Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

Tu się mylisz Polska ma zwrócić mienie żydowskie trocha tego jest jak dadzą żydom to następni będą Pany trzeba zwrócić dwory i trafisz do pana na dwór jako tobol .

Ile masz dziś na swoim  wskaźniku paranoi?

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, krzychu121 napisał:

To jakie zasobności masz w glebie że jak nie dasz nawozu to nic nie urośnie? Co roku ,,solisz'' tylko ? 

No nie mów że rok bez stosowania azotu pociągniesz, nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Dużo lepiej uciąć dawki do minimum i już spadek plonu nie będzie tak mocno odczuwalny

Opublikowano
3 minuty temu, kubi13 napisał:

No nie mów że rok bez stosowania azotu pociągniesz, nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Dużo lepiej uciąć dawki do minimum i już spadek plonu nie będzie tak mocno odczuwalny

Minimalne dawki u mnie będą z naturalnych a jakbym nie miał to nie poszło by nic 

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Jakoś dziwnie licze, bo w 2020 sprzedałem pszenice prosto z pola po 730 brutto a saletre kupiłem po 890 brutto to jest 2.5 czy 3 tony? 
Jak saletra była po 1400 wiosna to pszenica dobijała do 1000, a ceny które podałeś to chuba dla uspokojenia sumienia.

Pisałem już w poście ze cena saletry w 2020 r to była PROMOCJA :) plus bon na paliwo. Zeby było miarodajnie tak jak piszesz, to sytuacja ( taka droga sprzedaz zboza i zakup taniego nawozu przez Ciebie ) musiałaby się powtarzać co roku. Wtedy to co piszesz jest oczywistą racja i nie kłóce się :) 

Ale jak widzisz saletra znowu kosztuje 2 do 2.5 tony pszenicy. Ale sprostuje od razu, straszą tu na forum, ze saletra bedzie po 4000 zł. I wtedy znowu nie bede miał racji 🤣

Opublikowano (edytowane)

@Marl Ja jak patrzę w przeszłość to np. w ciągu ostatnich załóżmy 5-6lat to raczej drożej saletra czy rsm nie wychodził niż 1,5 tony pszenicy , mocznik owszem podchodził pod 2 tony ziarna , więc też nie wiem skąd ty te porównania bierzesz ? Na wiosnę gdzie cena pszenicy raczej nie była tańsza niż 700-800 zł przez te ostatnie lata ,to przy twoich wyliczeniach x 2.5  , to saletra powinna kosztować 1700-2000 zł/tona . Podaj z jeden rok w ostatnich latach gdzie tyle kosztowała , Bo ja jak już stosuję rsm 11lat to do tego roku jeszcze więcej jak 1000zł za tonę nie płaciłem .

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Gromi napisał:

Jak dka mnie to mogą podnieść i o tysiąc złotych na tonie ponieważ już przy obecnych cenach nie zamierzam kupić ani grama... 

Jakie masz zasiewy czy uprawy że nie kupisz nawozu ? myślę dokładnie tak samo i podwyżki mi nie straszne z tym że liczę że to szaleństwo cenowe kiedyś minie . 

Opublikowano

Panowie druga dawka azotu w pszenicy, pierwsza dawka w jęczmieniu i owsie i przedsiewnie kukurydza na ziarno jaki nawóz wybrać cena kg czystego azotu w saletrze wychodzi 8.90 zł a w moczniku z inhibilatorem 8.70 zł  co radzicie pasuje w tym tygodniu zakupić bo po nowym roku podwyżki gazu i prądu to pewnie i nawozy zdrożeją 

Opublikowano
8 minut temu, mysza103 napisał:

@Marl Ja jak patrzę w przeszłość to np. w ciągu ostatnich załóżmy 5-6lat to raczej drożej saletra czy rsm nie wychodził niż 1,5 tony pszenicy , mocznik owszem podchodził pod 2 tony ziarna , więc też nie wiem skąd ty te porównania bierzesz ? Na wiosnę gdzie cena pszenicy raczej nie była tańsza niż 700-800 zł przez te ostatnie lata ,to przy twoich wyliczeniach x 2.5  , to saletra powinna kosztować 1700-2000 zł/tona . Podaj z jeden rok w ostatnich latach gdzie tyle kosztowała , Bo ja jak już stosuję rsm 11lat to do tego roku jeszcze więcej jak 1000zł za tonę nie płaciłem .

Tak, racja. Zeby było dokładnie to musiałbym zajrzec do ewidencji vat i zobaczyc po ile były zakupy. RSM nie licze bo nie stosuje. Owszem przelicznik x2.5 to za duzy, x2 to juz bardziej. Dawniej zaopatrywałem sie w miejscowych składach, mogło byc drożej niż np: WIALAN w którym kupuje teraz. NIe każdy sprzedaje zboże na wiosne i upuje nawozy gdy są najtańsze. Na wiele czynników można by to rozpatrzeć.

Opublikowano

. NIe każdy sprzedaje zboże na wiosne i upuje nawozy gdy są najtańsze.

Pewnie że nie każdy tak robi , ale porównanie cen należy robić w tym samym czasie ( równolegle )jednego dnia ile kosztuje jedno i drugie , i w tedy jest jakieś porównanie cen , bo liczenie inaczej , to teraz by wyszło że trzeba dać 4 tony pszenicy( 750 w żniwa ) za tonę saletry ( 3000 dzisiaj )

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

A jak ma nie iść nawóz na Ukrainę, kiedy oni kupują go u nas za cenę netto?

Ty też możesz za granicą kupić w cenie netto. A jak kupisz w Polsce i wystąpisz o zwrot vatu to też masz cenę netto.

