Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Navara1988 napisał:

Jak pszenica po nowym roku będzie trzymala cenę powyżej 300 euro to będą znaczne podwyżki azotowych. 

Nie zdziwię się, przecież rynek przyjął obecne ceny część ludzi biorą jakby był po 1000zł.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Navara1988 napisał:

Jak pszenica po nowym roku będzie trzymala cenę powyżej 300 euro to będą znaczne podwyżki azotowych. 

Jeszcze? Kiedyś było za pszenice 1.2 tony saletry a dziś trzeba 2 tony. To za chwile ile na byc? 4-5 ton????

Opublikowano

Czasami to aż czytać jak ktoś tu coś pisze. Rynek przyjął ....

no a ma nie przyjąć ? Większość z was tak się tu wymądrza jak to azotu nie kupi. Jeden Kupil rsm w oszałamiającej ilosci 100 l ale wypowiada się jakby miał setki ton nawozu kupować i ta podwyżka da mu w gość ...

nue ze rynek przyjął , tylko kto rozsądnie zajmuje się uprawa i z tego żyje azot musi kupić i kropka. Kwestia czy zrobi to teraz czy po nowym roku . Jesteśmy pod ściana i tyle , dlatego ludzie kupują nawóz a nie ze ktoś jest głupi i wyłamuje się z solidarności rolniczej o której tu mówicie w sprawie nie kupowania azotu . Owszem jak ktoś ma 2 czy 3 ha i sieje sobie dla rozrywki to może krzyczeć ze azotu bie kupi. Jak ktoś mysli o plonach rzepaku czy pszenicy to salete Kupil albo kupi nawet i po 3000.

wiekszosc mądrali z hektarkien dyskutuje i rznie cwaniaków hak to Anwil wydymają bo nie kupią.

• Like 5
  • Thanks 1
Opublikowano

Niestety ale taka prawda, wiadomo że w styczniu się nie pojedzie siać nawozu ale przy całej cysternie rsm teraz to miesiąc oczekiwania a nie wiadomo jak będzie później, więc coś zamówić trzeba 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, masa24 napisał:

no a ma nie przyjąć ? Większość z was tak się tu wymądrza jak to azotu nie kupi. Jeden Kupil rsm w oszałamiającej ilosci 100 l ale wypowiada się jakby miał setki ton nawozu kupować i ta podwyżka da mu w gość ...

nue ze rynek przyjął , tylko kto rozsądnie zajmuje się uprawa i z tego żyje azot musi kupić i kropka. Kwestia czy zrobi to teraz czy po nowym roku . Jesteśmy pod ściana i tyle , dlatego ludzie kupują nawóz a nie ze ktoś jest głupi i wyłamuje się z solidarności rolniczej o której tu mówicie w sprawie nie kupowania azotu . Owszem jak ktoś ma 2 czy 3 ha i sieje sobie dla rozrywki to może krzyczeć ze azotu bie kupi. Jak ktoś mysli o plonach rzepaku czy pszenicy to salete Kupil albo kupi nawet i po 3000.

wiekszosc mądrali z hektarkien dyskutuje i rznie cwaniaków hak to Anwil wydymają bo nie kupią.

Ja dużo  nie potrzebuję, ale nie powiem że wydać drugie tyle więcej teraz na nawóz to trochę mi szkoda, planowałem kupić silos za te pieniądze. A prawdą jest że azot kupię i dam ale raczej tylko na rzepak w pełnej dawce. Ale nie teraz, będę obserwował rynek.

Rozmawiam z ludźmi i wielu mocno odczuwa te podwyżki, nikt nie pisze że  ktoś jest głupi.

15 minut temu, Kubawww napisał:

Głupoty wypisuje chlop aby podbić swoje ego, bo kupil, a wy się dajecie 

Że  ja🤔 nie mam prawie nic nawozu. 

Wczoraj pytałem okolicznych chandlarzy to z uśmiechem powiedzieli że na magazynie towar jest. Jeden to widać było perfidny uśmiech i ręce zacierał bo ludzie sporo pytali o ceny, miał też npk z Białorusi, nie wiem czy jeszcze przed kryzysem ściągnął czy teraz wożą.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
21 minut temu, Kubawww napisał:

Głupoty wypisuje chlop aby podbić swoje ego, bo kupil, a wy się dajecie 

Głupoty ?? Jakie głupoty ?? Ile masz lat 15? Jak to sobie wyobrażasz co , ze ktoś posiał pszenice i rzepak i powie a pier**le , solidarność z rolnikami , nie będę dawał azotu ???

ja nic nic kupiłem , tylko różnica między nami jest taka ze ja potrzebuje na sezon 120 ton saletry a ty 2

• Like 1
Opublikowano

To tym bardziej odczujesz skutki takich cen, wiadomo jeśli masz ziarno w magazynie to jeszcze ok. Ale mimo to uważam że nie ma co spieszyć się już  teraz i zamawiać wszystkie nawozy , bo tak mówi prezes firmy GA, mamy początek grudnia, i myślę że towaru nie zbraknie.

