Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, krilan06 napisał:

Czytaj ze zrozumieniem, kolega napisał że zarobi dokładnie tyle samo ile rok wcześniej 

No zarobić można tyle samo, ale w niesprzyjających warunkach stracić to już o wiele więcej niż rok temu.

Opublikowano
20 godzin temu, Camasa napisał:

Widze kolego oderwany jestes od rzeczywistosci troszeczke. Stawki za transport oscyluja w granicach 4-5 zloty za kilometr. Dokladniej poza granicami naszego panstwa jezdzi sie po 0.9-1.1 euro, czyli w granicach 5 zloty. Poprawiajac twoje wyliczenia wychodzi w ten sposob:

5x2000=10000

10000÷24= 417 zloty

Jezeli prawdziwe mam informacje ze srednio cena nawozu sprzedawanego wynosi 500 euro to:

500*4.6=2300

2300+417=2717 

Czyli z obliczen wynika ze tona nawozu na zachodzie kosztuje okolo 2717.

Camusa jeśli możesz dać namiar na firmy które  w takich stawkach  wożą do DE to poproszę. W PL firmy podczas żniw maja stawki nawet 10 zł. 

Opublikowano
13 minut temu, przemek28_28 napisał:

Ile set hektarów maja? Bo bak inwestowali w zakup ziemi, maszyn, to żeby myslec na 2 lata do przodu to z parudziesięciu ha chyba żywili sie trzcina i żadnych kosztów zycia nie maja. 

U mnie 30 ha , rzepak 10 ha, i pszenicy 20 ha . Rzepak sprzedaje w żniwa  38ton , a pszenicy ze 150 ton ciągle leży. Teraz rzepak zasiany , pszenica zasiana npk wysiany , rsm stoi w mauzerach , śor  kupione , no może w sezonie wiosennym wyjdzie że coś będzie trzeba dokupić , ale można powiedzieć że przy zerowym wydatku na wiosnę mogę to ogarnąć do żniw . kasę za pszenicę możesz inwestować np, w nawóz jak uznasz że jest tanio i jak są zwiastuny że zdrożeje 

• Haha 1
Opublikowano

Ile na czysto masz kasy bez kapitału na nawozy z rzepaku i pszenicy ile wydajesz na utrzymanie domu opłaty i micha leki i inne tam pierdoły .

Z tymi dochodami co powiadasz to starczy na 6 miesięcy byle jakiego życia .

Opublikowano

Dla mnie bez sensu kupowanie nawozów rok wcześniej, co ja jakiś magazyn jestem? Na żniwa kończę rok obrotowy, zaczynam zasiewy sprzedaje plony i myślę o nawozach. Ten rok był dobry a jaki będzie następny zobaczymy. Co da wasza gadka teraz skoro nie macie pojęcia po ile płody sprzedacie po następnych żniwach?

Opublikowano

Jak możesz żyć z dopłat to bez sensu robienie zapasów. Z jedzeniem będzie podobnie kostka masła 82% w promocji bywała po 3zł teraz już jest 8-9zł i jakby mniej smakowała a może da się obejść bez niego. Chyba że ktoś twierdzi że jak płacą zamiast 900 teraz 1300 za pszenicę to on dalej może to masło jeść

Opublikowano
52 minuty temu, galan99 napisał:

Z tymi dochodami co powiadasz to starczy na 6 miesięcy byle jakiego życia

z 30 ha rzepaku i pszenicy można wyżyć, sam żeś obsiał pewnie całą ziemię orzechem i maliną pod dopłaty , plon słaby a i nie ma komu zbierać to narzekasz wiecznie 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

U mnie 30 ha , rzepak 10 ha, i pszenicy 20 ha . Rzepak sprzedaje w żniwa  38ton , a pszenicy ze 150 ton ciągle leży. Teraz rzepak zasiany , pszenica zasiana npk wysiany , rsm stoi w mauzerach , śor  kupione , no może w sezonie wiosennym wyjdzie że coś będzie trzeba dokupić , ale można powiedzieć że przy zerowym wydatku na wiosnę mogę to ogarnąć do żniw . kasę za pszenicę możesz inwestować np, w nawóz jak uznasz że jest tanio i jak są zwiastuny że zdrożeje 

Jakie klasy gleb masz i jakie ph czy tylko siejesz pszenicę i rzepak? 

Opublikowano
1 godzinę temu, QuQurydza napisał:

Camusa jeśli możesz dać namiar na firmy które  w takich stawkach  wożą do DE to poproszę. W PL firmy podczas żniw maja stawki nawet 10 zł. 

Nie ma problemu, tylko licz sie z tym ze bezposrednio rolnikowi takie firmy nie sprzedaja 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

z 30 ha rzepaku i pszenicy można wyżyć, sam żeś obsiał pewnie całą ziemię orzechem i maliną pod dopłaty , plon słaby a i nie ma komu zbierać to narzekasz wiecznie 

Nie opowiadaj bajek bo 60 tyś na inwestycje w gospodarstwie to są marna kasa nawet 1 ha nie kupi wiec są u na gospodarstwa 50 ha i marnie stoją na samym rzepaku i zbożu . Plantacje dają kasę ale nie które wiec nie policz jaki to masz pieniądz , że teraz rzepak po 3 tys jest ale był ile wcześniej do 2 tyś .

