Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ceny nawozów spadną jak cena gazu spadnie i kropka a o nawozach z importu możemy zapomnieć  i teraz pytanie czy GA da radę zaspokoić zapotrzebowanie rolników jak wszyscy ruszą na zakupy w marcu 

Na jakieś bony bym nie liczył 

Saletra 2750 pani z Agroloku dzwoniła i 

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał:

po 5 latach trawa na gruntach ornych przechodzi na TUZ , a nie po 3 latach .

nie do końca, po 5 masz w teorii dopłaty jak do tuz, a nie orne + uprawa, jednak ma znaczenie to co niby już nie ma znaczenia, czyli te początkowe okresy 5 letnie od onw. tyle że u nas jest inny problem problem. co województwo, ba czasami co powiat jest inna interpretacja i kiedys jak robiłem więcej wniosków na dopłaty po rodzinie i znajomych to nie raz  były poprawki bo u mnie inaczej w powiecie, poznań inaczej kazał, a infolinia jeszcze co innego i weź bądź mądry. Jak potrafią się czepiać zacienienia przez drzewa z ortomapy. Aczkolwiek odkąd sprzeczności nie wstrzymują dopłat to się można wozić. Grunt to trzymać wszystkie papiery z kontroli, zwłaszcza powierzchni na miejscu, bo u kuzyna przy 3 różne powierzchnie wychodziły i miał mieć kary, ale za każdym razem rura miękła jak wizja sądu na podstawie wcześniejszej kontroli, bo jak za mało się poda to też przecież obcinają kasę

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał:

Ostatnie dwa lata wydaje mi się że azot szkodził  pi krótkim okresie suszy. W tym roku porażka. Kilka dni upałów i w 3 dni pszenica zmieniła kolor.  Plon około 5 do 5,3t, poślad, gęstość fatalna.

Zobaczy się w trakcie sezonu.

U mnie pszenżyto dostało 160 N czystego doszedł do tego upał i zlewne deszcza , słoma czarna plon 4 tony z ha , podejrzewam że na 2 dawkę mocznik zrobił więcej szkody niż korzyści . W tym roku nie wiem czy na 70 N mnie będzie stać .

Opublikowano
9 minut temu, galan99 napisał:

Jak by była jeszcze susza produkcja droga do 50 % gospodarstw w Polsce kwiczy , jak produkcja mleczna , szklarnie , wszystko co z prądem związane .

wezmą socjal jak .... i przeżyją.

Opublikowano

Nawozy drogie, a lokalny skład dziś kolejny już samochód rozładowywał saletrę, cały plac załadowany nawozami ale chętnych brak. Po ile w waszych okolicach samochód kurzaka? Doszły mnie słuchy że jak był po 800 to teraz 1500zl auto

Opublikowano

Piorun 200sl (acetamipryd) kupiony 10l w opakowaniu 0,5l za 1700zł. Chyba dobra cena.

Na placu nawozów brak. Tylkk elplonu trochę. To chyba jak kizeryt?

Opublikowano
3 godziny temu, HF86 napisał:

popieram panie Agrest. ten socjal odbiera chęć do roboty i wysiłku. bo poco robić jak i tak dadzą żeby każdy miał tyle samo. 

Co wy Ryśka do roboty chcecie zagnać 😝

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał:

Na wiosnę się okarze że  3000 saletra to była tania okazja.

Zwłaszcza jeśli dotrzymają słowa i dopłaty do nawozu będą

Opublikowano
3 minuty temu, marulekk napisał:

Co wy Ryśka do roboty chcecie zagnać 😝

taaaa. Rysiek i robota... sie Verna ktoś oczytał...

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

okarze

Rysiek po pierwsze to okaże a po drugie to jest to możliwe. Dla mnie za mnie to i nawet po 3000 jak będzie to kupię, może ze 100kg mniej aby tylko dostępny był bo w okolicy ani na jednym składzie ani na drugim nie ma nic prócz wapna granulowanego i saletrzaku po 2600. Na przyszły rok mam kupione w sierpniu, saletra wtedy była bodajże po 1700, a co będzie na jesień 2022 to nie wie nikt.

Opublikowano

Czysta pościel co dzień to aż miło koło nich chodzić pewnie, robię ja tak samo- słoma na opór i pod kuku będzie jak znalazł na wiosnę:D

Opublikowano

pany pamiętać że tylko 35 ton na pół hektara tylko można to się nie rozpedzac 😂

Opublikowano
5 minut temu, HF86 napisał:

pany pamiętać że tylko 35 ton na pół hektara tylko można to się nie rozpedzac 😂

Tak wszystko zgodnie z przepisami:P

6 minut temu, Karol6130 napisał:

Nie ściel tyle bo słomy zabraknie 😂

U mnie np , mam jeszcze zapas z trzech lat do tyłu 😉 a i 60 bel w lesie takich przygniłych to od razu ładuje w obornik na pryzmie niech razem się przerabia 

Opublikowano
39 minut temu, EmilPlayP napisał:

Nawozy drogie, a lokalny skład dziś kolejny już samochód rozładowywał saletrę, cały plac załadowany nawozami ale chętnych brak. Po ile w waszych okolicach samochód kurzaka? Doszły mnie słuchy że jak był po 800 to teraz 1500zl auto

to co kupili drożej to i drogo będą sprzedawać. powoli ale zejdzie im to

1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

U mnie pszenżyto dostało 160 N czystego doszedł do tego upał i zlewne deszcza , słoma czarna plon 4 tony z ha , podejrzewam że na 2 dawkę mocznik zrobił więcej szkody niż korzyści . W tym roku nie wiem czy na 70 N mnie będzie stać .

możesz i 500 kg czystego azotu dać i nie będzie plonu jak trzeba 🤣

4 godziny temu, galan99 napisał:

Do prądu już jest zatwierdzona dopłata dla 1 miliona gospodarstw .

dla takich co wegetują od 1-go do pierwszego

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał:

Piorun 200sl (acetamipryd) kupiony 10l w opakowaniu 0,5l za 1700zł. Chyba dobra cena.

Na placu nawozów brak. Tylkk elplonu trochę. To chyba jak kizeryt?

Elplon zależy jaki, pewnie sprint to potas siarka i troszkę wapna i magnezu. U mnie lokalny skład nawozu nawalone i cena stoi saletra 3 tys, salmag 2,8tys.Nikt nie kupuje. Ja też czekam ani granulki nie mam. 

Opublikowano

90% azotów na składzie to już po tych chorych cenach kupil także raczej nie będzie chciał dokładać do interesu. U nas w okolicy to tylko nieliczni kupili nawozy po starych cenach, będzie ich kilka procent, reszta albo czeka na dopłaty albo na obniżki, których może nie być wiosną.

Opublikowano

to co mają to ci na pewno taniej nie sprzedadzą.

jak 3 tys to jest dużo to co ja mam powiedzieć jak za siarczan potasu wołają 4,5tys, hydrocomplex bezchlorkowy 4-4,8tys

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v