Opublikowano
39 minut temu, masa24 napisał:

Tak się upieracie, że duży kupic musi, a mały nie. A co ma do tego skala, że tak się spytam?  Według mnie to właśnie duży ma mniejsze koszty w przeliczeniu na ha, lepszą płynność finansową żeby przeczekać to szaleństwo cenowe, a nie nóż na gardle tak jak tu niektórzy piszą. Liczymy zyski czy plony w końcu?

• Like 1
Opublikowano

Ja nie mówię ze ktoś ma się spieszyć czy nie 

czytam ten temat i śmieszy mnie to jak to większość krzyczy ze nie kupi azotu albo co za debil z tego rolnika który Kupil nawóz po tej cenie . 
kupi i po wyższej jak będzie pod ściana bo niestety ale bez azotu nie ma plonu rzepaku czy pszenicy 

wiec zejdźcie na ziemie i skończcie te gadki żeby nie kupować bo tak jak mówiłem azot kupi każdy kto chce mieć plon , kwestia czy teraz czy po nowym roku . A mówić Że nie kupią to może mówić ktoś kto sobie bobik posieje albo nie żyje z rolnictwa i ma gdzieś czy zbierze 2 czy 7 ton 

Myśle ze większość z was ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem 

mnie mówię o żadnej skali 

tylko o tym ze śmieszy mnie gadka ze nie kupicie nawozów . Albo wyśmiewacie tych co kupili

Ze solidarność rolników , nie kupować azotu 

może czas dorosnąć . Powtarzam , ktoś kto chce mieć plon to azot kupi i po 3000 jak nue będzie wyjścia . Cwaniaków to mogą rżnąć tylko jak maja sam bobik , wyjebane w plony lub jak nie maja nic do gadania bo ojciec decyduje. Tyle w temacie 

Każdy ma kupić kto chce mieć plon czy zysk . Czy duży czy mały 

• Like 4
Opublikowano
5 minut temu, masa24 napisał:

Ja nie mówię ze ktoś ma się spieszyć czy nie 

czytam ten temat i śmieszy mnie to jak to większość krzyczy ze nie kupi azotu albo co za debil z tego rolnika który Kupil nawóz po tej cenie . 
kupi i po wyższej jak będzie pod ściana bo niestety ale bez azotu nie ma plonu rzepaku czy pszenicy 

wiec zejdźcie na ziemie i skończcie te gadki żeby nie kupować bo tak jak mówiłem azot kupi każdy kto chce mieć plon , kwestia czy teraz czy po nowym roku . A mówić Że nie kupią to może mówić ktoś kto sobie bobik posieje albo nie żyje z rolnictwa i ma gdzieś czy zbierze 2 czy 7 ton 

Jestem tego samego zdania 

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

mocznik bez inchibitora jeszcze produkują w pl,?

Nie. Mój dostawca złapał teraz z phosagro bez inhibitora, ale cena już 3700

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

Mam cie nazwać debilem czy jak ? Chyba logiczne ze wole kupić po 900 zł ale co mam zrobić jak jest po 2800? Nie kupować ? No doradź mi

Nie kupować, krótko i na temat, pomogło?  I trochę zluzuj zwieracze, bo nerwy Cię ponoszą na samą myśl, że nie ukosisz 10ton z ha....

6 minut temu, yacenty napisał:

Dastan weź policz po dzisiejszych cenach rynkowych i jeszcze raz się zastanów co napisałeś wyżej.

@Dastan odrobiłem lekcje za Ciebie, WIR raczej dość przyzwoicie robi kalkulacje: wynik finansowy z 1ha pszenicy to 2100zł. 
http://wir.org.pl/asp/pszenica-ozima,194,,1

A masz gwarancje, że po przyszłych żniwach cena pszenicy będzie po 1500?

Szkoda, że azoty w ogóle zdecydowały się produkowac ten azot po takich cenach w przeciwieństwie do zachodu, nie było by dylematu wtedy.

Edytowane przez Dastan
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v