Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
52 minuty temu, mysza103 napisał:

To jaki to interes płacić 90 czy 100 zł/tona , przecież trzeba rzucić na ha minimum 30ton ( 3000 zł ) a i tak trzeba poprawić nawozami sztucznymi , bo co za plon ci urośnie na tych 30 tonach? Ja w tym roku wziąłem 10 rozrzutników od sąsiada w rozliczeniu za lucernę ( skosił sobie kawałek na sianokiszonkę ) i rozrzuciłem ten obornik na 1,4 ha . Niech będzie że w sumie tego obornika było z 30 ton , ale npk posypałem normalnie jak na inne działki , i azot na wiosnę też jak wszędzie pójdzie bez żadnych korekt , bo żeby odpowiedni plon dało bez nawozów sztucznych to pewnie koło 100 ton obornika by trzeba dać , a to przy tej cenie jest już 10000zł /ha

Tak się tylko wydaje. Zobacz sobie ile dostarczasz składników w tych 30 tonach i ile by cię to kosztowało jak byś miał uzupełnić to zwykłym npk. Nie zapomnij o próchnicy i mikroelementach. U mnie cena jest dosyć wysoka ponieważ w okolicy jest mało hodowców a zapotrzebowanie spore. Głównie dla działkowiczów. Choć gdybym nie miał bydła to i tak bym poważnie zastanowił się nad kupnem obornika 

Opublikowano
9 minut temu, yaroslaw napisał:

Masz  szczęście  że  głupota  nie  boli   bo  byś  umarł z  bólu .  Gazprom  przegrał  nawet  proces  bo  stosował  wobec  Polski  zawyżone  ceny  na gaz   ale  dla POmylonych  to  nic  nie  znaczy

Dzieki temu że rządziło PO+PSL 😂😂😂

Opublikowano

ja wczoraj dzwoniłem na lokalny skup saletrzak 27 - 2880 zł gość mówił że w styczniu nic nie powinno się zmienić w kwestii podwyżek ale ogólnie że napewno nie będzie spadków cen jak coś to tylko drożej lubelskie powiat chełmski

Opublikowano
12 minut temu, Kas_nowa napisał:

Trzeba mieć też nadzieję, że Putin rzuci jakąś transzą nawozu na Europę. Co nie zmienia faktu, że idziemy w złą stronę. Najbardziej mnie śmieszą chłopki, które mają kupione nawozy i myślą, że wygrali w lottka. Każdy zdrowo myślący człowiek ma świadomość tego co nas czeka. Tak jak wspomniałem we wcześniejszym poście, że cena nawozu to pikuś. Cała gospodarka europejska i światowa po części zaczyna się chwiać. I to, że masz już kupiony nawóz g... znaczy, bo zaraz zaczną padać firmy, bo nikt takich kosztów energii nie wytrzyma. Ludzie stracą pracę i dopiero zacznie się kryzys. WNIOSEK KOŃCOWY albo ceny wrócą do normy albo wszystko jeb... w p.... i to w dość szybkim czasie.

Raczej powinno to wszystko pierdolnąć dla zdrowotności finansów, ale nie jebnie a zapłaci za to 90% społeczeństwa na świecie żeby ta 10% może  mogło dalej nas  j....

Opublikowano
20 minut temu, PRIMO napisał:

I oby ku🤬 jak najszybciej bo ten sztuczny twór tylko niszczy wszystko od środka jak rak. 

No PRIMO długo czekałem na taki wpis od ciebie , rak na początku nie boli i rozwija się po cichu . UE najpierw dała dopłaty a teraz w białych rękawiczkach je odbierze rolnikom w imię ochrony planety .

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, Mariusz2903 napisał:

No PRIMO długo czekałem na taki wpis od ciebie , rak na początku nie boli i rozwija się po cichu . UE najpierw dała dopłaty a teraz w białych rękawiczkach je odbierze rolnikom w imię ochrony planety .

Już wielokrotnie i od dawna mam takie zdanie że to powinno się roz🤬 z hukiem. 

Opublikowano

Dziś dokupiłem trochę N żeby choć przetrzymać do kwietnia. Na obniżki do marca nie ma nawet co liczyć bo oni głupi nie są. Wiedzą, że azot na start jest potrzebny a jak już kiedyś wspominałem nawozy biorą na leasing i płacą za niego dopiero jak sprzedadzą ... Tym bardziej sezon grzewczy jednak mniej więc do marca będzie trwał więc i gazu będzie trzeba, nawet po otwarciu NS2 my możemy być w wielkiej d*pie bo wtedy ruski nam może gaz dawkować jak chce a na zachód pompować normalnie a jak wiemy z historii każdy na nas się wypnie d*pą i będzie tylko bieda. Trzeba będzie obserwować i patrzeć co się dzieje, szkoda że jesteśmy tylko pionkami w grze tych jeb** urzędasów i to my musimy płacić za ich błędy i fanaberie :/ , Miejmy nadzieje że wszystko dobrze się zakończy ...

