Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
maciej napisał:

Na kwaśnej jest odwrotnie, jak mialem ph 4.2 dałem siarki to było gorzej niż bez siarki przy tym samym nawożeniu azotem

też dałem raz na swoją kwasote siarczan magnezu 100kg/ha i była lipa. potem od paru ludzi słyszałem żeby bawić się w Mg i S to odczyn musi być uregulowany no bo przecież siara dodatkowo zakwasza

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, damian303 napisał:

A zamiast tego wyżej ( za duża ilość jak dla mnie) radkowit byś polecił?

W ogóle pytanie czy mam dobrą koncepcje? Na kwaterze porzeczki mam spore niedobory magnezu i ewidentnie widać, że krzaki średnio idą (miejscami to mało powiedziane). Na dodatek stosunek mg do potasu jest słabo poprawny. Chcę rzucić po około 250 kg soli k i kizerytu w pasy. I jak pogoda da, wysypać tego radkowita 2 t/ha na całość. Zmienił byś co?

P.s dziś wyczytałem, że z końcem października signum (i tym podobne) zostało usunięte z rejestracji sor. To prawda?

porzeczki nie są wrażliwe na chlorki ? nie wolno stosować w przypadku czerwonej i nie polecana jest KCl w przypadku czarnej , radziłbym siarczan potasu 

Edytowane przez lassie
Opublikowano
6 godzin temu, damian303 napisał:

A zamiast tego wyżej ( za duża ilość jak dla mnie) radkowit byś polecił?

W ogóle pytanie czy mam dobrą koncepcje? Na kwaterze porzeczki mam spore niedobory magnezu i ewidentnie widać, że krzaki średnio idą (miejscami to mało powiedziane). Na dodatek stosunek mg do potasu jest słabo poprawny. Chcę rzucić po około 250 kg soli k i kizerytu w pasy. I jak pogoda da, wysypać tego radkowita 2 t/ha na całość. Zmienił byś co?

P.s dziś wyczytałem, że z końcem października signum (i tym podobne) zostało usunięte z rejestracji sor. To prawda?

Nie czytam o wycofywaniu środków. Signum raz użyłem i był to za drogi środek w czasach gdy owoc był po 40groszy.

Ja np odpuszczam w tym roku nawożenie potasem lub ograniczę bo co roku daję w pasy i mam bardzo wysoki poziom.

250kg soli w pasy jak dla mnie to cholernie dużo, zwłaszcza na lekkiej glebie. To z deszczem przeleci jak przez sito. Jeśli dajesz co rok takie ilości to bym odpuścił sól a dał kizeryt na poprawę stosunku k:mg. Musi być poprawny bo bez tego sypanie i tony soli nie pomoże.

Radkowit jak najbardziej tylkk 2t to mało. I oczywiście premium i po całości a nie w pasy. 

3 minuty temu, lassie napisał:

porzeczki nie są wrażliwe na chlorki ?

Są, ale stosując sól jesienią, chłopaki są wypłukiwane. Jeden rok bawiłem się z siarczanem potasu i stwierdziłem że to bez sensu, bo nie są aż tak wrażliwe.

Opublikowano
41 minut temu, Agrest napisał:

Nie czytam o wycofywaniu środków. Signum raz użyłem i był to za drogi środek w czasach gdy owoc był po 40groszy.

Ja np odpuszczam w tym roku nawożenie potasem lub ograniczę bo co roku daję w pasy i mam bardzo wysoki poziom.

250kg soli w pasy jak dla mnie to cholernie dużo, zwłaszcza na lekkiej glebie. To z deszczem przeleci jak przez sito. Jeśli dajesz co rok takie ilości to bym odpuścił sól a dał kizeryt na poprawę stosunku k:mg. Musi być poprawny bo bez tego sypanie i tony soli nie pomoże.

Radkowit jak najbardziej tylkk 2t to mało. I oczywiście premium i po całości a nie w pasy. 

Są, ale stosując sól jesienią, chłopaki są wypłukiwane. Jeden rok bawiłem się z siarczanem potasu i stwierdziłem że to bez sensu, bo nie są aż tak wrażliwe.

Jak było po 40 gr to nawet mi do głowy taki pomysł nie przyszedł. Przy 5 zł ma to już sens.

Dopiero drugi rok z rzędu zamierzam tak soli dać na ziemi średniej. Potasu mam na styk, jeżeli dam samego magnez, to już nie będę mieć stosunku poprawnego. Ile ton tego radkowita, żeby było w kit?

Z tymi chlorkami to różnie bywa. Pomidor o wiele bardziej podatny na chlorki od porzeczki. A jak się w tym roku dowiedziałem, to mało kto w zagłębiach stosuje siarczan. Każdy daje sól na miesiąc przed wysadzeniem i nie ma różnicy (w tym roku sam przetestowałem.)

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

też dałem raz na swoją kwasote siarczan magnezu 100kg/ha i była lipa. potem od paru ludzi słyszałem żeby bawić się w Mg i S to odczyn musi być uregulowany no bo przecież siara dodatkowo zakwasza

Ja od tamtego roku stosuje siarczan magnezu i zauważyłem że wykorzystanie azotu jest lepsze.I do tego kolor zboża całkiem inne

Opublikowano
5 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Ja no jeden rok robiłem nawożenie tylko azotem czyli Saletra bez żadnych kizeryt itp. Plon niczym się nie różnił . 

