Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Bugii napisał:

Jak pszenica po nowym roku bedzie po 1500 to wyscigi januszow zbaczymy po saletre 3tys jak na promocje do biedry po piwo.

Taaa już, wszyscy mają składowiska pszenicy i jak ją sprzedadzą to będzie ich na wszystko już stać, i za każdą cenę nakupią nawozu, w necie namłócili po 10 ton i silosy pękają w szwach, poczekajmy jak tylko ruszą zaliczki dopłat to będzie wypisywanie - dostał ktoś? czemu nie wypłacają? co oni sobie myślą? bo nie ma już czym sr** na bieżąco, zawsze tak było i teraz tak będzie, czytając niektóre komentarze, można dojść do wniosku że wystarczy 1500 za pszenicę i wszystko może drożeć, na wszystko już nas będzie stać, a jak mam już kupione jakieś zapasy ledwie na rok, to mogą mnie cmoknąć w pukiel.     :P 

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

Byłem rano w lokalnym sklepiku z nawozami, materiałami budowlanymi, ogrodniczymi itp. Przyjeżdżają auta, trzydziestki, siuntki. Mali, tacy co mają od paru arów do 3-4ha kupują po jednym- kilka worków Polifoski czy Lubofoski pod ozime. Jeden jedynie ładował wapno granulowane, mówi, że tylko to pod pszenicę da. 

Opublikowano (edytowane)

Podrożeje dosłownie wszystko i to poważnie, nie liczcie że podwyżki płodów rolnych to zrekompensują, bo w sklepach musiałaby żywność kosztować fortunę, albo złodzieje wszelakiej maści by mniej zarobili, a na to bym nie liczył, czyli suma sumarą będzie dużo gorzej niż było.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano

W przyszłym tygodniu paliwa w górę. Dobrze że mam konie i skibowca do nich. Jak by co to na usługę mogę wyskoczyć. 😀

Opublikowano

Ale jaja wczoraj były, nigdzie nie ogłaszałem się, a miałem telefon czy bym nie chciał łobornika sprzedać 🙆‍♂️ Jak mówię że nie, to może wiem kto chce sprzedać 👀 Chociaż mogłem powiedzieć, że tak i w promocji 2tys/t 🙊

Opublikowano
pawel885 napisał:

5 minut temu, gregor1284 napisał:

Skutki lockdownu to my dopiero będziemy odczuwać, bo narazie lecimy na zapasach 

Zgadza się, przyjemnie jeździ się na ON kupionym rok temu ;)

jak masz starego grata to napewno

Opublikowano

A co z nowym klamotem? nie chce chodzić na starym paliwie, czy tyle żre że już nie ma zapasu?   :P

Opublikowano

Jakie zre. Jak nowe germanskie to jeszcze trzeba jakiegoś Ursusa starego mieć żeby gdzieś ropę odlewac 😂

Opublikowano

A to znaczy że co, przybywa w germańskim? Znaczy się że albo korka nie ma w zbiorniku i deszczówka się dostaje albo z pompa coś nie tak bo do przelewu płyn idzie ale którędy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, rumcio40 napisał:

Moim zdaniem zboże szybko nie podrożeje, rząd będzie robił wszystko aby nie dopuścić do wzrostu cen żywności z przyczyn powszechnie znanych.

Jeszcze trochę i pszenica po 1500 będzie 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rumcio40 napisał:

Moim zdaniem zboże szybko nie podrożeje, rząd będzie robił wszystko aby nie dopuścić do wzrostu cen żywności z przyczyn powszechnie znanych.

A niech rząd sobie robi co chce, porty i zachód nie będą płakać że banda nieudaczników coś tam kombinuje , obudzą się jak już Polska zostanie bez zboża 

• Like 1
Opublikowano

Swoją drogą to vatowcy mogą sobie sporo VAT odliczyć za nawóz, stawka ta sama a pieniądze większe 😂

Pod trawę npk dałem, pod pszenżyto też posieje bo będzie późny siew. 

Pod kukurydzę na drugi rok pójdzie 200 kg npk w podsiewacz i z 200 azotowego, zobaczymy co będzie tańsze. 

1 pokos traw dostanie 150 npk i 120 saletry, drugi 100 saletry, chyba że będzie susza to nie będzie się dawać nic 

Opublikowano

Dobrze zrobiłeś, ja zrobię tak samo.  Dziś zacząłem sądować ceny i dostępność

Opublikowano
2 godziny temu, robo1980 napisał:

Cena saletrzaku od soboty do soboty plus 500zl na tonie, a ten sam leży na placu. Gdzie jest Urząd Ochrony Konsumenta.

To tylko potwierdza to co nieliczni tutaj piszą żeby dać na luz i nie kupować. Robią nas wszyscy w bambuko. Podejrzewam że ten saletrzak kupiony został po +/- 1000 netto albo i mniej a teraz chcą 2000 netto albo i więcej. Tak się robi biznes. No ale jak chłopy obsra.e i kupują bo będzie tylko drożej no to jak nie podnosić cen 

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v