Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, BartekSzulc napisał:

Po ile u was mocznik? Nada się on na 2 dawkę? Mam propozycje za 2200/t

Kiedyś stosowałem zawsze na II dawkę mocznik bez III, jednego roku był problem bo była susza cały miesiąc, później już odszedłem od tego rozwiązania. Gdybym miał taką cenę dziś wziąłbym na 50% pól II dawki, reszta ryzykował na wiosnę

#giełda z tymi nawozami

Opublikowano (edytowane)

mam propozycję.

a weżta chodźta i nie kupójta nawozów do wiosny

zobaczymy czy nadal drożeć będą...

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

Ceny osiągnęły taki poziom że trzeba zacisnąć zęby wziąć stoperan i przeczekać.  To już jest absurd.

Dziś pytam szwagra czy siejemy pszenżyto. Mówi że tak , po niedzieli. Pytam czy zna ceny nawozów, uświadomiłem go. I odpowiedź- a to pier**lę, będzie gryka.

20 minut temu, javorskyp napisał:

A to za dzierżawę się płaci? Ostatnio rolnik który już nie chce pracować na polu oddał mi kilka ha i jeszcze pytał kto ma brać dopłatę? Myślę że jak ktoś bierze dopłatę i nic nie robi to chyba dobry układ dla obu stron, przecież jest właścicielem, sam się zdziwiłem skąd to pytanie ale chłop miał wątpliwości. Klasa 3.

Nie mów głośno bo jakiś obszarnik z 3 gminy ci odbierze 🤭

Opublikowano

Ja pamiętam jak gaz tanial na potęgę a nawozy stały w miejscu to grupa azoty się tłumaczyła że to działa z pół rocznym odroczeniem czyli jak gaz tani to nawozy będą taniec za pół roku, jakoś teraz tak to nie działa...

• Like 8
  • Haha 1
Opublikowano

Jak rok temu nakupiłem saletry po 920zł to sypałem 500kg/ha w 3 dawkach, teraz przy takich cenach to max 350 w 2 dawkach i koniec tego dobrego, w złą stronę to wszystko się kręci. 

Pamięta ktoś, czy przypadkiem w roku 2003 nie było saletry po 500zł pszenicy po 500zł i paliwa po 3zł? Takie drobne porównanie, które czasy lepsze, prawie 20 lat mija, sam nie wiem

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, pafnucy napisał:

mam propozycję.

a weżta chodźta i nie kupójta nawozów do wiosny

zobaczymy czy nadal drożeć będą...

A jeszcze ci co kupili niech zrobią zwrot .🤣

• Haha 2
Opublikowano
javorskyp napisał:

Jak rok temu nakupiłem saletry po 920zł to sypałem 500kg/ha w 3 dawkach, teraz przy takich cenach to max 350 w 2 dawkach i koniec tego dobrego, w złą stronę to wszystko się kręci. 

Pamięta ktoś, czy przypadkiem w roku 2003 nie było saletry po 500zł pszenicy po 500zł i paliwa po 3zł? Takie drobne porównanie, które czasy lepsze, prawie 20 lat mija, sam nie wiem

Czasy sie zmieniaja kiedyś zarobki 1500 zł miesiecznie to już było super teraz 15000 tys na miesiąc da sie wyciągnąć Mleko stabilnie od 1 zł kiedyś do 1,4 zł dziś tak stabilnie że saletra może kosztować 4 tys zł a mleko dalej 1,4 zł. Witamy w Polsce.

Opublikowano
3 minuty temu, javorskyp napisał:

Kużwa  sama chemia  wszędzie  a potem raki  u 7-8  latków skąd....    do tych 500 kg.  saletry pewnie  drugie  tyle   P.K.  i  oprysków  7-8  ?   Przez  te ceny nawozów  ziemia  złapie  oddech.  

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, javorskyp napisał:

Brawo Ty, 500kg na ha 😯 syp wincyj może stanieją po nowym roku😎

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Ja tyz nie myślę

NO WIADOMO, WIADOMO...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Brawo Ty, 500kg na ha 😯 syp wincyj może stanieją po nowym roku😎

Zawsze jakoś tak dawałem 200,200 i 100 na kłos, nie mam obornika, nie wiem co w tym dziwnego jak chciałem mieć parametry. Przy 400 mi nie łapało. 

A Ty Grześ ile sypiesz we wszystkich dawkach, że takiś zdziwiony?

Edytowane przez javorskyp
Opublikowano

W tym roku sypałem pod kukurydzę 900 kg nawozu: 200 Polidapu, 200 Polifoski 6, 200 Soli potasowej oraz 300 Mocznika. Na dzień dzisiejszy wyszłoby 1100 zł na ha więcej. Pod zboże też poszło po 500 kg Polifoski 6 na ha. Przy tych cenach na pewno tyle nie będe sypał.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, javorskyp napisał:

Zawsze jakoś tak dawałem 200,200 i 100 na kłos, nie mam obornika, nie wiem co w tym dziwnego jak chciałem mieć parametry. Przy 400 mi nie łapało. 

A Ty Grześ ile sypiesz we wszystkich dawkach, że takiś zdziwiony?

Do 300kg 2 dawki N , obornika też nie mam i nie robię 4 x grzyba i 3x skracania, 6t z ha pszenicy mi wystarczy, parametrów nie pilnuje bo na młyn nie sprzedaję.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kazik6 napisał:

co to za ropa ze nic sie znią nie dzieje po tak dlugim przechowywaniu u mnie po 3 miesiacach sie robiło mętne i jekies gluty pływały 

B0 zimowa , zawsze kupuje październik-grudzień i nigdy nic się nie działo 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Ja pamiętam jak gaz tanial na potęgę a nawozy stały w miejscu to grupa azoty się tłumaczyła że to działa z pół rocznym odroczeniem czyli jak gaz tani to nawozy będą taniec za pół roku, jakoś teraz tak to nie działa...

no raczej grupa azoty i te inne molochy co potrzebują gazu do produkcji to kupują gaz na kontrakty kilkuletnie  a nie tak jak ja co miesiąc płacę za butle z gazem ,i teraz  chcą nas rolników  wydupczyć z kasy ,i do wiosny na pewno nie ma co  myśleć o obniżkach do pierwszych  dawek na wiosnę

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v