Ale rozumiem że po prostu zrobiłeś przerwę w stosowaniu kizerytu? Ja np stosowałem 3 lata pod oziminy, rok przerwy i plon też nie obniżył się 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, krilan06 napisał:

Ale rozumiem że po prostu zrobiłeś przerwę w stosowaniu kizerytu? Ja np stosowałem 3 lata pod oziminy, rok przerwy i plon też nie obniżył się 

Nie ogóle w tedy kizerytu nie stosowałem tylko siarka szla w Saletrosan . Kizeryt pierwszy raz stosowałem w tym roku no i plony najlepiej wyszedł . A teraz no to zagwozdka mam bo bez tego tez plon zrobiłem . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

siarka często pomijana była i dalej u wielu jest. magnez u mnie wszędzie wysoki ph nie najgorzej to ostatnie parę lat był superfosfat prosty z siarkopolu. mimo że P i K na kg co roku podobnie jak z polifoski było to plony dużo lepiej. 

Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Jak było po 40 gr to nawet mi do głowy taki pomysł nie przyszedł. Przy 5 zł ma to już sens.

Dopiero drugi rok z rzędu zamierzam tak soli dać na ziemi średniej. Potasu mam na styk, jeżeli dam samego magnez, to już nie będę mieć stosunku poprawnego. Ile ton tego radkowita, żeby było w kit?

Z tymi chlorkami to różnie bywa. Pomidor o wiele bardziej podatny na chlorki od porzeczki. A jak się w tym roku dowiedziałem, to mało kto w zagłębiach stosuje siarczan. Każdy daje sól na miesiąc przed wysadzeniem i nie ma różnicy (w tym roku sam przetestowałem.)

Ja bym dał minimum 3t. Z niego w tym roku raczej porzeczka nie skorzysta bo nie wymieszasz.

Jeśli masz zły stosunek potasu do magnezu( właściwy to chyba przedział3 do 4)   to magnezu  możesz dać w tym roku więcej.

Choć z twojej proporcji nawożenia wyjdzie stosunek 1,6 więc magnezu trochę więcej niż potrzeba. Czyli ok.

Niemniej w pasy po te 250 to mi się wydaje za dużo.

Ja dawałem co roku po 150kg soli.

Pamiętam jak dr Pluta zawsze powtarzał - Wy dajecie za dużo nawozów. Nie dość że dajecie za wysokie dawki to dodatkowo sypiecie tą ilość w pasy.😉

Opublikowano

Kupiłem elplon sprint 33 potasu 26 siarki 5 magnezu i 10 wapno i chcę to dać teraz pod kukurydzę ponieważ robię bez orkowo. Moje pytanie czy będą do wiosny straty siarki i magnezu? 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Krzysiukov napisał:

Tego to nie chcę bo się nie nadaje. Kupuję tylko z K+S .

Dlaczego się nie nadaje? 

Nie w tym temacie, ale czy nakrywacie pryzmy z wapnem przed rozsiewaniem czy nie w przypadku gdy miałoby zmoknąć? Wapno dolomitowe

Edytowane przez Wojtek98
Opublikowano
35 minut temu, Zdzinio napisał:

Kupiłem elplon sprint 33 potasu 26 siarki 5 magnezu i 10 wapno i chcę to dać teraz pod kukurydzę ponieważ robię bez orkowo. Moje pytanie czy będą do wiosny straty siarki i magnezu? 

Bardziej wiosną by pasowało. Ściernisko po kukurydzy mulczujesz?

Opublikowano

Do mnie wapno przywieźli w poniedziałek, wieczorem sąsiad rozsiał prawie połowę, lekko popadało we wtorek, dolomit nie nakryty i w środę zakończyliśmy  wysiew. Sprzęt to chyba RCW-5. W poniedziałek lekko się zawieszał, a w środę jeździłem ze szpadlem na rozsiewaczu bo już wilgotniejszy nawóz bardziej się zawieszał. Gdy by miały być duże opady to bym nakrył, ale ważne też jakim rozsiewaczem ma być rozsiewane ...

Opublikowano

Ja radkowitu premium specjalnie nie nakrywałem żeby przemókł i nie pylił.

Trzeba 3 razy do skrzyni wchodzić ale wszystko na swoim miejscu zostaje.

Kupiony w kwietniu siany w sierpniu

20210816_100853.jpg

Opublikowano

Będzie rozsiewane rozrzutnikiem talerzowym także bez problemu pójdzie, nawet lepiej bo nie będzie się pylił i uciekał z pola. Bardziej mi chodziło czy gdyby długo leżał i silne opady deszczu czy by nie zaczął się wapń i magnez wypłukiwać z pryzmy. U mnie radkowit to chyba odpada bo  sam transport zjada cenę, wychodzi przywiezienie tony 91 brutto plus towar to się robi niezła suma. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Wojtek98 napisał:

Dlaczego się nie nadaje? 

Nie w tym temacie, ale czy nakrywacie pryzmy z wapnem przed rozsiewaniem czy nie w przypadku gdy miałoby zmoknąć? Wapno dolomitowe

Ja kiedyś nakryłem bo było mocno pyliste i wiatr zwiewał ale mi plandekę ukradli 🙆‍♂️🤯

• Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja radkowitu premium specjalnie nie nakrywałem żeby przemókł i nie pylił.

Trzeba 3 razy do skrzyni wchodzić ale wszystko na swoim miejscu zostaje.

Kupiony w kwietniu siany w sierpniu

20210816_100853.jpg

Ale zwykly radkowit radzę przykrywać

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v