Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Wiosna zapoda przymrozki ceny nie dadzą na Porzeczki .

No na przymrozki nic nie poradzisz. Ale jak zagłodzisz porzeczkę to też nic z tego.

Opublikowano

Jestem ciekaw pryz jakiej cenie nawozów chłopy wyjdą na drogi

Opublikowano

materiał organiczny zbierany z 30 hektarów, ląduje na 14stu. próchnica musi się zgadać. I albo pod płytką orke, albo agregat talerzowy to miesza. A nie z dumą młodych że po ramę obornik zaoral bo duży traktor zdola ciągnąć 🤭

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Wiosna zapoda przymrozki ceny nie dadzą na Porzeczki .

Mój pęcherz podpowiada że to może być rok wysokich cen na owoce i zboża. Tylko to będzie dobre dla tych którzy je mieć będą.

Jeśli wróżby przepowiadaczy się sprawdzą i -30 zawita w lutym, plus ogólna chuśtawka -20  +10, to może być ciekawie i nerwowo na rynku.

Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał:

jak ktoś dobrze dbał to i trochę pojedzie. miałem dzierżawę 9 lat od sąsiadów. wzięta pustynia ze składnikiem. 3 lata prostowanie, obornika i nawozów fest. potem plon w normie. sąsiad zmarł to jeszcze dwa lata szarpalem co moje na azocie. spadkobierca przejął zasiane trawami .deko mocznika sypie i 4ty rok praktycznie bez npk. ale już w tym roku było widać że już na rezerwie jedzie. 

Tylko jak mu oporowo obornika dałeś to jechał. Wszystko tańsze było teraz ciekawe czy słomę za darmo będą oddawać

Opublikowano
13 godzin temu, szczypka napisał:

@yacenty pytanie nie w temacie ile Tobie(firmie) robią podwyżki za prąd po nowym roku 

Dla taryf z grupy C można było popisać ofertę z zamrożoną ceną energii na 2 lata. 

13 godzin temu, masa24 napisał:

Jak na tamte lata ten sprzęt nie był taki rozpieprzony .  To tez nie było takie kolorowe te branie PGR. W mojej okolicy znam 4 przypadki gdzie osoby lub spółki braku PGR . 3 oddały po paru latach i skończyły z długami , jeden przepisywał ziemie i długi na dzieci jak kończyły 18 lat . Trochę odżyli jak Weszły dopłaty ale bogactwa nadal tam nie ma. Tamte 3 inne do dopłat nie dociagnely. Za to wszystkie 3 zostały przejęte przez gościa który był w dawnych latach ministrem przemysłu i ambasadorem na lubię wiec nie przypadkowa osoba . Gość wiedział ze będą dopłaty i przejął . Do tego miał lepsze warunki w momencie przejęcia niż te osoby które przejmowały po upadku PGR . Takie przejęcie po upadku to nie było takie hop siup . Trzeba było moe. Solidne zaplecze w razie gorszych lat a takie były bo niepłacenie za zboże to norma. Te osoby takiego zaplecza nie miały i skończy z długami 

Widzę że każdy mądry teraz. Tak naprawdę jak ktoś miał pecha i dzierżawe PGR skończył przed wstąpieniem Polski do UE i nie dostał żadnych dopłat to jedyne co mu zostało to garb na plecach. Jak ktoś miał na tyle szczęscia że umowa była dłuższa to i tak musiał się sądzić z ARIMR bo w umowach dzierżawy nic na temat dopłat nie było. ARIMR składał wniosek na siebie rolnik na siebie. Był konflikt w którym ARIMR sam był sędzią we własnej sprawie. Dopiero sądy powszechne klepały wyroki na korzyść rolnika ale trwało to minimum 2 lata. Dopiero później weszła zasada że dopłaty bierze uprawiający. Jak ktoś nie miał zaplecza finansowego albo trafił na nie uczciwego kontrahenta to w rok mógł wszystko stracić. Przypomnijcie sobie jaki wtedy to był dziki zachód. 

Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Jestem ciekaw pryz jakiej cenie nawozów chłopy wyjdą na drogi

Liczysz że sól zbierać będą?😁

Opublikowano
HF86 napisał:

jak ktoś dobrze dbał to i trochę pojedzie. miałem dzierżawę 9 lat od sąsiadów. wzięta pustynia ze składnikiem. 3 lata prostowanie, obornika i nawozów fest. potem plon w normie. sąsiad zmarł to jeszcze dwa lata szarpalem co moje na azocie. spadkobierca przejął zasiane trawami .deko mocznika sypie i 4ty rok praktycznie bez npk. ale już w tym roku było widać że już na rezerwie jedzie. 

Jak tak dalej z cena nawozu będzie to jest duża szansa, że grunt znów trafi w Twoje ręce.

• Root Admin
Opublikowano
dlugin napisał:

38 minut temu, yacenty napisał:

i tak jestem w szoku że jest wykaz, choć oceniam że ta ziemię powachamy za jakieś 3 lata

jest młodym rolnikiem albo ma hodowlę, razem, jeśli dobrze kojarzę można zdobyć 50 punktów.