Opublikowano
Leszy napisał:

2 minuty temu, Kas_nowa napisał:

Trzeba mieć też nadzieję, że Putin rzuci jakąś transzą nawozu na Europę. Co nie zmienia faktu, że idziemy w złą stronę. Najbardziej mnie śmieszą chłopki, które mają kupione nawozy i myślą, że wygrali w lottka. Każdy zdrowo myślący człowiek ma świadomość tego co nas czeka. Tak jak wspomniałem we wcześniejszym poście, że cena nawozu to pikuś. Cała gospodarka europejska i światowa po części zaczyna się chwiać. I to, że masz już kupiony nawóz g... znaczy, bo zaraz zaczną padać firmy, bo nikt takich kosztów energii nie wytrzyma. Ludzie stracą pracę i dopiero zacznie się kryzys. WNIOSEK KOŃCOWY albo ceny wrócą do normy albo wszystko jeb... w p.... i to w dość szybkim czasie.

Na to, że wszystko jebnie to nie ma nikt z nas wpływu. Jak ktoś zaś kupił saletrę po 1300 to ma co cieszyć. Czemu nie. Ceny zaś mogą nie wrócić szybko do normy bo inflacja obecnie napędza inflacje. Ceny rosną, pensje rosną i tak w kółko. Cena parzenicy prawdopodobnie też będzie rosła, więc może da się to jakoś przetrwać, ale trzeba będzie się szybko pozbywać gotówki. 

Jakie pensje rosną, chyba że minimalna. Pracuję na etacie i od kilku lat nie miałem podwyżki, a fakt koszty rosną. Podwyżki płacy minimalnej głównie zwiększają wpływy do budżetu, żeby mieli możliwość więcej ukraść, a dla przedsiębiorców oznacza to tylko zwiększenie składek.

• Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, PRIMO napisał:

I oby ku🤬 jak najszybciej bo ten sztuczny twór tylko niszczy wszystko od środka jak rak. 

Primek obyś k**wa miał racje 👍😛

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Wreszcie może dziewczyny docenia krowiarzy oni mają pieniądze bo tyle nawozu nie muszą kupować bo mają gnój

Gnój to tylko rekompensata strat związanych ze zbieraniem wszystkiego z pola. Z kukurydzy na ziarno zostaje Ci słoma, z kukurydzy na kiszonkę zostaje Ci goła ziemia. Ze zbożem to samo. Trawy to już w ogóle wyciągają z ziemi wszystko co się da. 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Mateusz1q napisał:

Wreszcie może dziewczyny docenia krowiarzy oni mają pieniądze bo tyle nawozu nie muszą kupować bo mają gnój

@leszek1000 chodź tu , zobacz szansę twoje wzrosną 😜

Opublikowano
1 minutę temu, Andpol napisał:

Ci co wydzierżawiają pola zadowoleni nie będą.

I bardzo dobrze. 🤨

Sam dzierżawię ziemię od kilku osób to dopłat nie widzę tylko tyle ile wypracuje z tej ziemi. 

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

I bardzo dobrze. 🤨

Sam dzierżawię ziemię od kilku osób to dopłat nie widzę tylko tyle ile wypracuje z tej ziemi. 

Ja też 

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

I bardzo dobrze. 🤨

Ja też do tego tona pszenicy a już niektórzy chcieli więcej bo 1-2 kl. ziemi

Opublikowano
1 minutę temu, PRIMO napisał:

To źle? U nas się za to płaci, a nie tylko to, że właściciel dopłaty weźmie.  Jak się dopłaty skończą, to będą krzyczeli więcej albo będą chcieli sprzedać. Jak mi to ok, ale jak jakiemuś słupowi to już zadowolony nie będę. 

Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

czemu im nie powiesz by się bujali i sami robili/?

Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

No to chłopie z takiej ziemi to nie krzywda dać tone pszenicy 

U nas czynsz wysokość dopłat i do tego sami sobie opłacają podatek i spółkę wodną 

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

No to chłopie z takiej ziemi to nie krzywda dać tone pszenicy 

U nas czynsz wysokość dopłat i do tego sami sobie opłacają podatek i spółkę wodną 

no skoro zysk z tego odpowiedni masz...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v