Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, tommy66692 napisał:

Tu każdy liczy 8 ton a większość mówi że ma piach 5 klasy, chociaż może tak być u nas na 3 klasie gliny w tym roku jak 6 ton srednio wyjdzie to będzie dobrze

Jeszcze powiedz, że Ty poważnie traktujesz to, co tu spora część  pisze o swoich wydajnościach 😄 już nie mówię o tym jak się rozmawia ze znajomymi. Pisałem kiedyś jak znajomy, co u mnie kosi, mówił jak jego kuzyn opowiadał o wydajności u obszarnika, u którego pracuje - owies sypał im 11t/ha..mówię do znajomego, że może kuzyn liczył i ci powiedział w m³, to wtedy by pasowało, to znajomy twardo, że nie, że mowa była o tonach. Inny znajomy wydajność owsa policzył tak, że w kombajn, który mu kosi kombajnista mówił, że w zbiornik wchodzi tyle i tyle pszenicy, to wzięli sobie poprawkę i wyliczyli ile było owsa. Jeszcze inny liczy, że jak jakaś przyczepa ma jakąś ładowność, to tyle danego zboża na nią wsypie. 

7 godzin temu, Ursus932 napisał:

A zetorem 7245 około 40 ha 😛

Miekiszonie. Ojciec 30 lat obrabiał 30ha 7011 i 60tka, jak ziemia leżała odłogiem i nikt nie chciał jej kupować, to ponad 40ha. A ja teraz 8145 się w czas nie mogę wyrobić że wszystkim 🤦

Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

Nie chodzi o sprzęt a o umiejętności i jak się kto przykłada,sąsiad c360 ma obrobione jak trzeba plugin 2skiby i brony a są na wsi co mają duże ciągniki i plugi i patrzeć się na ich robotę nie da 

Ja nie twierdzę że małym ciągnikiem nie idzie dokładnie zrobić, tylko ktoś kto ma np jedynie ursusa c 330 to ciężko mu będzie wszystko ogarnąć jeżeli chodzi normalnie do pracy

Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

Proszę wziąść rozpęd 20metry i nie patrzeć że ściana stoi. Nie którzy są trudni do nauki i ciężcy do zajebania. 

70ton x 600zl =42tyś

50ton  x 1000zł= 50tyś 

I co ty na to ??

🤣🤣🤣

Nie chodzi o sprzęt a o umiejętności i jak się kto przykłada,sąsiad c360 ma obrobione jak trzeba plugin 2skiby i brony a są na wsi co mają duże ciągniki i plugi i patrzeć się na ich robotę nie da 

Przyjedziesz do nas to zobaczysz, mało kto ma więcej niż 15 ha, ziemia 4-6 klasa. 

Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Matematyku pomyśl trochę , bo piszesz brednie . Dam ci przykład na sobie . 2 lata temu w żniwa kupiłem cysternę rsm - zapłaciłem 18.000zł , pszenica w tym czasie u mnie była 600 zł, czyli musiałem oddać za ten rsm 30 ton pszenicy . W tym roku początkiem sierpnia zapłaciłem za cysternę 27.000zł a pszenica była po 750zł , czyli musiałem dać 36 ton pszenicy . I jeszcze jedno na chwilę obecną rsm jest powyżej 2000zł , wychodzi więc za cysternę rsm powyżej 50.000zł , a sprzedając pszenicę po 1000 zł musisz oddać 50 ton pszenicy . Więc jak już się trzymasz tej matematyki , to wypadało by ją zrozumieć , bo mi wychodzi że za ten sam towar mimo taniej pszenicy w tamtym roku w żniwa 30 ton pszenicy pokrywało auto rsm , a teraz trzeba dać mimo drogiej pszenicy 50 ton . AMEN 

Takie liczenie nie ma sensu bo równie dobrze mogę napisać tak:

W 2019 za paliwo płaciłem 5zł a pszenicę sprzedawałem po 680zł więc za tonę pszenicy mogłem kupić 136 litrów paliwa

W 2021 za paliwo płacę 5,8zł a za pszenicę już mogę dostać 1050zł więc za tonę pszenicy mogę kupić 181 litrów paliwa.

Czyli obecnie za tą samą pszenicę mogę kupić WIĘCEJ.

Liczy się całościowy koszt produkcji pszenicy bo takie wybiórcze odnoszenie się tylko do azotu to ... czysty idiotyzm. Z takimi hasłami to możesz na blokady dróg lecieć a nie próbować coś komuś wyliczać, bo każdy chociaż trochę rozumny człowiek powie, że to nie ma sensu.

Opublikowano
10 minut temu, oregano napisał:

Liczy się całościowy koszt produkcji pszenicy bo takie wybiórcze odnoszenie się tylko do azotu to ... czysty idiotyzm. Z takimi hasłami to możesz na blokady dróg lecieć a nie próbować coś komuś wyliczać, bo każdy chociaż trochę rozumny człowiek powie, że to nie ma sensu.

Czyli co?sugerujesz że faktycznie nawozy są tańsze niż rok temu?czy tylko azot podrożał ,inne nawozy nie lub staniały?

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

Czyli co?sugerujesz że faktycznie nawozy są tańsze niż rok temu?czy tylko azot podrożał ,inne nawozy nie lub staniały?

Sugeruję, że zamiast porównywać ceny nawozów do ceny pszenicy warto porównywać całkowity koszt produkcji do przychodów, bo azot czy ogólnie nawóz jest tylko częścią kosztów produkcji.

