Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualnie saletra 2800 brutto łódzkie, w tamtym tygodniu wolali 3400 ,decyzja podjęta gdy cena przekroczyła 2000 ze teraz nie kupuje , czekam.... niech wszyscy szybko sprzedają zboże i kupuja saletre , ja kupie w styczniu , może po 3 ,5 tys. Tego nie wiem,  życzę trafnych decyzji

• Like 2
Opublikowano

Powiem tak pracowałem kiedyś w zakładzie produkcyjnym teraz jestem rolnikiem i nikt rozsądny nie kupuje maszyny produkcyjnej za 2-3 miliony żeby pracowała 1 zmianę i to jeszcze 1 lub 2 miesiące w roku a rolnicy tak robią. w zakładzie sa zmiany i robi sie 24h na dobę można obrobić mniejszym sprzętem też dużo hektarów ale trzeba mieć pracowników. A nie samemu robić żeby zostało więcej,

• Confused 1
Opublikowano

myślę że można znaleźć skoro zakłady pracy znajdują, u nas jak przychodził pracownik to 2 miesiące trzeba było go uczyć i pilnować zanim sam przy maszynie stał i robił a byli tacy co patrzyli 2 miesiące i odchodzili a pensje trzeba było zapłacić.

Opublikowano
45 minut temu, ralf3635 napisał:

Aktualnie saletra 2800 brutto łódzkie, w tamtym tygodniu wolali 3400 ,decyzja podjęta gdy cena przekroczyła 2000 ze teraz nie kupuje , czekam.... niech wszyscy szybko sprzedają zboże i kupuja saletre , ja kupie w styczniu , może po 3 ,5 tys. Tego nie wiem,  życzę trafnych decyzji

Ja saletrosan30 kupiłem po 1500zl. Pod kukurydzę nie mam nic i czekam. Już jest taka cena że albo z tanieje  i kupię,  albo obsieje  owsem bez nawozu.

• Like 1
Opublikowano

ja co do nawozu czekam do wiosny jak nie stanieje to mam trochę siarki  sypnę trochę do tego dam wapno i finito. chyba że będą kontrakty na rzepak w granicach 2500-3000zł to wtedy coś azotu sie kupi i tyle w temacie. tak jak już tu pisali nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi saletry po 3000zł jak nie wiadomo po ile sprzeda. a już tak było ojciec mówił siej żyto ja po 880zł dostałem no i przejąłem gospodarkę i zasiałem a za rok po 500 już było.

Opublikowano
8 minut temu, dzidzia202 napisał:

myślę że można znaleźć skoro zakłady pracy znajdują, u nas jak przychodził pracownik to 2 miesiące trzeba było go uczyć i pilnować zanim sam przy maszynie stał i robił a byli tacy co patrzyli 2 miesiące i odchodzili a pensje trzeba było zapłacić.

Mogą znaleźć te gospodarstwa które mają po kilkaset ha. Mniejsze nie będą zatrudniać na cały rok pracownika bo zje im połowę ich zysku. Znowu zatrudnić kogoś ogarniętego na 3-4 miesiące w roku to.. Pomyśl 

Opublikowano
2 minuty temu, radekz200 napisał:

Sprzedaj po 1550 😛

Radek to do zasilania  ozimych które zasiane.  Więc musi zostać.  Mam jeszcze 3bb  siarczanu-magnezu.  Też musi zostać. I to wszystko.  

Opublikowano

no właśnie a nie lepiej mieć tyle ile samemu jest się w stanie ogarnąć, myślę że 50 ha i odpowiednim rozłożeniu pracy można by było samemu to ogarnąć, i żyć jak Pan a nie jak nie wolnik z kredytami na karku a prawda taka że przy 2-3 latach sprzyjających też można kupić coś nowego i wspomóc się nie wielkim kredytem. przy obecnych cenach nawozu gospodarstwa powyżej 100-200 ha i większe jak jechały prawie że na krawędzi to może nie w przyszłym roku ale za 2 na pewno będą dużo poniżej krawędzi, a taki mały gospodarz co zbierał te 3-4 tony to przeżyje jak zbierze 2-3tony. Morał taki że moim zdaniem w niedalekiej przyszłości będzie ziemia do dzierżawy albo kupna i to w normalnych pieniądzach,

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

to samemu i 300 -400 obrobi tylko trzeba sprzęt a co za tym idzie kredyty i sznur na szyi całe życie masz. a chodzi o to żeby robić co się lubi i żyć spokojnie i godnie o tym właśnie pisze.

ze 100ha nie spłacisz nie wiadomo jakich maszyn jak nie nawalisz azotu i innych cudów.

Opublikowano

50ha to ludzie ogarniaja wieczorami i weekendami chodząc na 8h do roboty.

100-200ha(w logicznych kawałkach) to się samemu obrobi bez żadnego problemu a i więcej wszystko kwestia wielkości sprzętu i technologii. Potrzebny w ktoś na żniwa do odbioru ziarna i potem do zbierania kamieni.

Gospodarstwa 100-200ha i jechanie na krawędzi? to chyba jak totalnie zakredytowane i z ziemia w słabym stanie.

Dzis dzwonili już sami z ofertami na azoty - całosamochodowo- rsm 2770 brutto , saletra kędzierzyn 2990 brutto , wyśmiałem .

• Like 1
Opublikowano

Chłopy za mocno ogniem srają, na przetrzymanie trzeba ich wziąć, nie mogą ot tak po prostu wyłączyć linii i zaprzestać produkcji saletry bo jak im pierd0lnie przy ponownym rozruchu to zdmuchnie całą fabrykę, mogą lekko zwolnić i też nie za wiele.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Rolnik1973 napisał:

1000

Jak salmag był po 1000 zł to pszenica po żniwach 600 zł , pszenica skoczyła na 1000 to salmag skoczył na 3000 zł . Tak jak ty chcesz już raczej nie będzie .Na rynkach surowców balon się pompuje ale nikt nie wie kiedy pęknie i to jest najgorsze .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
59 minut temu, strzechu napisał:

50ha to ludzie ogarniaja wieczorami i weekendami chodząc na 8h do roboty.

100-200ha(w logicznych kawałkach) to się samemu obrobi bez żadnego problemu a i więcej wszystko kwestia wielkości sprzętu i technologii. Potrzebny w ktoś na żniwa do odbioru ziarna i potem do zbierania kamieni.

Gospodarstwa 100-200ha i jechanie na krawędzi? to chyba jak totalnie zakredytowane i z ziemia w słabym stanie.

Dzis dzwonili już sami z ofertami na azoty - całosamochodowo- rsm 2770 brutto , saletra kędzierzyn 2990 brutto , wyśmiałem .

zapomniałeś dopisać + rodzice a dodatkowo kawaler czy singiel jak to teraz mówią.

Co niektórym widzę w głowie się przewraca. Gdzie odwóz płodów z gospodarstwa na skup? gdzie czas poświęcony na pilnowanie papierkologi? wnioski/dotacje itp. porównywanie sprzętu pokazy, dni zboza/kukurydzy itp. Masa innych rzeczy? Cały urlop wybierzesz na żniwa i siewy? Wakacje ? 

kornkali 1950 

• Like 2
  • Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v