Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Teraz to nawet się śmieją z nas ci co pod sklepem stoją, wziolem 100 tys za rzepak tu oddałem tam oddałem, nawozu trochę kupiłem paliwa i już nie wiele mi zostało, a taki stoi gamoń 100zl w kieszeni na wódkę i zagryche ma i jest bogatszy ode mnie, z gminy węgiel przywiozą głupiego z siebie zrobił i ma rentę dostanie 13, 14  i mówi że nie wie co z pieniędzmi zrobić 

@grom ciekawe jak długo za darmo będą robić, nowe graty wytluka na polach i nawet nie będzie za co naprawić 

Nie @ gromi tylko Marcin 😁

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Uwaga Uwaga. Dziś w mojej gminie padł nowy rekord czynszu dzierżawy. 4 tyś za hektar. Jestem w szoku. 

Co Ty, u mnie szkółkarzy pojebało już dawno. 

Opublikowano
33 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Na YouTube. Pod tytułem Co się dzieje na Polskiej wsi. 

Nie słyszałem o tym , już oglądam . Ale. Na starcie się zdenerwowałem bo te duże gospodarstwa są pokazywane jako pokrzywdzone przez los . Ale te wyłączenie 30 % mieli zrobić już dawno. Tylko nikt tego nie egzekwował a teraz lament . 
i nie oszukujmy się , gospodarstwa po PGR były przejmowane ale praktycznie większość tych przejęć przez zwykłych ludzi kończyło się bankructwem . Zostali z dużym kapitałem albo powiązaniami tak żeby do dopłat dotrzeć. No a jak konus się udało doczekać dopłat to przeważnie odżył . 

Opublikowano

Posłuchaj dokładnie co oni wygadują. Zwłaszcza ten gościu z z białego kangu i troche później taka starsza kobieta. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, masa24 napisał:

Można się śmiać z PiS ale tak naprawdę opuszczenie tej UE to nie jest wcale jakiś poroniony czy oderwany od rzeczywistości pomysł 

Pod warunkiem ,że po wyjściu dalej będzie rzadził pis,bo jak nie to...

Edytowane przez SAUTER
Opublikowano
25 minut temu, mirro napisał:

Co Ty, u mnie szkółkarzy pojebało już dawno. 

Troszkę innymi pieniędzmi obracają, a zmianowania potrzebują.

Drzewka  jabłoni ponoć ciągle na wschód jak ciepłe bułeczki schodzą

Opublikowano (edytowane)

Teraz wielki lament jacy to oni pokrzydzweni przez los. Mieli oddać 30% już dawno. Nie oddawali bo miało to się rozejść jakoś po kościach. Zresztą przez tyle lat mając ziemię pr, y takiej wielkości czynszu praktycznie za darmo, nikt mi nie wmówi, że nie mieli z czego przynajmniej części wykupić na własność, jak była taka możliwość. 

Edytowane przez driver24
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Jaki reportaż?

Znajdź na yt sekielscy Brothers czy jakoś tak i tam masz. Jak "bambry" myśleli że do usranej śmiercią a i przez kilka pokoleń gospodarzyć na państwowej ziemi płacąc lichy podateczek. 30 lat dzierżawy się kończy i "poszli na uj, job wasza mać". A teraz beczą bo jak to likwidować 

Opublikowano
4 godziny temu, piotreku1 napisał:

Minie chwilą i małego duzy zje haha 

Nie od dziś jest powiedzenie że,, nim gruby schudnie chudy zdechnie "

Zje... pier...lnij się w czoło. Może jak ktoś z dawien dawna majętny to może i bym się zgodził, ale nie tacy co zaczynali bawić się w towarowe gospodarstwa  10-15 lat temu(u mnie w okolicy większość w tym czasie zaczęła takie praktyki). Takie gospodarstwa toną w długach po uszy. Splaci jeden kredyt bierze drugi. Krach na rynku przez 3-4 lata i jest takie gospodarstwo głęboko w piź..zie. Co bystrzejsi ci więksi już dawno prowadzą interesy na boku, praktyka spotykana w każdej dziedzinie gospodarki. Co głupsi to jakby i z 1500 ha mieli to i tak uj i tak uj. Poczekaj jak korporacje wszystko obwarują kontraktami, tak jak ma to miejsce w przypadku trzody na przykład, czujesz o co chodzi?? Korpo rękoma rządów zniszczą klasę średnia i dopiero w tedy będzie jeden wielki cyrk. Poczekaj jeszcze parę lat z tymi werdyktami duży małego zje. 

Opublikowano
10 minut temu, tommy66692 napisał:

Jasne, takie jesteśmy mocarstwo że ani sąsiedzi ani Unia nam nie potrzebna 

Nawet nie masz pojęcia jak szybko zmienisz zdanie o unii

Opublikowano
9 minut temu, driver24 napisał:

Teraz wielki lament jacy to oni pokrzydzweni przez los. Mieli oddać 30% już dawno. Nie oddawali bo miało to się rozejść jakoś po kościach. Zresztą przez tyle lat mając ziemię pr, y takiej wielkości czynszu praktycznie za darmo, nikt mi nie wmówi, że nie mieli z czego przynajmniej części wykupić na własność, jak była taka możliwość. 

Myśleli że jakoś to pociągną dalej 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, SAUTER napisał:

Nawet nie masz pojęcia jak szybko zmienisz zdanie o unii

Ja mam zdanie o uni wyrobione i nie jest ono pozytywne, ale niestety nie jesteśmy też krajem który sobie poradzi jako odosobniona jednostka w środku Europy, jeszcze z zakompleksionym starym kawalerem karłem na czele 

Edytowane przez tommy66692
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

W Siennie kupisz po chyba 2350

Ciekawe czy po nowej dostawie będzie taka cena. 

Opublikowano

Hu.. zlikwidować i rozdać chętnym i produkującym coś rolnikom. W mojej okolicy ziemi nie ma a były senator siedzi na 790ha i ani myśli 30% oddawać. 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

Ciekawe czy po nowej dostawie będzie taka cena. 

2,5tyg temu ściągnął 6 aut. Może jeszcze ma

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

2,5tyg temu ściągnął 6 aut. Może jeszcze ma

Może mieć ale resztki a po nowej dostawie napewno cena poszybuje w góóórę.

Opublikowano
5 minut temu, tommy66692 napisał:

Ja mam zdanie o uni wyrobione i nie jest ono pozytywne, ale niestety nie jesteśmy też krajem który sobie poradzi jako odosobniona jednostka w środku Europy, jeszcze z zakompleksionym starym kawalerem karłem na czele 

To jeśli nie masz pozytywnego zdania o unii to czego oczekujesz?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v