Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 godzin temu, 6465 napisał:

Co ty masz za tura że sięgniesz wsypać na ciężarówkę. Chyba że załadunek w workach na paletach.

Ładowałem na niskie naczepy bo mam mały ciągnik. Znajomy swoim większym ciągnikiem mówił że jeszcze nie miał problemu z załadunkiem jakiejś naczepy, ale pewnie nie przyjechała jakaś najwyższa.

Opublikowano

Trafiło się (takie wyproszone bo nie chciałem) - do prasowania i owinięcia siano - 40 szt. -120 cm dojazd 4 km. Policzłem prasowanie 12 zł/szt. moja siatka. Owinięcie (folia moja 400 zl rolka) + mój ciągnik z operatorem do załadunku (beż zwożenia) na owijarkę 26 zł/ szt.. Myślę że w komplecie cena usługi ok nawet w okolicy co prasują to 15 zł/szt. -  120 cm biorą. Koszenie 350 zł/ha ale tylko 1,5 ha bo nie robię usług. 

Rozrzucenie wapna rozrzutnikiem + ciągnik tylko tak 3-4 t/ha w pobliżu było jak pytałem 500-600 zł za wannę 25-26 t. 

Opublikowano
Dnia 26.08.2021 o 16:45, Norman napisał:

Trafiło się (takie wyproszone bo nie chciałem) - do prasowania i owinięcia siano - 40 szt. -120 cm dojazd 4 km. Policzłem prasowanie 12 zł/szt. moja siatka. Owinięcie (folia moja 400 zl rolka) + mój ciągnik z operatorem do załadunku (beż zwożenia) na owijarkę 26 zł/ szt.. Myślę że w komplecie cena usługi ok nawet w okolicy co prasują to 15 zł/szt. -  120 cm biorą. Koszenie 350 zł/ha ale tylko 1,5 ha bo nie robię usług. 

Rozrzucenie wapna rozrzutnikiem + ciągnik tylko tak 3-4 t/ha w pobliżu było jak pytałem 500-600 zł za wannę 25-26 t. 

Jak owijarka nie twoja to jeszcze ,ale tak to d*pa .  !2 zl zrobienie beli ,owinięcie samozaladowcza 8 zł ,jak plus siatka 2 zl ,sznurek 1 zł ,folia12 zł,ustawianie bel przy stogu to zależy ,jak  kilka ,kilkanaście  ,a przy okazji to i na flaszce się obędzie

Opublikowano
2 godziny temu, Neveragain napisał:

Orka+ obrobienie bruzd talerzówką + siew rzepaku  500 zł/ Hektar będzie ok? 

Ile za sam siew rzepaku agregatem  liczyć?

500 zł będzie ok. A co do siewu to znajomy siał rzepak jakimś nowym zestawem amazone i brał 200zł/ha, jeden ze wsi jak usłyszał ile za hektar to za głowę się złapał i powiedział- "to ile Ty byś chciał zarobić przez cały dzień"? Co za ludzie!🙆‍♂️🤯

Opublikowano

Tego nie ,,przejdziesz ''i nie przekonasz . On pyta ile pali za godzinę ,bo maszyny    Mikołaj ci dał ,a   napraw ,dokonują jego ,,trole''',o garażach już w ogóle nie wspominam,  czy dojeżdzie ,liczy jako czysty zysk te pieniądze poza paliwem,tylko już takich coraz mniej ,blyskawicznie znikają ,bo nie ma komu im robić . I jeszcze bardzo mnie wk***ia    ,,podjedż tam blisko drzew ,bo ja jeżdżę blisko'' Jego trzydziestofka z kabiną czy bez ,bez lusterek ,   jeszcze w tym tunelu tłumika nie złamie  . To ja wskazuję na lusterko i mówię    ,,lusterko 160 zł ,kogut 200,jeden led 80,szkło w drzwiach 800,jechać ?,o mina bezcenna ,brwi pod czapką,a japa jak u stomatologa . Za pierwszym razem działa ,na drugi raz już ma gotowy patent odpowiedzi👍

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

To h... nie interes ,trzymać cały rok i naprawiać ,  Chociaż i ja pożyczam sprzęty w ten sposób ,nie wiesz jak policzyć ,a póżniej efekt wiadomy . 1,45 ha przez 3 dni jeżdziłem orać ,za pierwszym razem zdążyłem zajechać na pole i  plug opuścić i ani kroku dalej iiiiii za 2-3 godziny do domu.😐👍. Trzeciego dnia to już pełna prohibicja ,trzeba gdzieś mieszkać😐

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v