Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

widać leń jesteś, albo czytać nie potrafisz.

W tym zestawieniu nie ma nigdzie ani słowa o pszenicy za 1500 i nikt nie kaze sprzedawać w żniwa.

Opublikowano

Jak to leciało  w lipcu/sierpniu 🤔 kilka osób tu pisało i ja też , że kupuje nawozy , a ile osób tu pisało "a on pier**li kupi się jak w pole będzie trzeba jechać " albo " co w nawozy inwestować o tej porze !!! Lepiej w złoto , nieruchomości "  . Teraz Ci ostatni sprzedadzą te dobra z zyskiem i nie będą tak płakać 🙋

Saletra 2800 bb 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Głupoty ?? Jakie głupoty ?? Ile masz lat 15? Jak to sobie wyobrażasz co , ze ktoś posiał pszenice i rzepak i powie a pier**le , solidarność z rolnikami , nie będę dawał azotu ???

ja nic nic kupiłem , tylko różnica między nami jest taka ze ja potrzebuje na sezon 120 ton saletry a ty 2

Nie mówię o Tobie, a o tym co napisał o cenie pszenicy jak się utrzyma to będą znaczne podwyżki azotow a saletry i saletrosanu  potrzebuje też po 2  auta, więc jesteśmy w podobnej sytuacji 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Kilka miesięcy temu pisałem że z NPK można zrezygnować na rok czy dwa lata bez jakiegoś uszczerbku na plonie , ale  bez azotu się nie da . Można oczywiście ograniczyć dawki , ale te 100 kgN  na ha jest raczej nie zbędne , żeby bankrut nie zawitał nad gospodarką . Inna sprawa jest u tych którzy mają plony po 3 - 4 tony , to tu to i bez sypania azotu urośnie nie wiele mniej , wystarczy tylko w krytycznych momentach dokarmić  azotem dolistne 

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał:

Niestety ale taka prawda, wiadomo że w styczniu się nie pojedzie siać nawozu ale przy całej cysternie rsm teraz to miesiąc oczekiwania a nie wiadomo jak będzie później, więc coś zamówić trzeba 

A tak pisałeś tydzień, dwa tygodnie temu żeby nic nie kupowac, nawoływałeś do strajku a teraz fajka mięknie?????

śmieszą mnie takie wpisy jak twój, raz tak raz srak. 
ja nawóz kupie w styczniu lub lutym bo czy mam teraz dać czy 3000 czy w lutym 3100 to nie ma żadnej dla mnie różnicy, bo wole tymi pieniędzmi obrócić. 

• Like 1
Opublikowano

Powiem tak też się zapierałem że nie kupię nawozu za taką kasę ale bez azotu się nie da a GA ma rolnika w d*pie i robi dalej swoje. Żałuję tylko że nie kupiłem jak była saletra po 2600 tylko dopiero jak była po 2800. zawsze bym miał tonę w ięcej w tych samych pieniądzach. Jeśli chodzi o nawozy PK. Bedę stosował tyle ile mam kupione bo na więcej nie wyłożę kasy. W zamian za to kupiłem wapno i posieję zimą pod przyszłe zasiewy wiosenne. W ten sposób może jakieś zasoby się uwolnią i dawka nawozu pod korzeń obcięta o połowę wystarczy.

Opublikowano
10 minut temu, przemek28_28 napisał:

A tak pisałeś tydzień, dwa tygodnie temu żeby nic nie kupowac, nawoływałeś do strajku a teraz fajka mięknie?????

ja nawóz kupie w styczniu lub lutym bo czy mam teraz dać czy 3000 czy w lutym 3100 to nie ma żadnej dla mnie różnicy, bo wole tymi pieniędzmi obrócić. 

Można wiedzieć jak nimi obracasz? Giełda, bitcoin, waluta?

Tylko nie zapomnij przed świętami powiedzieć dostawcy że na luty azot potrzebujesz

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał:

Można wiedzieć jak nimi obracasz? Giełda, bitcoin, waluta?

