Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, pawelol111 napisał:

To zle napisał. Pszenica po 800 a po 1300 to 500 zl roznicy x wydajność z ha i mamy wynik ile przychodu wiecej.

To skoro tak jest kolorowo i nawoz dostepny w kazdej ilosci to czemu ruscy i chiny ograniczyły eksport a zachod ciagnie od nas? Czemu na mocznik czeka sie 2 mc?

A skąd nawozy Litewskie nagle u nas w ofertach się znalazły, ponoć taki kryzys?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli można wiedzieć ile u nich yara bela?

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
3 minuty temu, RU68 napisał:

Z Litewskiej fabryki Yary zamówiłem w minionym tygodniu kilkanaście aut z dostawą na grudzień 

To cię nazwą trollem  jak mnie bo kupujesz na kolejny sezon.

Opublikowano
2 godziny temu, tom50 napisał:

90% użytkowników tego forum zbiera ponad 8 ton pszenicy więc przestańcie płakać że nawóz drogi.Moi sąsiedzi też zawsze zbierają 2 tony więcej niż ja. Ja mam już nawóz kupiony i czeka na przyszły sezon a ' biznesmeny' nic nie kupili i popuszczają w gacie bo tak drogo

A ile mam zbierać wg Ciebie na 1klasie ziemi  ? 😂

Opublikowano

Niektóre wypowiedzi traktowane są jak naganiaczy podmiotów handlujących😉

Podałeś cenę netto czy brutto?

Yara a polifoska to ile różnicy w rozpuszczalnym P? 1% ?

Opublikowano

Każdy ma prawo traktować wypowiedzi tak jak mu podpowiada rozum .A co do rozpuszczalności to wystarczy nawet w prostacki sposób wsypać do szklanki fosforan polski i na przykład Phosagro - wychodzi na to że oszukują tak  jak na proszkach paliwie kawie i innych produktach 

Opublikowano

Niedaleko Mnie, lokalny skład nawozowy ( w mieście Skalbmierz )  podniósł ceny nawozów. Ludzie ruszyli z kasa z dopłat  :)

Saletrzak z Kedzierzyna - było 2450 jest 2650 zł

Sól potasowa 60%  było 2490 jest 2650 zl.

Narazie kupują nerwowi co niewytrzymali ciśnienia ale w praktyce rolnicy muszą się przyzwyczaić do nowych cen. Zboża, kukurydza i rzepak jest prawie w historycznym rekordzie cenowym.

Spadek cen nawozu dopiero jak zboża lub rzepak  będą dość tanie ( np 800 pszenica czy rzepak 1700 zł ) albo rolnicy solidarnie zbuntują się i nie bedą kupować nawozów ( w co watpie :) ) . Oczywiście nawozy bedą sie sprzedawać, może mniej ale zrównoważą ograniczenie produkcji przez niektóre firmy ( YARA )

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, racyl napisał:

A ile mam zbierać wg Ciebie na 1klasie ziemi  ? 😂

Mam znajomych z 15- 20 km w linii prostej ode mnie którzy mają prawie wszystko 1 klasę czarnoziem . Uprawiają przeważnie warzywa , raz na jakiś czas sieją pszenicę , i jak nie raz rozmawiamy i mówię im że u mnie pszenica sypie 7 -9 ton , to się tylko uśmiechają i stwierdzają że u nich 9 ton/ha żeby zebrać to musiało by się coś niedobrego wydarzyć , a tak to zawsze mają ponad 10 ton

Opublikowano
RU68 napisał:

Każdy ma prawo traktować wypowiedzi tak jak mu podpowiada rozum .A co do rozpuszczalności to wystarczy nawet w prostacki sposób wsypać do szklanki fosforan polski i na przykład Phosagro - wychodzi na to że oszukują tak  jak na proszkach paliwie kawie i innych produktach 

Czyli Polidap jest oszukany?

Opublikowano

Nie oszukują bo to że jest niewiele wart pisze na worku tylko rolnicy nie potrafią tego zrozumieć i przeliczyć że część fosforu rozpuszczalna w kwasach to jest właściwie balast (może być przyswajalny w specyficznych warunkach glebowych ) ale niektórzy producenci wciskają kit że to fosfor późno przyswajalny dla mnie to się nie trzyma kupy bo jak fosfor w glebie obojętnej ma mieć kontakt z kwasem 

• Like 1
Opublikowano

Różnica pomiędzy polifoską a np ultra 8 to 1% w fosforze wedle danych z worków.

Opublikowano
2 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Po prostu Polifoska jest robiona z gorszego złoża fosforu. Rosjanie mają najlepszy, stąd przewaga Phos Agro.

Jak już to są  złoża fosforytów a nie fosforu to nie sól potasowa która jest jedynie czyszczona i ponownie krystalizowana .Przemiana fosforytów (a jest ich kilka ) w nawóz to ciut bardziej złożony proces. Ale tak fosforyty na półwyspie kolskim są  uważane za  najlepsze na świecie

Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał:

Nie oszukują bo to że jest niewiele wart pisze na worku tylko rolnicy nie potrafią tego zrozumieć i przeliczyć że część fosforu rozpuszczalna w kwasach to jest właściwie balast (może być przyswajalny w specyficznych warunkach glebowych ) ale niektórzy producenci wciskają kit że to fosfor późno przyswajalny dla mnie to się nie trzyma kupy bo jak fosfor w glebie obojętnej ma mieć kontakt z kwasem 

No to spójrz na ten worek yary i zobacz co jest napisane bo na moim Yara Corn 7-20-30 jest 18% fosforu rozpuszczalnego w wodzie i na polifosce 6-20-30 jest tak samo. Yara ma na pewno lepszy marketing o widzę dałeś się na niego złapać

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

No to spójrz na ten worek yary i zobacz co jest napisane bo na moim Yara Corn 7-20-30 jest 18% fosforu rozpuszczalnego w wodzie i na polifosce 6-20-30 jest tak samo. Yara ma na pewno lepszy marketing o widzę dałeś się na niego złapać

Polskie zakłady w przeciwieństwie do Litewskich nie mają fosforytów ruskich  bo importują go z afryki .Kiedyś myślałem podobnie jak ty i nie mam interesu w tym aby kogokolwiek przekonywać .Przecież są wielbiciele firmy Timac a to z kolei dla mnie niezrozumiałe jaka to ekonomia a cena nawet nie do porównania . Nie powiem chciałbym kupować polskie maszyny i całą resztę  tylko niech to też będzie chociaż porównywalne  jakościowo wtedy i cenowo może być porównywalne . Nawet Czechy (bednar )zbliżył się do zachodniej jakości  a w Polsce narobiło się prywaciarzy którzy tłuką byle tanio

Opublikowano

W Polsce jest dziki zachód na jakości produktów. Koszt zbadania NPK to koło 400zł. Rolnicy kupują różne nawozy z różnych źródeł za dziesiątki tysięcy a żal im zapłacić tych 400 zł.  Szczególnie w tym roku gdzie ceny są kosmiczne. 

Opublikowano

Na wasze gorączkę i sraczkę jest jedno lekarstwo, które dostaniecie całkowicie za darmo w lipcu 2022. Gdy zobaczycie cenę płodów rolnych na poziomie pszenica 700, rzepak 1700 odrazu otworzycie oczy i zajrzycie do portfela i kieszeni. Gdzie rozum?

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v