Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, cinek1808 napisał:

Trochę honoru trzeba mieć. Jak truskawki były na przemysł poniżej opłacalności to nie zbierałem z Pola 10 ton zostało. Już bym wolał ta marchew wykopać i na giełdzie próbować sprzedać po 1 zł. Takich mrozów nie ma więc na bieżąco można pobierać

Czasami trzeba zacisnąć zęby i mimo wszystko zbierać.Też mam truskawki i jednak zbierałem jeśli tylko cena skupu była wyższa od kosztów zbioru i nie patrzałem na to,że tak naprawdę była strata z tej uprawy.Robiłem to by nie stracić bezpowrotnie pracowników sezonowych,którzy w następnym roku by do mnie już ni przyjechali. Może dzięki temu w tym roku miałem zatrudnionych 120 osób.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Jakby ktoś bardzo potrzebował do oprysku i chciałby się bawić w zamianę to mogę się wymienić kilkoma workami "starego" mocznika. Tylko sztuka za sztukę, bo mi bez różnicy co 1 marca pod krzewy rzucę.

Gdybyś mieszkał bliżej to bym się wymienił :P big-bag czy 25kg?

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Ja mam jeszcze 700kg zwykłego z zeszłego roku do oprysków. Cały czas rozmyślam na co tu najkorzystniej go rozdysponować, czy na zboża wiosną czy zostawić na kartofelki i qq 😉

Nie wiem czy już jest w sprzedaży, ale grupa azoty wprowadza azot amidowy w płynie. Polist się nazywa. 18% azotu chyba

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, czesio200 napisał:

Saletrzak się wolniej rozkłada  na piachu przy jednej dawcę azotu to chyba lepiej

zależy od wiosny czy jest mokra czy sucha , bo widział pola z na pół rozłożonym saletrzakiem zalegającym 3 tyg . na polu gdzie z saletry to po 2 dniach nie było sladu , na pewno saletrzak potrzebuje wiecej wody żęby się rozpuscić .

• Haha 1
Opublikowano

A jakbyscie porównali zaksan 32 do saletry z pulanu co do rozpuszczania? Bo zawsze saletre miałem a w tym roku bralem co było czyli zaksan za 1500zl brutto wiec niemoge narzekać ze nie mieli juz po starych cenach pulanu :)

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

zależy od wiosny czy jest mokra czy sucha , bo widział pola z na pół rozłożonym saletrzakiem zalegającym 3 tyg . na polu gdzie z saletry to po 2 dniach nie było sladu , na pewno saletrzak potrzebuje wiecej wody żęby się rozpuscić .

chłopie to mogła leżec jedynie otoczka dolomitowa, azot juz dawno działał

• Like 1
Opublikowano

nie tylko otoczka leżała nawet specjalnie sie przygladałem , to był rok że nie było deszczu a i rolnik saletrzak rozsiał na początku kwietnia gdy pole już był powierzchownie przesuszone .

Opublikowano
Jk1976 napisał:

Od nowego roku gaz 56% energia 25  a nawozy ciekawe ile pójdą do góry 

To podwyżki dla odbiorcy indywidualnego, nie dotyczy firm, zwłaszcza dużych zakładów przemysłowych bo te mają inne stawki za gaz i prąd, od zawsze droższe bo dla rządzących zawsze ciężej podnosić ceny dla wyborcy. Lepiej to przenieść na firmy, potem i tak to zapłaci odbiorca końcowy w cenie usługi czy towaru. Czyli Rolnik kupując nawoz dokłada się do gazu który ktoś w mieście spala w kuchence. Potem ta sama osoba płaci drożej za żywność i inne usługi bo na końcu i tak zapłaci konsument. Tak to w wielkim uproszczeniu wygląda

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, przemekhodowca napisał:

chwalisz się czy żalisz po co takie głupie pisanie

Żalić się to Ty będziesz po zakupach 👌

6 minut temu, ursusek1614 napisał:

Też nie wiem z czego każdy tak sie cieszy że kupił szybciej na 2 rok i tak kupi juz po normalnej cenie więc skończy się te chwalenie 😂

Że jest kilkadziesiąt tys na plusie ?

• Like 2
Opublikowano
47 minut temu, przemekhodowca napisał:

chwalisz się czy żalisz po co takie głupie pisanie

Wbrew pozorom,to było duże ryzyko, kupić po cenie wyższej niż wiosną,wywalić kasę i martwić się jak się przetrzyma przez ten czas.Na pewno pukałeś się w gloowę jak inni kupowali

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Jurniczek napisał:

Tu nie ma się z czego cieszyć. Ten rząd jest spalony!!! za skok na naszą kasę i udawanie że coś robią jest absurdem. SĄ ZWYKŁYMI ZŁODZIEMI W BIAŁYCH RĘKAWICACH.

A i tak co do czego dojdzie rzuca coś i większość naiwnych rolniczkow na nich zagłosuje

• Like 3
Opublikowano
12 minut temu, przemekhodowca napisał:

naprawdę  cieszysz się żę ktoś kupuje drożej od ciebie 

Nie ma czego się cieszyć. Widać jak Ty komuś dobrze życzysz jeśli ktoś ma lepiej od Ciebie. To jest biznes, kto potrafi analizować rynek, ryzykować i inwestowac utrzyma się. A reszta dalej będzie powtarzała że nic się nie opłaca. 

• Like 2
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v