Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Lepiej żeby budynek był twoją własnością bo pozwolenia na budowe powinny być na Ciebie jak chcesz to finansować z mr.

Nie chcę tego finansować z MR, chodzi mi raczej o to czy mogą mieć problem, ze w moich budynkach i na terenie mojej działki brat utrzymuje swoje krowy?

Edytowane przez dawid013
Opublikowano

Nie chcę tego finansować z MR, chodzi mi raczej o to czy mogą mieć problem, ze w moich budynkach i na terenie mojej działki brat utrzymuje swoje krowy?

Myślę że nie, aby to było jakoś fizycznie oddzielone jego część od Twojej części i ewentualnie jakaś umowa że mu użyczasz części budynku.

Panowie mam pytanie chce skorzystac z MR mam ziemie i wyksztalcenie tylko w gospodarstwie niie mam plyty gnojowej i zbiornika, tylko zbiornik pod oborą czy bedzie to problemem ?

To zależy jaki masz system utrzymania zwierząt czy głęboka czy płytka ściółks czy bez. Jaka obsada zwierząt itp. Musisz poczytać o standardach i odpowiedzieć sobie czy je spełniasz
Opublikowano

matava ty poważnie będziesz mgr inż. rolnictwa

czy możesz podać na jakiej uczelni sie kształcisz

to jest niewiarygodne że zadajesz takie pytania

czego uczą w tych szkołach??????????????????

Opublikowano

Czy przepisując gospodarstwo rolne z jednego brata na drugiego trzeba odprowadzić podatek?

Witam. Kilka lat temu rodzice przepisali gospodarstwo rolno-hodowlane czyli wszelkie budynki, ziemię i zwierzynę mojemu bratu. Teraz ja chciałbym je przejąć jednak zastanawiam się czy mogę przejąć je od brata bezpłatnie, czy może on zrzec się kosztów i oddać mi gospodarstwo w formie darowizny czy w jakiś inny sposób? Czy w wyniku takiej działalności któryś z nas nie poniesie wysokich kosztów podatku np. od darowizny czy tego stopnia pokrewieństwa podatki nie dotyczą?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!

Opublikowano

Witam. Mój ojciec podpisał umowe na MGR w sierpniu 2013r, a więc zobowiązał się przez 5 lat nie zmniejszać powierzchni gosp. itp. W sytuacji naboru na MR w tym, bądź następnym PROW-ie, a więc nie upłynie 5 lat, mogę składać wniosek na MR i przejąć zobowiązania ojca? To samo tyczy się programu RŚ, w którym ojciec też uczestniczy.

Opublikowano

Witam

czy na starych zasadach jest taka mozliwość kupić od ojca ziemię na kredyt i potem dostac na nią premię? Pozdrawiam

Niezły sobie biznes umyśliłeś, ale na szczęście nic z tego.

Opublikowano

Z budynkami jest ciężki temat bo albo musisz mieć w całości użyczony/wydzierżawiony od kogoś lub mieć go na własność z tym, że nie możesz nikomu wydzierżawiać/użycza żadnej części budynku. Jeśli agencja odkryje taką sytuacje, każe zwracać 25% premii.

Opublikowano

Ja z kolei dołączam do pytania: czy wykształcenie musi być odrazu, czy można uzupełnić w ciągu trzech lat? Bo jeżeli to pierwsze to sporo osób dostanie po d*pie.

Narazie w obowiazujacym rozp. mozna uzupelnic wykszt w ciagu 3 lat. A jak bedzie nie wiadomo do konca. Sa plany zeby w prow 14-20 nie mozna bylo uzupelniac. A jak bedzie kto wie.
Opublikowano

to niema takiej mozliwości by kupic ziemię od ojca (nie chodzi mi tu o kredyt na młodego rolnika, chodz fajnie by było gdybym mógł ;p wtedy rodzice spłacą swoje kredyty a ja bym miał ziemię na własność i nikt z rodzenstwa nie był pokrzywdzony ze dostałem ziemie za free) tylko pytanie czy załapał bym sie na premię? Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

biznes12

kredyty niech splacaja Ci co je brali,sa przepisy ze z najblizej rodziny nie możesz kupic ziemi,budynków z pomocy krajowej czy unijnej,więc daruj sobie te kombinacje,bo zamykasz drogę uczciwym ludziom,po co takie kombinacje?dziecinada i fantazja ponosi tu co niektórych :lol:

Edytowane przez marcin1832
Opublikowano

witam po dłuższej przerwie ;)

Panowie zadam po raz kolejny zapewne takie pytanie ale na prawdę nie chce mi sie szukac tego w tym temacie bo jest tego bardzo dużo ;) Czy do premii młodego rolnika liczą się dzierżawy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v