Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, strzechu napisał:

To nie tak , ludzie sprzedają więc pośrednicy podpisuja umowy do zakładów tłuszczowych , więc zakłady tł. zabezpieczają się na giełdzie sprzedając kontrakty i cena leci , więc w skupie cena dalej leci  i jest takie błędne koło aż ludzie przestaną dostarczać towar na skup i/lub gdy zakłady uznają że potrzebują więcej surowca...

Reasumując - cena na MATIF leci dlatego że rolnicy sprzedaja towar.

Nie każdy ma gdzie  Zmagazynować.

• Root Admin
Opublikowano
mysza103 napisał:

7 godzin temu, yacenty napisał:

Wielu kolegów podpisało na 1700

Po 1700 żeby kontrakt podpisywać , to chyba jacyś zakręceni ci koledzy . Przecież w granicach tej ceny to jak sieję 4 lata rzepak ,to zawsze w żniwa cena  nie odstawała wiele od 1700 zł , wiec jaki to miało sens pisać kontrakty na cenę , która raczej jest normą co rok .

u was może nie, u nas w żniwa 1550-1500 zwykle było. nawet tu na Af wiara się cieszyła na 1700. ale spokojnie kwestia tygodnia i będę flaszki przyjmował z zakładów

• Confused 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Yacentego koledzy to może tacy hobbyści jak on że nie utrzymują się z gospodarstwa tylko blokują ziemię prawdziwym rolnikom

rozumiem, że "prawdziwy rolnik" nie może być skalany zusem? 😂

• Root Admin
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Yacentego koledzy to może tacy hobbyści jak on że nie utrzymują się z gospodarstwa tylko blokują ziemię prawdziwym rolnikom

jakbyś miał choć trochę wyobraźni i czytał ze zrozumieniem to byś wiedział że ja nawet 1ara ziemi nie posiadam. tyle w temacie

Opublikowano (edytowane)

U to dla mnie jest to nowinka , bo zawsze jest ,, u mnie jęczmień taki i taki ,,   ,, u siebie siałem pszenicę rozsiewaczem ,, i wiele jeszcze takich , jak chociażby sprzedałem jęczmień , bo mi się nie mieścił na magazynie , czy jakoś tak , albo kupiłem rsm po tyle i tyle . A tu wychodzi że robisz za parobka , ajjj przepraszam pomagasz komuś tam w rodzinie . Ale z twoich wcześniejszych wpisów , to nie wiem , czy ktoś pomyślał że to nie twoje , chyba że ty tylko finansójesz w czyjąś gospodarkę,  a ktoś spija śmietankę . Też chcę takiego świętego mikołaja .

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

Dzisiaj zakończony rzepak. Jako ostatniego mnie przyjęto na skupie bo już zasypany, kupili przez tydzień 5 tyś ton . Średni plon 4.2 wilgotność 8.9 cena 2400 netto. Poprostu jest super!!!

Opublikowano
35 minut temu, Zdzinio napisał:

Dzisiaj zakończony rzepak. Jako ostatniego mnie przyjęto na skupie bo już zasypany, kupili przez tydzień 5 tyś ton . Średni plon 4.2 wilgotność 8.9 cena 2400 netto. Poprostu jest super!!!

Dobry skup musi być żeby dziennie blisko 1tys ton przyjąć.... 😂

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

To jest gość który kupuje dla siebie i przerabia na olej dziennie 40 ton rzepaku. Oni  nie robią kontraktów!

Co do plonu to jak najbardziej prawdziwy 72.68 ton z 17.3 hektara.ja nie należę do tych co kręcą, na skupie jeden mówił że mu na 6 klasie 5.5 tony sypie to co dopiero będzie na 2.

Skup VENUS Marysinek płatne po wystawieniu faktury i dla tego wszyscy wożą tam nawet tirami z dalszych stron!

Edytowane przez Zdzinio
Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

A gdzie to.tak już zasypało skup rzepaku ?

Opublikowano
10 minut temu, AniaYogi napisał:

A gdzie to.tak już zasypało skup rzepaku ?

VENUS Marysinek

1 godzinę temu, masa24 napisał:

Zdradź agrotechnike odmiany klasę ziemi jeżeli to nie problem 

Klasa głównie 4 (3-5) architekt lg genimi strzelce i z roopol ale nie pamiętam i on najlepiej 4.5 tony najsłabiej strzelce. Przedewszystki minimum 4 lata przerwy pomiędzy siewem rzepaku! Wszystko po pszenicy. 350 kg polifoski 6 i 700 kg saletromag w dwóch dawkach, skracanie i robak jesienią, wiosna grzyb i robak , kwitnieniem grzyb i robak .

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, marcinguru napisał:

Z jaką max wilgotnością mogę przetrzymać na przyczepach do wieczora w poniedziałek?

Poniżej 8% . Ja młuciłem przed wieczorem miał 8.8 A na drugi dzień rano 9.5

• Root Admin
Opublikowano

coś mi się to kupy nie trzyma. nigdy na skupię nie miałem wyższej wilgotności niż mój miernik pokazuje a często się kosi do wieczora a do południa wywozi na skup

Opublikowano

Ja tak miałem, na drugi dzień oczywiście miał więcej, ale z powodu tego że już rzepaku nie skupowali to pojechałem na inny skup i zgubił nagle 0.5 % a i lepsza cenę dostałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v