Tylko nie zapomnij przed świętami powiedzieć dostawcy że na luty azot potrzebujesz

Bitcoin to i może był opłacalny, ale kilka lat wstecz 

Opublikowano

Nielicznym się udało kupić i to po prostu ślepy traf. Inteligencja to zdolność wykorzystywania przeżytych doświadczeń ( tak w skrócie) takiej sytuacji w historii jeszcze nie było, bynajmniej ja nie pamiętam Czyli nieliczni mieli szczęście. W sierpniu pytałem o saletrę, była droga jak dla mnie to zamówiłem w listopadzie saletrosan i czekam bo towaru nie ma. W sierpniu doskonale wiedziałem że podrożeje, ale myślałem że z 200 z 300 zł max.

Opublikowano
5 minut temu, Dastan napisał:

A gaz w dół..., najtańszy od września w tej chwili jest.  Ja bym poczekał, ale kupujcie.

Wiec teraz moze rusza fabryki na zachodzi i będą produkować z tańszego gazu a GA namawia żeby szybko kupować, bo boi się, że zostanie z drogo wyprodukowanym nawozem.

• Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Jak to leciało  w lipcu/sierpniu 🤔 kilka osób tu pisało i ja też , że kupuje nawozy , a ile osób tu pisało "a on pier**li kupi się jak w pole będzie trzeba jechać " albo " co w nawozy inwestować o tej porze !!! Lepiej w złoto , nieruchomości "  . Teraz Ci ostatni sprzedadzą te dobra z zyskiem i nie będą tak płakać 🙋

Saletra 2800 bb 

Przed żniwami chciałem z sąsiadem zamówić skład saletry po 1300zl brutto z płatnością po zniwach. Stwierdził że za drogo a wczoraj jak z nim rozmawiałem to mówił że zamówił po 2780 zł. A twierdził że po tej cenie nie kupi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

A co ja jestem krowa że zdania nie będę zmieniał?

Będzie biedniej z azotem ale musi być, nie można pozwolić na brak azotu gdy trzeba będzie w pole jechać 

Opublikowano
6 minut temu, tommy66692 napisał:

A co ja jestem krowa że zdania nie będę zmieniał?

Będzie biedniej z azotem ale musi być, nie można pozwolić na brak azotu gdy trzeba będzie w pole jechać 

Analiza wsteczna zawsze skuteczna

• Root Admin
Opublikowano
49 minut temu, terminator1000 napisał:

Przed żniwami chciałem z sąsiadem zamówić skład saletry po 1300zl brutto z płatnością po zniwach. Stwierdził że za drogo a wczoraj jak z nim rozmawiałem to mówił że zamówił po 2780 zł. A twierdził że po tej cenie nie kupi. 

Skąd ja to znam, mówię kupmy wapno granulowane - po 317zł na podwórku. Nie, za tanio, coś podejrzane.
Wiec wziąłem samochód sam i zamiast sypać po 500kg wysypałem po 820kg. Po czym sąsiad mówił ze kupił u okolicznego dilera to samo wapno po 520 i jeszcze musiał jechać sobie przywieźć :P

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Dastan weź policz po dzisiejszych cenach rynkowych i jeszcze raz się zastanów co napisałeś wyżej.

@Dastan odrobiłem lekcje za Ciebie, WIR raczej dość przyzwoicie robi kalkulacje: wynik finansowy z 1ha pszenicy to 2100zł. 
http://wir.org.pl/asp/pszenica-ozima,194,,1

Nie obraź się Yacenty ale zerknij jeszcze raz w tą kalkulację i zobaczysz że przy tych założeniach to wynik finansowy jest równy 0 "zero" dopiero plon lub cena powyżej tych założeń daje zysk. A przewalać te tony pszenicy w upale i kurzu dla samego hobby to mi się z 5 lat temu znudziło.

U mnie w pracy już z 5 lat liczą jak zmodernizować elektrociepłownię aby zwrot i rentowność uzyskać i nie mogą się doliczyć bo nikt nie chce zagwarantować stabilności cen itd.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v