Opublikowano

Na plantacjach to Cię zje najem pracowników, pisałem już wcześniej - niedaleko wycieli młodziutki sad - kilkanaście hektarów i będzie pszenica rzepak . Owoce oddali ludziom za darmo bo nie było  komu zbierać , jabłka to ładną cenę mają , ale na orlenie 

Opublikowano

Galan kolega widać że jest w stanie wypracować przeciętnie 8tys netto miesięcznie. To pieniądze na życie i inwestycje.

Nie kupi nowego Mercedesa w salonie, ale i biedy klepał nie będzie. W mieście tak łatwo zarobić takie pieniądze?

Opublikowano (edytowane)

Nie licz na taką cenę pszenicy że będzie stale bo następny rok już może być inny i pogoda inna wiosna sucha ale nie musi ale może być .

Teraz ludzie są zaślepieni bo cena ładna w tym roku jak by było tak stale . Ale nigdy tak nie jest .

8 Tyś na 1 osobę to ładna stawka ale już na 4 taka ładna nie jest , a w rzeczywistości są i nie spodziewane wydatki dość duże .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie licz że liczyć nie umiem. Gdybym wziął teraźniejszą cenę pszenicy I rzepaku to bym koledze 15tys netto miesięcznie wyliczył.

8 minut temu, galan99 napisał:

8 Tyś na 1 osobę to ładna stawka ale już na 4 taka ładna nie jest , a w rzeczywistości są i nie spodziewane wydatki dość duże .

No coś Ty?

A miastowy to nie ma niespodziewanego wypadku?

Właściciel firmy też tylko kupony odcina i nic mu w życiu nie wypadnie?

Opublikowano (edytowane)

Nie powiedziałem że nie umiesz każdy umie mniej więcej ale liczy .

Przy tych kosztach i drożyźnie pogadamy  na drugi rok jak wyszło zyskami .

Na malinę na nowe zbiory już nie liczę na takie ceny maks do 6 zł i to żebym się nie pomylił , chyba że coś na świecie się wydarzy jak mrozy .

Każdemu coś wypadnie i wszelkie plany mogą być tylko marzeniem .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

ciekawe co na to unia. trawy pod pług lecą hektarami. trochę pojezdzilem po tej mlecznej okolicy. chłopaki trochę nadmiarowych kukurydz w ziarno pierwszy raz sprzedali i iskry w oczach młodzieży. po kukurydzy już oziminka A pod następne kuku gnojowica i obornika którego mają pod dostatkiem w opór idzie. do tej pory było tylko mleko, albo z opasem trochę połączone. teraz rozbicie produkcji. 

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Ile na czysto masz kasy bez kapitału na nawozy z rzepaku i pszenicy ile wydajesz na utrzymanie domu opłaty i micha leki i inne tam pierdoły .

Z tymi dochodami co powiadasz to starczy na 6 miesięcy byle jakiego życia .

Nie wiem jak ty żyjesz  i nie interesuję mnie to , ale ja jakoś żyje za te dochody na normalnym poziomie , przynajmniej mi się tak wydaje , i np. jeszcze się coś inwestuje w gospodarkę , w ostatnich 5 latach min 500.000 zł i to bez jakichś modernizacji czy czegoś innego

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

Nie powiedziałem że nie umiesz każdy umie mniej więcej ale liczy .

Przy tych kosztach i drożyźnie pogadamy  na drugi rok jak wyszło zyskami .

Na malinę na nowe zbiory już nie liczę na takie ceny maks do 6 zł i to żebym się nie pomylił , chyba że coś na świecie się wydarzy jak mrozy .

Każdemu coś wypadnie i wszelkie plany mogą być tylko marzeniem .

Każdy rozsądny umie w jakimś stopniu skalkulować ryzyko.

Zarobiłeś w tym roku na malinie, masz 80000zł nadwyżki z hektara to tak rozplanuj pieniądze żebyś Przy 6zł po kredyt iść nie musiał.

Hodowla padnie to będzie tylko gorzej

Opublikowano

Cały czas o tym mowa liczenie i inwestycja w rolnictwie bywa w ciemno szacowanie ile wydatku ile da się zarobić . Ludzi w tym roku poszaleli pszenica droga , rzepak , maliny , trzaskają kasą obecnie a na drugi rok będzie płacz .

Opublikowano

gdzieś ktoś celowo wprowadził ten chaos. podnoszenie ceny powoduje przetrzymywanie ziarna w magazynach i rozpalanie nadzieji jak będzie pięknie i jakie będą zyski.już ludzie na potęgę wydają pieniądze których jeszcze nie mają. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v