Skocz do zawartości

Ciągnie pług do lewej strony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem rok temu pług atlas 4 skibowy ciągam go Ursusem 912. 

Mam jeden problem ciągnie pług do lewej strony już nie mam pojęcia jak zrobić Żeby szedł za ciągnikiem. 

Może ktoś ma ten pług i napisze jak go ustawić czy na cięgnach  bocznych dać do prawej i zablokować czy na luźno. 

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano
19 minut temu, Leszy napisał:

No jak cięgła na luźno? Tak się nie robi. Mają być skręcone do oporu. 

Cięgła luźno ;) I regulacją punktu ciągu trzeba dobrze pług ustawić ;) I jak jest dobrze ustawiony to nie będzie ściągać ani w lewo ani w prawo ;) 

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Cięgła luźno ;) I regulacją punktu ciągu trzeba dobrze pług ustawić ;) I jak jest dobrze ustawiony to nie będzie ściągać ani w lewo ani w prawo ;) 

No dokładnie. Pług ma prowadzić traktor, A nie traktor pług 

Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Ja nigdy na luźnych odciągach nie orałem, i nie robiłem tak żadną inną maszyną. Może się nie znam, ale chyba nawet nie będę chciał przetestować. 

To spróbuj, a zobaczysz że warto ;) 

Opublikowano
Domin151 napisał:

Witam kupiłem rok temu pług atlas 4 skibowy ciągam go Ursusem 912. 

Mam jeden problem ciągnie pług do lewej strony już nie mam pojęcia jak zrobić Żeby szedł za ciągnikiem. 

Może ktoś ma ten pług i napisze jak go ustawić czy na cięgnach  bocznych dać do prawej i zablokować czy na luźno. 

Z góry dziękuję za odpowiedź. 

tam z boku do korpusu w tym urusie powinien byc dokrecony taki mloteczek i w tedy nie bedzie ciaglo

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Ja nigdy na luźnych odciągach nie orałem, i nie robiłem tak żadną inną maszyną. Może się nie znam, ale chyba nawet nie będę chciał przetestować. 

Stary deutz 160km z lat 90 ma odkręcone odciagi , pracuje z 4 obrotowa , plug idealnie prowadzi , grunt to płozy i  regulacja , oraz odowiednia głebokośc orki dla danego typu pługa 

Opublikowano
2 godziny temu, Alchemik napisał:

Punkt ciagu to chyba szerokość 1 skiby, a nie o nią  chodzi.

Trzeba ustawić położenie belki, chyba bardziej do tyłu.

20210909_195203.png

Będę próbował  dziękuję za podpowiedź 🙂

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

Może oprócz skręconych odciągów masz jednak dobrze pług ustawiony i jest OK. Polecam jednak zluzować odciągi i sprawdzić ustawienie pługa - możesz się zdziwić o ile ciągnik może mieć lżej ciągnąć...

Opublikowano

Zauważylem ze pługi z rozstawem wiekszym jak 35 , kiedy ida za plytko maja tendecje do uciekania w nie zaorane , plozy nie trzymaja go w ziemi i zaczyna prężyć na odciag 

Opublikowano

To wszystko zależy od samego pługa, ziemi w jakiej pracuje oraz ukształtowania terenu i warunków na polu. Luźne odciągi na pochylonym lub mozaikach i równa orka 🙂

Opublikowano

Ojciec mój nie da sobie przetłumaczyć że w naszym pługu nie ma regulacji szerokości orki tylko jest regulacja linii ciągu i kręci tym bez zastanowienia a później zdziwiony, że mu przód ciągnika z bruzdy ucieka. Jak byłem mały to pamiętam jak orał 2 UG to też Władka uprowadzić w bruździe nie szło i co chwilę prawy odciąg urwany.

Opublikowano

Tak jak już pisano, regulacja na tej belce i sprawdzenie zużycia płóz  korpusów a odciągi mają być na luźno, jak dobrze sie ustawi to będzie  prosto.

Odciągi na sztywno ?To tylko papraki tak robią ciągając małe zagowówkki i cały czas mają koła skręcone w niezaorane" bo ściąga". Jakby takiemu dano by obrotówkę to szybką szkołę regulacji  by przeszedł  one nie wybaczają  błędów i  kombinacji z odciągami, bo to od razu widać.

Opublikowano

To przyjedź fachowcu i spróbuj u mnie na luźnych odciągach jak zaczynasz w lekkiej brunatnej z chwilę rędzina że ciągnik ledwo ciągnie a na końcu borowina i redukcja bieg niżej. Oczywiście na lekkiej glebie będzie pięknie równo i można odciągi wyrzucić ale jak wjeżdżasz w rędzinę to cuda się dzieją. Ja robię to tak, że ustawiam na lekkiej aby ładnie równo szło po czym skręcam odciągi tak aby zostawić mały luz ( tak żeby tył pługa po te 20-30 cm w jedną i drugą ). Uwierz mi że wiem jak ustawić pług, jak działka z jednakową glebą to nie trzymam kierownicy ale gdy jest rożna a szczególnie jak dobrze nie trafisz z terminem w te ciężkie to pług wyczynia takie cuda, że można zapomnieć o całkowicie luźnych odciągach.