Skocz do zawartości
Bizon1201

Bizon Z056 gubi ładowanie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Bizon


roltech    11

W takim razie masz gdzieś upływ prądu, możliwe przyczyny to: kurz (trochę sprężonego powietrza załatwia problem) w -alternatorze, -skrzynce bezpieczników lub w stacyjce, zabrudzona izolacja w miejscach spękań na przewodach lub też w kombajnie "żniwowały" myszy. Miałem kiedyś taki przypadek że myszy rozpruły wiązkę w kolumnie kierownicy a osłona przegubu wału kierownicy złapała część kabli i zostały one nawinięte na wał kierownicy. Przy włączonym heblu i wyłączonej stacyjce nie powinno być żadnego poboru prądu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przemek1988    1

Wiecie czy da się sprawdzić działanie alternatora miernikiem prądu? Bo u mnie nie ma ładowania. Póki co wymienię regulator napięcia, bo podejrzany mi się wydaje. W alternatorze sprawdzałem że diody są sprawne. Czy tu jest winne coś innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


balcerek1    91

Sprawdź kolego czy do regulatora napięcia dochodzi prąd bo może być stacyjka dupnięta.Jak dochodzi to sprawdź czy wychodzi na alternator z regulatora a ogólnie to na oby dwóch zaciskach powinien być prąd jak jest to regulator powinien być dobry i sprawdź przykręcenie regulatora do obudowy czy śrubki 6 przewodzą masę na regulator.Ja mam elektroniczny regulator i nie narzekam choć się spalił ale to wartość 25 zeta u nas a mechaniczny 110 zeta wiec ja mam jeszcze 2 w zapasie w bizonie.A jak diody sprawdziłeś to to rozebrałeś alternator to szczotki są w porządku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Przemek1988    1

Wymieniłem regulator napięcia, wskazówka od ładowania się podnosi i zatrzymuje na tej białej kresce na zegarze. Wg mnie chyba już jest wszystko ok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

balcerek1    91

Na zegarze koniec białego pola to jest 24 v a powinno zamknąć się na końcu zielonego czyli 29 V

Czyli raczej nie jest dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


balcerek1    91

Najlepiej miernikiem sprawdzić.Ja mam odłączony ten zegar i zamontowałem tak jak było w bizonie 50 amperomierz i czujniki temperatur i ciśnienia mechaniczne bo ta elektronika mnie denerwowała i dałem 400 zł pięć lat temu i jestem spokojniejszy ale z tego co pamiętam to było na końcu koło czerwonego.Sprawdź miernikiem najlepiej.Ja na amperomierzu widzę kiedy jest za duży pobór albo za mocno ładuję Jak będzie kolo 28-29 to jest ok.Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez ursusikc330m
      Leyland po założeniu nowych końcówek wtryskiwaczy kopci na niebiesko,na tych starych chyba mniej kopcił niż na tych nowych.Zauważyłem jeszcze że z pod kolektora wydechowego lekko wydostaje się coś podobne do oleju
    • Przez ursusikc330m
      Wymieniłem w silniku SW 400 pierścienie na tłokach i panewki korbowodowe i mam pytanie czy nie zaszkodzi to silnikowi bo,dużo osób twierdzi że leylanda trzeba remontować całego a nie na raty i teraz sam nie wiem czy dobrze zrobiłem
    • Przez ursusikc330m
      Potrzebne mi są jakieś rysunki albo jakieś fotki prawego boku bizona a dokładnie chodzi o regulacje obrotów bębna bo przy moim jest widełki zostały wyrzucone a reszta dźwigienek została przyspawana do ramy kombajnu(Przeróbka poprzedniego właściciela).Chcę to przywrócić do oryginału ale nie wiem od czego zacząć.
    • Przez Jacek3p
      Witam koledzy , na pewno już nie jeden z was myślał nad tym jak poprawić napęd w naszych bizonach bo skrzynia jak wiadomo masakra przesiadłem się z forszaj 512 gdzie skrzynia była dużo lepsza i co najważniejsze na zwolnicach ale teraz jest bizon i mowa tutaj o nim
    • Przez Mareczek78
      Bizona z056 mam dwa sezony - czeka trzeci i pora dopracować skrzynię biegów.
      Ogólnie mam do niej kilka zastrzeżeń a mianowicie:
      - czasem zgrzyta przy włączaniu biegu (ale myślę ze to wina sprzęgła i mam zamiar też je skontrolować)
      - ciężko wchodzą biegi szczególnie uciążliwie 1 i wsteczny. Wstecznego czasem nie idzie wcisnąć. Muszę wiec włączyć bieg 1 i mocnym ruchem na wsteczny. Znajomy mechanik twierdzi że to łożyska mają luz i wałki się "opuściły", ale stwierdzi dokładnie przyczynę jak przyjedzie.
      - na trzecim biegu dzwoni coś w przekładni jakbym "szklanki w kartonie wiózł". Myślałem że to tarcze ręcznego hamulca tak dzwonią, bo już nie miały okładzin, ale nie - zmieniłem tarcze, ale efekt dźwiękowy pozostał. Nawet jak przyhamuję ręcznym to i tak nic to nie daje, więc dzwoni coś innego.
      - zdjąłem pokrywę skrzyni, spuściłem olej i niespodzianka - w skrzyni znalazłem kilka nitów stalowych o grubości ok 8mm. Są ścięte ew. zerwane. Co w skrzyni może być nitowane?
×