Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie gospodarstwo?

Za dopłaty mógłbym ze 30ha na rok czy dwa przyjąć. Zawsze to mniej azotu😁😂

Jak na kredyt to nie kupować.  Jak za gotówkę to choć na takie absolutne minimum ale bym kupił.  Tylko szukać bo widzę że na tym samym produkcie i 300 na tonie można zyskać/stracić

Opublikowano
15 minut temu, krilan06 napisał:

150ha i nic nie kupione? Trochę nierozważnie, przy obecnych cenach ciężko coś doradzić 

Gaz od kilku dni na giełdzie europejskiej drożeje.Z notowań wynika,że tanieć będzie dopiero w maju. Ja (300ha) azot mam w całości. Na Twoim miejscu już bym powoli wymiękał.

Opublikowano

Jeśli nie tajemnica to jaką najwyższą cenę zapłaciłeś za azot?

Opublikowano (edytowane)

Ile można to kupić , albo pokombinować z Asl lub mocznik Uff . Ja tak można powiedzieć polowe azotu na sezon mam . Na pierwsza dawkę mam , jeszcze druga została , do 140/150N i nic więcej . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Jeśli nie tajemnica to jaką najwyższą cenę zapłaciłeś za azot?

mi się udało ,a nieładnie naśmiewać się z innych(bo mógłby ktoś tak to odebrać),ale zamówiłem w maju.Tydzien temu dotarł ostatni transport pulanu makro po 1230 zł

Opublikowano
39 minut temu, pinochet napisał:

Gaz od kilku dni na giełdzie europejskiej drożeje.Z notowań wynika,że tanieć będzie dopiero w maju. Ja (300ha) azot mam w całości. Na Twoim miejscu już bym powoli wymiękał.

https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=GAZ-ZIEMNY

No nie do końca prawda z tymi notowaniami, od 5.10 z przeskokami tendencja spadkowa.

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

150ha i nic nie kupione? Trochę nierozważnie, przy obecnych cenach ciężko coś doradzić 

No gdybym wiedział to już w czerwcu bym zamówił :)

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

A myślisz, że tak każdy zdążył kupić jak cena wzrosła praktycznie w tydzień o 100%?  U mnie w poblizu dwa gospodarstwa 80ha 0 na stanie i kupowac na razie nie będą po takich cenach, spółdzielnia 600ha zdążyła kupić 1/4 zapotrzebowania nie mówiąc o mniejszych gospodarstwach. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dastan napisał:

A myślisz, że tak każdy zdążył kupić jak cena wzrosła praktycznie w tydzień o 100%?  U mnie w poblizu dwa gospodarstwa 80ha 0 na stanie i kupowac na razie nie będą po takich cenach, spółdzielnia 600ha zdążyła kupić 1/4 zapotrzebowania nie mówiąc o mniejszych gospodarstwach. 

A czy ja napisałem że powinien mieć wszystko kupione już?

Opublikowano

Witam. Byłem dzis zorientować sie na składzie nawozów. Sprzedawca powiedział ze brane są pod uwagę podwyzki cen. Czy to mozliwe? Czy jaja robi sobie ze mnie. Saletra na dzis 2880 brutto bb. Po niedzieli ma być rowne 3000. Szok. Je*** to wszystko. 

Opublikowano

Żeby wszystko mieć kupione rok do przodu to potrzeba posiadać duży kapitał , żeby nie sprzedawać na bieżąco . Gospodarstwa na dorobku takiego kapitału nie posiadają to muszą być gospodarstwa pokoleniowe dorobione .

• Like 1
Opublikowano

Francja obecnie kupuję z Polski saletre po 3800 złotych biorą każda ilość . A Niemcy złożyły zamówienie na wiosnę obojętnie za ile będzie biorą wszystko. Czyli na wiosnę będzie brak towaru

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Żeby wszystko mieć kupione rok do przodu to potrzeba posiadać duży kapitał , żeby nie sprzedawać na bieżąco . Gospodarstwa na dorobku takiego kapitału nie posiadają to muszą być gospodarstwa pokoleniowe dorobione .

Mylisz sie, ja obrabiam paredzisiąt ha, maszyny stare a nawozy staram sie kupowac co roku w okresie czerwiec-sierpień za gotówke, miałbym maszyny nowe na kredyt to pewnie bym sobie na to nie pozwolił... A tak kupiłem sobie zaksan po 1350zł i mi to lotto że teraz po 3000...

Edytowane przez JD1052
Opublikowano
4 minuty temu, JD1052 napisał:

Mylisz sie, ja obrabiam paredzisiąt ha, maszyny stare a nawozy staram sie kupowac co roku w okresie czerwiec-sierpień za gotówke, miałbym maszyny nowe na kredyt to pewnie bym sobie na to nie pozwolił... A tak kupiłem sobie zaksan po 1350zł i mi to lotto że teraz po 3000...

Wybacz ale trochę myślenie z nie współczesnych lat, ciekawe co powiesz za rok jak się nawóz z tego roku po 1350 skończy? Czy masz na 4 lata zmagazynowane?  

• Like 5
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Co roku nie ma takiego skoku , wiec troche pokory bo za rok tak nie będzie 

8 minut temu, JD1052 napisał:

I żeby nie było ze płacze na saletre po 3000,  nie mam nic na grubo ponad 100 ha , ale radę sobie dam i kupie tyle ile mi będzie potrzeba 

Edytowane przez ralf3635
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v