Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Co polecacie jako zbrojenie do posadzki w magazynie na zboże: krata z drutu fi5 lub fi6 ewentualnie gotowe elementy (maty) czy włókna stalowe lub polietylenowe?

Posadzka o grubości 10-15 cm będzie wylewana na chudziak. Oprócz zboża będą znajdowały się tam od czasu do czasu jakieś maszyny lub nawozy.

Opublikowano

można zamówić beton posadzkowy zbrojony. jego zbrojenie polega na dodatku "drucików" o długości ok 5cm. tylko trzeba z głową go lać. ewentualne kucie jest przekichane. trzyma się jak poseł "koryta".

Opublikowano

Weź te które Ci wyjdzie najtaniej. Jak ktoś już napisał powinno i bez zbrojenia wytrzymać.  Siatka jakaś na pewno wzmocni, a nie ma powodu aby  podrażać sobie dodatkowo inwestycje. Ewentualnie daj na najbardziej newralgicznych punktach. Przy brzegu lub wjeździe. 

Opublikowano
eMJot87 napisał:

można zamówić beton posadzkowy zbrojony. jego zbrojenie polega na dodatku "drucików" o długości ok 5cm. tylko trzeba z głową go lać. ewentualne kucie jest przekichane. trzyma się jak poseł "koryta".

"Z głową" to znaczy? Bez jakiegokolwiek zbrojenia beton nie będzie pękał?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli pod chudziakiem była zrobiona  podbudowa tj. odpowiednia warstwa piachu i była ona zagęszczona   to nie ma potrzeby dawania zbrojenia ,beton B20 albo B25 i nie ma prawa się nic wydarzyć i tak musisz to poprzecinać na mniejsze kawałki bo gdzieś pęknie jeśli to duża powierzchnia,ewentualnie możesz dać włókna polipropylenowe coś około 10 zyla do 1 kubika betonu doliczają ale i tak trzeba przeciąc

Edytowane przez slonju77
Opublikowano

Koledzy a co powiecie o hydrobetonie? Również będę robił posadzkę pod zboże i chcę się uporać z problemem wilgoci od spodu. Załatwił on by sprawę bez wykładania folii od spodu itp itd? Albo może ktoś się wypowie jak należy to wykonać w sensie podłoże.

Opublikowano
slonju77 napisał:

Jeśli pod chudziakiem była zrobiona  podbudowa tj. odpowiednia warstwa piachu i była ona zagęszczona   to nie ma potrzeby dawania zbrojenia ,beton B20 albo B25 i nie ma prawa się nic wydarzyć i tak musisz to poprzecinać na mniejsze kawałki bo gdzieś pęknie jeśli to duża powierzchnia,ewentualnie możesz dać włókna polipropylenowe coś około 10 zyla do 1 kubika betonu doliczają ale i tak trzeba przeciąc

Ciąć raczej nie będę bo za dylatacje będą robiły listwy po których beton ściągne. Myślałem też nad takim rozwiązaniem żeby zazbroić chudziak a do górnej warstwy dodać te włókna. One polepszają jakoś beton tzn. żeby się tak nie kurzył i nie niszczył?

Opublikowano

Żeby  sie nie kurzył i nie niszczył to zatarcie i posypka utwardzajaca. A te włókna  to takie zbrojenie betonu. Kolega zrobił  10 cm b25 na piachu bez chudziaka pod beton tylko rozłożył  plandeki reklamowe i wjeżdża na to tirem z paszami i nic sie nie dzieje.

Opublikowano

10 centów to troche bidnie nawet na chudziaku ,jeśli beton będzie naprawde b25 to nic Ci się nie będzie kurzyć,a jeśli chcesz na gładko to to tak jak radzi małorolny tylko zatarcie maszyną

Opublikowano
1 godzinę temu, czaro napisał:

Ciąć raczej nie będę bo za dylatacje będą robiły listwy po których beton ściągne. Myślałem też nad takim rozwiązaniem żeby zazbroić chudziak a do górnej warstwy dodać te włókna. One polepszają jakoś beton tzn. żeby się tak nie kurzył i nie niszczył?

Dzisiaj nikt betonu nie ciągnie łatą wylewa się z pompy i wyrównuje łata wibracyjną   ,tnie się  na prostokąty 6x6

Opublikowano (edytowane)

Na spód może być kamień ,na wierzch piasek ,zagęszczać warstwowo  to jest zasypać 10, 20 centymetrów i zageszczać  rozłożyć folię budowlaną grubą lub cienką ale 2 warstwy ,wywinąc na ściany ,łączenia zabezpieczyć specjalną taśmą dwustronną i rozkładać folię z zakładkami i wszystko będzie git

Edytowane przez slonju77
  • Thanks 1
Opublikowano
slonju77 napisał:

Jeśli chce to zrobić systemem gospodarczym i nie ma doświadczenia to sam łatą nie zrobi ,chyba że firma

O firmie myślałem ale to raczej w ostateczności. Chciałbym to zrobić samemu. Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w posadzkach więc wydaje mi się że po listwach łatwiej jest złapać poziom posadzki.

Opublikowano

I ja będę bliżej wiosny coś kombinował i też myślałem o wylewce w stodole ale tak wstępnie przeliczając co bym musiał zrobić a więc posadzka od podstaw z podbudową,folia jakieś bloczki na mur oporowy to już nie wiem czy nie lepiej kupić w moim przypadku jakiś używany silos lejowy. Zboża nie mam dużo więc taki około 30 t by mi starczył. 

Opublikowano
3 godziny temu, czaro napisał:

O firmie myślałem ale to raczej w ostateczności. Chciałbym to zrobić samemu. Nie mam jakiegoś dużego doświadczenia w posadzkach więc wydaje mi się że po listwach łatwiej jest złapać poziom posadzki.

Weź jakąś firmę i spokój. Wiem, kosztuje. Ale jak chcesz mieć posadzkę, a nie wyrób posadzkopodobny,to samemu ciężko. Na chudziaka folię, beton z gruchy, zatarcie maszynowe, posypka i ponowne zatarcie maszynowe. Na koniec pociąć na kwadraty.

Opublikowano

No może i tak. Tylko mi pasuje podzielić robotę na etapy. W obecnym budynku mam kilka rzeczy i przenosił bym to tam gdzie było by już zalane. Trochę dłużej ale nie musiałbym myśleć gdzie upchnąć te graty. No chyba że poczekam aż do lata... Wstępnie zapytałem się w dwóch firmach to w jednej 25 netto M2 robocizny (rozłożenie folii, wylanie betonu, zacieranie, dylatacja), w drugiej 40 netto z materiałem i robota ta sama.

Opublikowano

10 warstw to już dość wysoko aby to pewnie stało bez wzmocnień . " Majster " pewnie pierwszą warstwę ułożył ma zaprawie cementowo-wapiennej i zapomniał o odpowiedniej wilgotności łączonych elementów.