Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 4.06.2021 o 14:11, soltys48 napisał:
Dnia 4.06.2021 o 09:31, Jurek321 napisał:

Kuba9449, żebyś ty wiedział ile ładują na samochody , to byś się załamał.

Ale to nie powód żeby o tym publicznie pisać

sorka , ale to jest powód bo na tą droge ja płace podatki na jej remont i utrzymanie a jeden przeładowany tir wiecej szkody zrobi niż setki  nie przeładowanych a naprawić szkód nie ma komu .

Opublikowano
Dnia 19.06.2021 o 11:14, krilan06 napisał:

A ile kosztuje u Was prasowanie małą kostką na godzinę? Jeszcze ktoś z tego typu usług korzysta?

Ja robiłem 200 zł/ha (tak jak doradzono mi na forum), klient zadowolony i zaprasza na drugi pokos. Jeszcze taka usługa się czasem trafia, ale to rzadkość.

Opublikowano

Właśnie, jakie ceny koszenia zbóż u Was i w jakim regionie? Liczone po prostu więcej za koszenie czy koszenie + paliwo klienta? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Kvba napisał:

Właśnie, jakie ceny koszenia zbóż u Was i w jakim regionie? Liczone po prostu więcej za koszenie czy koszenie + paliwo klienta? 🤔

A z jakiej okazji więcej za koszenie? Bo paliwo podrożało? Jakoś jak wcześniej taniało, to nikt nie obniżał kosztu usługi 

• Like 1
Opublikowano

mi to się wydaje że taniej będzie, bo kombajnów coraz więcej. 🤔

Opublikowano

Wszystko zależy od areału. Jak w jednym kawałku koszenia na cały dzień i sypane w locie to i za 300 można skosić, ale jak 5 hektarów w 4 kawałkach to i za 350 nie warto jechać. Tak więc przed komputerem ciężko określić odpowiednią stawkę

Opublikowano

U mnie tymi starszymi kombajnami biorą od godziny, w zeszłym roku było 300zł/h, tak więc jak porządne zboże to taki bizon męczył się ok 2godz z jednym hektarem. Jeżeli miałoby jeszcze podrożeć to ile w końcu miałoby kosztować skoszenie 1ha?

Opublikowano
krilan06 napisał:

A z jakiej okazji więcej za koszenie? Bo paliwo podrożało? Jakoś jak wcześniej taniało, to nikt nie obniżał kosztu usługi

Po prostu chodziło o to że niektórzy liczą więcej za całą usługę powiedzmy 350-400 zł/ha z paliwem, a niektórzy policzą z 300 zł + paliwo klienta. A tak no to chciałem się zorientować czy szykować 400 zł/ha dla usługodawcy czy łaskawiej potraktują 😁

Opublikowano

U mnie było 350/ha, a w tym roku zobaczymy ale myślę że 400 trzeba szykować nie chodzi o same paliwo ale maszyny podrożały jakieś 30% w ciągu roku. Jakby usługa podrożała 30% to wychodzi 450, ale tak drogo może nie będzie. Tak samo wszystkie usługi pójdą w górę bo raczej nie ma co liczyć że maszyny zaczną tanieć.

Opublikowano
Dnia 5.07.2021 o 23:05, krilan06 napisał:

Jak to z jakiej, cena paliwa od tamtego roku to jest 1 zł na litrze więcej, to na hektara wychodzi już 16 zł więcej za paliwo,  oleje poszły do góry,  stal poszła do góry co wchodzi w koszu części zamiennych, koszty pracy poszły do góry plus do tego inflacja, a robić tylko na części naprawy i paliwo to szkoda wyjeżdżać z garażu i komuś robić dobrze,  w tamtym roku brałem 410 brutto bez sieczykarni i 430 zł z sieczkarnia za ha brutto z faktura,  y tym roku raczej o 20-30 zł będzie drożej

• Thanks 1
Opublikowano

Rok temu za godzinę koszenia bizonem Z056 z sieczkarnią płaciłem 350zł brutto (północ lubelskiego). Co prawda hektar robił w godzinę, bo zboże było mizerne.

W tym roku hektar będzie raczej robił w 1,5h, a więc nie wiem czy warto za taką wydajność i pozostawianie zielonego pola płacić 525zł/ha xDD Chyba czas na znalezienie jakiegoś wydajniejszego kombajnu w okolicy, który bierze od hektara i aż w takim stopniu nie sieje za sobą

Opublikowano
Dnia 8.07.2021 o 11:41, Pronar82a napisał:

Jak to z jakiej, cena paliwa od tamtego roku to jest 1 zł na litrze więcej,

Już 2 złote więcej.

W tym roku za koszenie zboża i rzepaku liczę 340zł brutto za hektar, chyba że będą pola powyżej hektara to będzie można negocjować.

Belowanie stałokomorową 14 bez noży, 15 z nożami, siatka w moim przypadku nie poszła w górę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v