Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bańka wkońcu kiedys pęknie. Jest już bardzo duża ale jeszcze nię pęka ale pęknie. Zamowiony rsm z 21 września po 1490 brutto jest w matrwym punkcie. Miał dojechać w tym tygodniu i nie ma a pozatym handlowiec stwierdził ze nie wie czy mi sprzeda po tej cenie heh. poźniej że niby sprzeda i tak sam nie wie i tak mnie trzyma.

Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

Czemu tego nie możesz pojąć Polska była pod jarzmem Rosji umowy były pisane na 50 lat i taka cena musiała być .

Teraz jesteśmy w Unii i to jest to samo czyli jeden h*j tylko z jedna różnicą że teraz nie ma ceny dobrej na płody od czasu do czasu coś tam wyskoczy . 

A w tedy szło wszystko co by nie było .

pierdolenie o szopenie, węgry, ddr-y też były a świat wyglądał tam o wiele lepiej, pomijając że jakoś tylko u nas zostało indywidualne rolnictwo. gdyby wtedy zlikwidowali wszystkich a nie tylko rozkułaczyli cześć, dzisiaj byliby sami obszarnicy z przejętymi pegerami i byłby spokój jak na węgrzech obecnie

• Haha 1
Opublikowano
radekz200 napisał:

7 minut temu, danielhaker napisał:

A co do tej pory obornik to do lasu był wywożony? 😂

Daniel Ty zadowolony pewnie żeś nakupiło nawozów na zapas na 2 lata 😂😂

Mam 30% azotu. Jak saletra nie zejdzie do wiosny poniżej 2tys, to zostanie na tym 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano

Ja w tamtym tygodniu zamówiłem saletrzak po 1680 brutto. Miał.mieć  około 4-6ton mówię biorę wszystko ale przyjade za tydzień bo.mnie nie ma. Zamówiłem też sól po 1950 brutto reż około 4ton. Przed chwilą dzwoni a ty kurde ceny się pozmieniały itp.dostal parę ch*jów i stanęło 1800 i 2tyś brutto rano trzeba jechać płacić bo znowu będzie kombinował 

Opublikowano
7 minut temu, Takeda napisał:

pierdolenie o szopenie, węgry, ddr-y też były a świat wyglądał tam o wiele lepiej, pomijając że jakoś tylko u nas zostało indywidualne rolnictwo. gdyby wtedy zlikwidowali wszystkich a nie tylko rozkułaczyli cześć, dzisiaj byliby sami obszarnicy z przejętymi pegerami i byłby spokój jak na węgrzech obecnie

To w czym masz problem rzucić pole .

Opublikowano

ja tylko strajk sugeruję. chceta to i po 5tys za tonę saletrzaku płaćta.

Opublikowano

A jakoś dziwnie mi to zwisa. co ma być to będzie. mam tonę mocznika starego i jak przyjdzie na eko na wiosnę przejść to i to się sprzeda. wolny człowiek nic nie musi, co najwyżej może. 

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

To w czym masz problem rzucić pole .

ja nie mam, z mleka przeszedłem na sprzedaż jałówek wysokocielnych, potem na bydło rzeźne, obecnie sprzedaję siano, jak sie mojemu stałemu odbiorcy rynki pokończą oddam kuzynowi po sąsiedzku łąki , ja skasuję dopłaty, on sobie zbierze, i rzuci dzierżawy co ma daleko od domu, luźne majty. już od 15 lat chodzę do pracy na etat bo branie horendalnych kredytów na rozwój to paranoja. a tak jest czas wolny i dodatkowy dochód z ziemi

powtórzę za znajomym 'kredytów można mieć max tyle by na ich  spłatę wystarczyło sprzedać całą ziemię za pół ceny to jest bezpieczny poziom zadłużenia. czasy gdy rolnik miał 10 zawodów a 11 to bieda dawno mineły, to nie misja nic na siłę

• Like 4
Opublikowano
47 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Przy tej cenie  saletry  regulatory wzrostu mogą nie podrożeć.😜

Dokładnie, t1 i t2 tez będziemy odpuszczać, nie będzie  popytu na sor to beda gratis rozdawac do worka mocznika 25kg 😂 pakiet t1 na 10ha

• Like 1
Opublikowano

Dlatego przestańcie do diaska panikować i siać zamęt, jedni się podniecają bo kupili nawóz i teraz chcą udowodnić jacy to są eleganccy i super bo mają a reszta jest biedna i nie kupiła, nic nie wróżę ale żeby się nie okazało że ci biedni taniej kupią i nie zamrozili kasy na pół roku 

• Like 9
  • Haha 2
Opublikowano

A uj im wszystkim w ryj. zamrazarka pełna, szopkę drewna aż rozpiera, obornika jakoś ciężko te 35 ton ustawić. coś by zmniejszył nie wiem jak 😉nie ma się czym przejmować. bank nie ściga bo nie ma za co. te stopy procentowe mogliby jakoś podnieść żeby lokata pokryła inflację ze dwa razy. 

Opublikowano
10 minut temu, Szymi40 napisał:

Pany  ale o co chodzi przecież inflacja  5 %   ciekawe co oni liczą ?   

bo nawóz podrożał, ale ceny działek na księżycu spadły. koszyk zakupowy przeciętnego polaka pokazuje inflacje około 12-17% w zależności czy jesteś w górnych czy dolnych widełkach. no ale patominister twierdzi że klasa średnia to od 2900pln się zaczyna gdzie mi wychodzi że 10k dochodu miesięcznie na 4-osobową rodzinę to doły klasy średniej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v