Edytowane przez lukasz7604
Opublikowano
41 minut temu, mysza103 napisał:

Popatrz że duża część tych mniejszych właśnie robi tak że nie ma gdzie przechować więc sprzedaje a zakupy robi na wiosnę więc przelicznik pasuje. To że ty tak robisz nie oznacza że wszyscy😉 kolega pokazuje maksymalny przelicznik w takich warunkach jakie podałem wyżej a teraz jest drożej pod 3 podchodzi zresztą nie jeden pisał o rsm że za beczkę kiedys musiał mniej pszenicy oddać niż teraz także to dużo mówi

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, mysza103 napisał:

Chłopie ty się słyszysz to co piszesz ? Przy porównywaniu cen nikogo nie obchodzi kiedy kto robi jakieś zakupu , tylko ile porównywane towary kosztują w danej chwili , 

a co te porównywanie zmieni, jeszcze 100 lat temu jak ludziom się krzywda się działa to robili rewolucję, a dziś swe żale w Internecie wylewamy, przecież ich wszystkich trzeba gonić bo rządzą nimi korpo

A wracając do tematu taki oto Panie przelicznik na studiach uczyli: 1 kg azotu = 12 kg ziarna, 1 fosforu kg =6 kg ziarna, 1 kg potasu =3kg, oczywiście wszystko zbilansowane i do określonego poziomu w zależności od klasy gleby.

ale nic nie dać i wziąć tonę żyta a dać 100 kg saletry i wziąć 3 tony to się chyba raczej opłaci bo 2 tony żyta to 2000, a100 kg saletry 300 zł,

oczywiście liczę po dzisiejszych cenach żeby nie było, bo zaraz napiszecie że skąd wiem po ile sprzedam, nie wiem i nie wiem ile zbiorę może 2 a może 4 tony

Edytowane przez pawelek98
  • Like 1
Opublikowano

Nie to że akceptuję tą cenę ale, ja również uważam że trzeba robić sobie porównanie jakieś, ja za zaksan zapłaciłem 2800zł  a pszenicę sprzedałem po 1350zł. Na 1 ha mam zamiar wysiać średnio 400kg N , czyli mniej niż tonę pszenicy kosztuje mnie sam azot, NPK ( 9:15:28) kupiłem po 2000zł/t  i sypnąłem 250kg. Więc nawożenie kosztuje mnie 1570zł na hektar  gdzie dostarczam  150kg czystego N.  Cena 1 tony pszenicy starcza na zakup nawozów które pozwolą uzyskać już dobry wynik pszenicy.  W roku poprzednim aby dostarczyć tyle N musiałem wydać 800zł  a pszenicę sprzedałem po 830zł, różnica nie jest aż taka duża.

Jak Was stać to nie wysiewajcie nawozów, wkrótce Wasze gospodarstwa przestaną przynosić jakikolwiek dochód . Ja wolę kupić bo zyskam więcej, a jak przypuszczam to ceny spadną do poziomu 2000zł za saletrę a pszenicy do 1000zł i tak zostaje, wszystko drożeje.

Opublikowano

Jak bym miał robić takie porównanie z d*py ,jak nie którzy tu sugerują , to musiałbym napisać że takiego eldorado na wsi jeszcze nie było . Bo za tonę p#zenicy mam 2 tony nawozu , bo przecież rsm kupiłem po 700 a pszenica jest 1500 , tak samo i ten rok rsm 1100 i pszenicę taniej może się nie sprzeda , żeby tylko urosła, to i tak wyjdzie tona nawozu za tonę pszenicy. Co , takie porównania wam pasują ? Bo tak przecież sugeruje cie żeby tak porównywać , tylko napiszcie czy takie porównania trzymają się kupy i d*py.

• Like 2
Opublikowano
12 godzin temu, galan99 napisał:

Tu się mylisz Polska ma zwrócić mienie żydowskie trocha tego jest jak dadzą żydom to następni będą Pany trzeba zwrócić dwory i trafisz do pana na dwór jako robol .

Jakbys nie wiedzial to jest prawo zwrotu jak to nazwales Panom bo w moich okolicach w ostatnich latach kilka majatkow ziemskich czy to agencja czy tez bezposrednio rzad decyzjami sadow musial oddac. Tu sie wlicza to co zabierali przed 2 wojna po wojnie 

9 minut temu, mysza103 napisał:

Jak bym miał robić takie porównanie z d*py ,jak nie którzy tu sugerują , to musiałbym napisać że takiego eldorado na wsi jeszcze nie było . Bo za tonę p#zenicy mam 2 tony nawozu , bo przecież rsm kupiłem po 700 a pszenica jest 1500 , tak samo i ten rok rsm 1100 i pszenicę taniej może się nie sprzeda , żeby tylko urosła, to i tak wyjdzie tona nawozu za tonę pszenicy. Co , takie porównania wam pasują ? Bo tak przecież sugeruje cie żeby tak porównywać , tylko napiszcie czy takie porównania trzymają się kupy i d*py.

Teraz to sie czuje jalbym ogladal agrobiznes 😂

Opublikowano

Napewno twój wynik ekonomiczny powinien być lepszy od mojego bo mi udało się dostać tylko część azotu w starej cenie i ledwo na 1 dawkę starczy 😉 a kupując resztę po obecnych cenach to napewno mniej zarobię niż ty. Nie mówię że masz pisać o złocie z pola jak yutubery, rzepak 4t daje a średnia na koniec 2,5 😅 zresztą cała ta dyskusja jest zbędna każdy musi wiedzieć co robić i jak robić

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v