• Thanks 1
Opublikowano

Jeszcze radził bym wziąść stoperan i policzyć ile zarobicie jak pszenica za rok z tych drogich nawozów bedzie po 600zł za tone bo coś mi się zadaje że to wcale nie jest takie nierealne jak sie niektórym wydaje 

Opublikowano

Matematycy z tatowego  błotnika...

Kto normalny liczy plon pszenicy jako 8t z ha jak w naszym kraju średni plon nigdy nie przekroczył jeszcze 5?! 

Trzeba być bardzo naiwnym, żeby takie średnie zakładać. Ja rozumiem, że są kawałki co sypią 8-9t ale są co dadzą i 2.5t. 

Przeliczanie ile ton kosztuje rsm błędne nie jest bo czy my koszt nawozu przeliczymy w tonach czy w złotówkach to wyjdzie nam na to samo. Ale lepiej to przeliczać na złotówki bo wtedy widać czarno na białym i ci z tatowego błotnika nie za bardzo mają argument do podważenia ;)

Co do ropy może i więcej kupimy za tonę ale powiedzmy sobie szczerze koszt ropy na hektar (po odliczeniu akcyzy) to nie wiele przy kosztach nawozów. 

Opublikowano

To pytam jeszcze raz czy tylko azot podrożął czy wszystkie koszty produkcji?Podaj cenę tony pszenicy i całkowity koszt wyprodukowania w tamtym i tym roku i dopiero udowadniaj że ktoś pisze bez sensu.No chyba że masz zapasy z ubiegłego roku nawozów i reszty środków a cenę pszenicy aktualną to kozaczysz.

8 minut temu, oregano napisał:

Sugeruję, że zamiast porównywać ceny nawozów do ceny pszenicy warto porównywać całkowity koszt produkcji do przychodów, bo azot czy ogólnie nawóz jest tylko częścią kosztów produkcji.

Opublikowano
7 minut temu, oregano napisał:

Panie oregano , to policz na moim przykładzie , w tamtym roku i w tym tak samo plon średni z wszystkich pól 6 ton , cena rok temu o tej porze na pobliskim skupie 800 zł za paszową  w tamtym tygodniu 900 , oczywiście ceny brutto , to nie napierdzielę tych kokosów 🙄

Opublikowano
3 godziny temu, karolr2 napisał:

Proszę wziąść rozpęd 20metry i nie patrzeć że ściana stoi. Nie którzy są trudni do nauki i ciężcy do zajebania. 

70ton x 600zl =42tyś

50ton  x 1000zł= 50ty

He he żeś się popisał .... podałem dla przykładu, czyli jeszcze mniej na kupno hektara potrzeba niz dwa lata temu... Naginasz ceny pod swoje durne wyliczenia - kiedy pszenica była po 600 zł ??? Chyba Staszek Cię zbałamucił i wyrwał po tyle 🤣

11 minut temu, Ursus932 napisał:

cena rok temu o tej porze na pobliskim skupie 800 zł za paszową  w tamtym tygodniu 900

kolejny... gdzie masz dziś pszenicę po 900zł ? Chłopie ty kupuj tira ,woź do nas na mazowsze , milionerem zostaniesz , 1000netto paszówka 

Opublikowano

@pawel885 no u mnie tyle płacą , a nie interesuje mnie jakaś wirtualna cena gdzieś w Polsce bo i tak nie mam możliwości żeby moją pszenice tam zawieść , mleka też nie będę liczył że Piątnica płaci po 2 zł a ja mam 1,25-1,30 , chłopie to mam sam siebie oszukiwać w liczeniu i może jeszcze wziąć plon 8 ton z ha 🤔

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, pawel885 napisał:

He he żeś się popisał .... podałem dla przykładu, czyli jeszcze mniej na kupno hektara potrzeba niz dwa lata temu... Naginasz ceny pod swoje durne wyliczenia - kiedy pszenica była po 600 zł ??? Chyba Staszek Cię zbałamucił i wyrwał po tyle 🤣

kolejny... gdzie masz dziś pszenicę po 900zł ? Chłopie ty kupuj tira ,woź do nas na mazowsze , milionerem zostaniesz , 1000netto paszówka 

Międzyrzec Podl. Wipasz 900netto pszenica obecnie. Rzeczywiście kasy cały worek zostanie jak za transport zapłaci a dostanie 100zł wiecej za tonę🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

49 minut temu, pawel885 napisał:

Międzyrzec Podl. Wipasz 900netto pszenica obecnie.

Ale chyba w detalu 🤔

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

To jest właśnie naciąganie faktów by zgadzało mu się z teorią.

Rok temu pszenica o tej porze była po 700-750zł, teraz jest blisko 1000zł (wszystko ceny brutto za paszę), ale jak się nie chce by wyszło za dobrze w porównaniu to Ci napisze, że rok temu miał po 800, teraz po 900 i weź tutaj dyskutuj z takim.

Opublikowano

I tam jest wszystko na plus. trochę to dziwne. ale poczekamy. nie będzie prywatnych hodowli to się zobaczy jak cedrob gobarto wipasze  inne cuda Z kapitałem zagranicznym zapłacą za ziarno. A do kontraktacji wszystko zmierza. dowóz nawozów na dany termin i sprzedaż zboża w jaki dzień im pasuje. A najlepiej wszystko w jednej firmie z paliwem, opryskami i innymi środkami produkcji. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v