Może szybciej ,na Łagiewnikach chyba trwało to 1,5 roku .Obecny dyrektor kowru też wygląda na to że jest bardziej otwarty na współpracę z rolnikami , tam wam jeszcze dojdzie po Nowym Roku następne tysiąc hekatrów które ma być przekazane w 2022 roku .Liczy się też czy jesteś zameldowany w gminie w tej co jest działka czy w sąsiedniej ,jak w sąsiedniej to punkty w dół ,ale walka jest o to żeby to zmienić .Tak samo jest walka o to żeby zmienić zapis żeby w przetargach ograniczonych gospodarstwo rodzinne jest liczone do 300ha ale zobaczmy co z tego wyjdzie 

absurd jest taki, że mam działkę obręb naszej gminy, później jest działka z którą granicze ale wg obrębów na mapie jest już w innej gminie. do tej co mam w tej chwili mam 1200m od domu, do tej którą chciałbym wydzierżawić 900m od domu ;) takie śmieszne rzeczy, grunt że nawóz zamówiony

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

materiał organiczny zbierany z 30 hektarów, ląduje na 14stu. próchnica musi się zgadać. I albo pod płytką orke, albo agregat talerzowy to miesza. A nie z dumą młodych że po ramę obornik zaoral bo duży traktor zdola ciągnąć 🤭

Okradasz ziemię dzierżawione 🤭

Zasada chyba im lepsza gleba tym płycie obornik. Bo to tlenu potrzebuje.

Na 6klasie można po ramę przykryć

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Mój pęcherz podpowiada że to może być rok wysokich cen na owoce i zboża. Tylko to będzie dobre dla tych którzy je mieć będą.

No właśnie a nasze 25 hektarow porzeczki dopiero nasadzone.

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

No właśnie a nasze 25 hektarow porzeczki dopiero nasadzone.

A ja się miotam czy sądzić. Sadzonka na jesień będzie na zasadzie wymiany nasadzeń.

W perspektywie następnych 8-10lat chyba zboże może być lepszą alternatywą.

2 minuty temu, galan99 napisał:

Kwiecień powie sprawdzam .

W styczniu/lutym może już być pozamiatane

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

Racyl ja mam inne podejscie do rolnictwa i do patriotyzmu , kupuje to co mi odpowiada i nie patrze na kraj producenta jak większość rolników jak by był nawóz importowany tańszy to każy rozsądnie myslacy wybrał by tańszy produkt a teraz jak importu brak to by każdy chciał tanio kupić bo to firma państwowa to ma nie zarabiać , 

przy tych obecnych cenach to 100-200zł nie robi już różnicy między sprawdzonym a niewiadomym nawozem

to podejście zmieni się zapewne jak nawóz bardziej zdrożeje. to tylko kwestia czy będzie to 5-6tys czy więcej

Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Najwięcej na ulicę wychodzą ci co mają nabrane kredytów na maszyny czy zakupione pole .

Będą protesty tylko bliżej wiosny tak luty .

samych rolników prawdziwych jest może ze 3 procent, więc szału niebędzie. dawno rolnictwo zaorane. A to że z 3 procent poparcia to nie ma dla kogo się starać .po zniwach się ogłosi że chleb po 8 zł, bo pazerny rolnik i nawet za bramę ze strachu nie wyjedziesz bo sąsiedzi z nienawiścią będą patrzeć że przez rolników Tak drogo, i 500 na coraz mniej starcza. 

Opublikowano

Jak pszenica 1400zł, gaz, prąd do góry  to i chleb musi być droższy automatycznie

• Root Admin
Opublikowano
racyl napisał:

2 minuty temu, dsbh napisał:

A dlaczego mają wychodzić ? Jest wolny rynek i koncerny mogą robić co chcą. Nie ma przymusu kupować nawozów. Natomiast jeżeli ceny zbóż wrócą do poprzednich poziomów, wtedy mogą.

A jak cena pszenicy poleci w dół to ceny chleba ?

wolny rynek ?, 200% w górę ? 😂

Nie ma nawozu, nie ma produkcji

4200/960 to 200procent? wróć do 5 klasy podstawówki

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, yacenty napisał:

4200/960 to 200procent? wróć do 5 klasy podstawówki

ceny detaliczne

wiosna 2021- saletra około 1500zł

wiosna 2022- saletra 4500-4600zł

to co nie ma wzrostu 200% ?

Jak taniej kupiłeś to jeszcze większy masz wzrost

Edytowane przez racyl
  • Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

ceny detaliczne

to co nie ma wzrostu 200% ?

Jak taniej kupiłeś to jeszcze większy masz wzrost

W grudniu 20 saletra była po 960

• Like 2
Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

ceny detaliczne

to co nie ma wzrostu 200% ? no chyba że u Ciebie np zboże zbiera się 2 razy do roku

Wiosną 2021 to saletra kosztowała w okolicach 1000 zł a teraz ponad 4000 zł. to jak ty tu widzisz wzrost o 200 % ? 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, yacenty napisał:

W grudniu 20 saletra była po 960

znalazłem kwity na salmag z borem z lutego 2021, - 1120zł/t

nie mam z saletry ale pewnie coś blisko lub ponad  1300zł

czym później to i cena była większa, tak bardzo aż z 1500zł/t(detal ) -wiosna 2021 to się nie pomyliłem, istotny termin i miejsce zakupu

wiem jak się liczy procenty, masz racje,

Edytowane przez racyl
Opublikowano
20 minut temu, racyl napisał:

Ja za 1000zł nie kupowałem, takiej ceny to nigdzie w detalu nie było

w detalu płaciłem coś ponad 1400zł, znajdę kwity to wstawię

1000 zł to kosztował u mnie saletrzak w workach a saletra prawie 1300 zł za tonę.

16 minut temu, Agrest napisał:

Ja protestuję. Od 14 lat nie kupiłem węgla🤣

Współczuje. Tak co roku marznąć w zimę 😛. A tak serio przed świętami ekogroszek 1500 zł za tonę, orzech 1500 zł za tonę. Trochę to dziwne.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v