Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Do roślin wrażliwych na chlorki - truskawka, malina, poziomka, niektóre warzywa, uprawy w tunelach...

z tymi bezchlorkowymi to już trochę zgłupiałem bo już chyba w temacie o malinach pisałem, że na początku przygody z nimi sypałem zwykłe polifoski, nawadnianie i opryski woda z wodociągu i maliny były zawsze ładne. Znajomy do tej pory tak jedzie i też nie narzeka. A tak w ogóle to orientujesz się czy da się zastąpić mikro w całości poprzez nawożenie dolistne lub fertygację? 

hydro ostatnio był po 3400 a novatec po 3 000. 

Opublikowano
23 minuty temu, thor1984 napisał:

z tymi bezchlorkowymi to już trochę zgłupiałem bo już chyba w temacie o malinach pisałem, że na początku przygody z nimi sypałem zwykłe polifoski, nawadnianie i opryski woda z wodociągu i maliny były zawsze ładne. Znajomy do tej pory tak jedzie i też nie narzeka. A tak w ogóle to orientujesz się czy da się zastąpić mikro w całości poprzez nawożenie dolistne lub fertygację? 

Obornik na zimę i masz micro.

Opublikowano

Przejezdzałem dziś obok znajomego,widze ze nawoz rozładowany,heh nie zapamiętłem nazwy,8-19-29(3)s-zapytałem-ze składu w kuznicy,2200,made in białoruś

Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

dostaniesz ostrzeżenie - 4 ostrzeżnie i ban na tydzien - zgdonie z naszym regulaminem

Nadgorliwość lub niezrozumienie- od początku tematu rozmowa lużna o nawozach i nie tylko  i nagle wyskakuje pajac z żądaniem "piszcie tu ceny tylko a załóż je sobie osobny temat na pogaduchy luźne rozmowy o nawozach albo cos!!!"  sam kolego  piszesz o różnych aspektach ostatni ci przypomnę "inflacja 8%" Więc pytam delikwenta na jakiej podstawie wysuwa żądania w stosunku do ogółu forum ( tak rzeczywiście to nie potrafi nawet sformułować poprawnie po polsku z pełnym zrozumieniem "a załóż je sobie osobny temat ")co to jest prymitywizm ?czy debilizm   .Jeszcze gdyby to on założył temat to jeszcze rozumiem  .Więc łaskawie sprecyzuj co cię bulwersuje może nawet na priv   

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, glicer napisał:

Przejezdzałem dziś obok znajomego,widze ze nawoz rozładowany,heh nie zapamiętłem nazwy,8-19-29(3)s-zapytałem-ze składu w kuznicy,2200,made in białoruś

Może maxfos?

Opublikowano
8 godzin temu, mysza103 napisał:

@GRZES1545 Dziś okazyjnie podjechałem na skład zorientować się w cenach, jak widzisz nie za worek ta cena a za tonę , i nawet taniej niż 1250

IMG_20211215_123610.jpg

IMG_20211215_123550.jpg

U mnie niestety Siarkopol jest po 1500, gdzie w okolicy Kizeryt wszędzie powyżej 2000. A za to patrząc na twój cennik, to sól mam o 200 tańszą i saletrę o 100.

Opublikowano

Ceny nawozów dla mnie to jakiś kosmos albo zły koszmar  gdzie przez pół roku zdrożało wszystko 200% czy 300% Uważam że to gwóźdź do trumny dla wielu gospodarstw balansującej na krawędzi załóżmy że nie urodzi się, (bo jak nie nasypią to na pewno nie zbiorą) albo cena spadnie w żniwa i co żartów nie ma absolutnie... dwa auta rsmu kosztowały w sierpniu 50tyś zł teraz 100 tyś chore... Jesteśmy skazani sami na siebie rolnictwo to zawsze była gra w karty ale teraz zrobił się mega hazard, można powiedzieć rosyjska ruletka 5 kul w rewolwerze   kręcimy  i do skroni przykładamy. Kto kredyty ma to wie o czym mowie pozdrawiam oby nowy rok dał nam lepsze nadzieje...

• Like 13
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, thor1984 napisał:

Według najnowszych zaleceń maliny i truskawki potrzebują chloru w ilości 10-20 mg/l gleby. Miesiąc po zastosowaniu 200 kg/ha soli wynik był 60 mg/l a po 11 miesiącach był poniżej 10. Dawki 50-150 kg/ha soli lub innych z chlorem są nie tylko bezpieczne ale zalecane.

Edytowane przez lukasz7604
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, Pcheella napisał:

Co to za ściema z tymi cenami? Wczoraj dzwoniła pani z agroloku saletra 3014zl Kędzierzyn mocznika brak a ostatnio jak mieli to już pod 4 podchodził więc skąd te ceny reklamowane przez agrofoto?

Screenshot_2021-12-15-10-50-26-110_com.android.chrome.jpg

Portal podaje średnią bazującą na cenach wpisywanych przez użytkowników. Wpisz swoje ceny to średnia się podniesie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał:

Ceny nawozów dla mnie to jakiś kosmos albo zły koszmar  gdzie przez pół roku zdrożało wszystko 200% czy 300% Uważam że to gwóźdź do trumny dla wielu gospodarstw balansującej na krawędzi załóżmy że nie urodzi się, (bo jak nie nasypią to na pewno nie zbiorą) albo cena spadnie w żniwa i co żartów nie ma absolutnie... dwa auta rsmu kosztowały w sierpniu 50tyś zł teraz 100 tyś chore... Jesteśmy skazani sami na siebie rolnictwo to zawsze była gra w karty ale teraz zrobił się mega hazard, można powiedzieć rosyjska ruletka 5 kul w rewolwerze   kręcimy  i do skroni przykładamy. Kto kredyty ma to wie o czym mowie pozdrawiam oby nowy rok dał nam lepsze nadzieje...

Ja myślę że dla wielu rolników te ceny to jak zły sen. Mam kolegę który gospodaruje na słabych glebach, w zeszłym roku jedynie żyto mu przezimowało, żniwa się przyciągały i zebrał przez to mniej ziarna o słabej jakości, dostał dodatkowo karę bo nie dotrzymał warunków umowy, cena wtedy też nie była oszałamiająca, nawozów też jeszcze nie kupił. A w tv non stop słyszę jak to przez polski ład wzrosną dochody rolników 

• Like 4
Opublikowano

Chłopa zayebią,  a sól drogowa w wędlinach jest mniam. 

Sztuczne barwniku i dodatki do dymu też ok bo lobby stworzyło przepis w eurokołchozie

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Czytałem to, najgorzej chyba to dotknie hodowców zwierząt 😬

Dobrze nie będzie nie ma się co łudzić, covid pokazał że  z ludźmi mogą robić co chcą.

COVID to przedsmak do tego co bedzie…..

• Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v