

a da się ustawić żeby oral prosto na mozaice czy ja coś złe mam. normalnie orze prosto a jak jest jakis plac gliny to brzuchy wychodzą

Opublikowano

Brzuchy wychodzą dlatego że w tych miejscach pług się wypłyca i płozy nie mają oparcia. Tak się dzieje przeważnie jak są zużyte lemiesze, przy dobrych nie powinno się to dziać...

Opublikowano (edytowane)

Tu bym polemizował, glina stawia inne opory i nacisk na płozę jest większy dlatego będą brzuchy wychodzić, fakt nieduże ale po kilkunasu przejazdach  widok nie cieszy oka. w takim przypadku vario  załatwiło  by sprawę ale to już nieco inna bajka , :)

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano

Równiutka może być na każdej  ale  wymagane już jest z vario i regulacją hydrauliczną szerokości orki pierwszej skiby czyli daleko odbiegającego  już od tytułowego atlasa  :D 

Opublikowano
20 godzin temu, Leszy napisał:

Ja nigdy na luźnych odciągach nie orałem, i nie robiłem tak żadną inną maszyną. Może się nie znam, ale chyba nawet nie będę chciał przetestować. 

Siewnik do zboża też masz na sztywno?

Opublikowano

A co ma mi latać od lewa do prawa jak podnoszę? Może jakbym zainwestował w takie odciągi jakie pokazał @Pigmei to bym robił na luźnych. Cóż całe życie się człowiek uczy, może przetestuje kiedyś rady o których tu przeczytałem. 

Opublikowano

Wcale nie trzeba kupować specjalnych odciągów. Może wystarczy dokładnie przyjrzeć się ciągnikowi bo już nawet w "głupim" Władku jak były łańcuchy przy ramionach na krzyż to można było jedne końce przepiąć w inne miejsce tak żeby napinały się przy podnoszeniu i luzowały przy opuszczaniu. W starym jak świat MTZ też tak można zrobić, zarówno przy odciągach wewnątrz i na zewnątrz. Wystarczy że przy uchwytach odciągów jest możliwość przepięcia odciągu poniżej osi obrotu ramion.

Opublikowano
3 godziny temu, Leszy napisał:

A co ma mi latać od lewa do prawa jak podnoszę? Może jakbym zainwestował w takie odciągi jakie pokazał @Pigmei to bym robił na luźnych. Cóż całe życie się człowiek uczy, może przetestuje kiedyś rady o których tu przeczytałem. 

Żeby nie było, nie namawiam od razu  na kupno takich, one tanie nie są. Testuj, sprawdzaj, może akurat wyjdzie lepiej :)

Opublikowano

Nie jest prawda luźne odciągi. Szerokość pierwszej skiby reguje prawym odciągiem. Nie jestem po szkole rolniczej żeby nazywać to sila ciagu ale ustawiam pług tak że napor ziemi na odkładnie kontruje ustawieniem płozy. I tylko tyle. Przyjemności w orce. 

Opublikowano

Odciągi na luźno, własciwie ustawiony pług i nie ma prawa ściągać. Mało tego można puścić kierownicę , a ciągnik sam będzie prowadził,( posiadający przedni napęd) mimo ,że ukształtowanie terenu górzyste lub jakieś zakręty na polu.