Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Navara1988 napisał:

Od poniedziałku saletra 60 złotych do góry !

Nie dosyć, że droga to jeszcze do góry? Skąd kolega ma takie info.Ja jednak uważam ,że nie należy siać paniki bo co ma być to będzie a rynek nie przyjmie już żadnych podwyżek no chyba ,że w tym tempie będzie drożała cała reszta zboże ,żywiec ,mleko itp.To samo jest ze środkami,straszenie ,że nie będzie ,że ceny będą kosmiczne itp. a Ci co im nerwy puszczają zrobili już zapasy chemii po niemałych cenach już na sezon .Nikt nie jest w stanie przewidzieć cen ale najgorsza jest panika i brak rozsądku.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Jeśli sprzedający by papierów nie chciał to pewnie. Gdyby chciał to musiałbym się zastanowić

Musza w takiej chlewni na kogoś to rozpisać przy takiej ilości towaru. Mają nadmiar i sprzedają a ludzie nie chcą papierów

Opublikowano

Słuchajcie- pieniądz tanieje.    Może kupić drogiego nawozu na rok do przodu? Bo może to co dziś drogie jesienią okaże się tanie?🤔  

Opublikowano

Azot jak azot, ale wieloskładnik lub sam fosfor, w obliczu kończących się zasobów światowych...🤔🤔🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rumcajs73 napisał:

Nie dosyć, że droga to jeszcze do góry? Skąd kolega ma takie info.Ja jednak uważam ,że nie należy siać paniki bo co ma być to będzie a rynek nie przyjmie już żadnych podwyżek no chyba ,że w tym tempie będzie drożała cała reszta zboże ,żywiec ,mleko itp.To samo jest ze środkami,straszenie ,że nie będzie ,że ceny będą kosmiczne itp. a Ci co im nerwy puszczają zrobili już zapasy chemii po niemałych cenach już na sezon .Nikt nie jest w stanie przewidzieć cen ale najgorsza jest panika i brak rozsądku.

Czytałeś jak wcześniej tu pisali że Niemiec i Francuz już płacą u nas za nawóz 1000-1500 zł drożej .? A jeśli chodzi o śor sam trochę pokupowałem , trochę mi zostało z tamtego roku , ale do sedna , odwiedziłem kilka sklepów w okolicy i tam gdzie jeszcze były środki ze starych zapasów to wyglądało to tak '' AZOKSAR -400ZŁ/5litrów Tazer 5L - 420 , w innych sklepach świeże dostawy Azoksar 560 i w górę , Tazer tak samo , są ceny nawet 700zł . Tebu za op.10 litrów płaciłem 480 , nowe dostawy ponad 600 . Także panika paniką , ale ceny szybują . U mnie zostało tylko kupić cherbicydy i antywylegacz , a tak to można powiedzieć że na cały sezon wszystkiego mi starczy.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

Azot jak azot, ale wieloskładnik lub sam fosfor, w obliczu kończących się zasobów światowych...🤔🤔🤔

Mam trochę zapasu, a jak ceny zostaną na takim poziomie to będę woził obornik od kolegi i wieloskładnika nie kupię 

Opublikowano
36 minut temu, Agrest napisał:

Słuchajcie- pieniądz tanieje.    Może kupić drogiego nawozu na rok do przodu? Bo może to co dziś drogie jesienią okaże się tanie?🤔  

No nawet jeśli zdrożeje to czy ktoś to kupi jak będzie po 4-5tys za tonę?

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Agrest napisał:

Jeśli pszenica będzie po 2000 to kupią

Chleb po 15 a bułka po 3 zlote

Tylko czubek swojego nosa każdy widzi. Żebym ja miał zapłacone. 

W zeszłym roku sprzedałem pszenice prosto z pola po 780 brutto a saletre kupiłem po 890 brutto. A w tym roku co z tego ze pszenica nawet 1300 netto jak saletra 3000?Wtedy był jaki przelicznik 1.14? A teraz? 2.19?

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
20 minut temu, przemek28_28 napisał:

No nic. Trzeba bedzie ostatni plon zebrac, maszyny pomyć i dać w dzierzawe. Po 1800 ogłaszają sie w mojej okolicy jeszcze napalency….

A ja jeszcze nie dawno byłem napalony ze będę chciał areał powiększać ale jak na razie zostaje to co mam czyli 11ha . 

• Like 1
Opublikowano

A czemu od razu z takim tekstem?

Lawina ruszyła. Pieczywo pewnie niedługo będzie jak piszesz. Surowce idą w górę. Jeśli nawozy ustabilizują się na tak wysoki. Poziomie to nie wyobrażam sobie że zboże stanieje do 700zł

Opublikowano

Policzyłem na szybko: nawoz: 350 saletry, 100 siarczanu magnezu, 300 npk, 2x grzyb, 1xchwast. 1600zl po starych cenach a po nowych 2600zl. 6t x 800zl i 6t x 1300zl - roznica 3 tys w przychodzie. Nawet przy tych cenach nawozow warto siac.

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Ja wcale na nią nie czekam, ale jakby była, a ktoś nie chce z chęcią przygarne. Dopłat do gruntów też nie bieresz? 🤷‍♂️

Jasne że biorę, ale jest różnica między płatnościami bezpośrednimi na które są zabezpieczone środki i bez żadnej łaski rządu muszą być wypłacone a mglistą, pojedyńczą wypowiedzią ministra bez żadnych konkretów do której nikt z kierownictwa PiS nawet się nie odniósł! A tu proszę już ludzie wiedzą co z tą kasą zrobią!  Przypomnę może tylko że na rolnictwo to w budżecie środków nie ma o czym świadczy polski ład(wał) w którym dla rolnictwa to z konkretów jest tylko podniesienie limitu zwrotu akcyzy ze 100 do 110 litrów na ha czyli damy wam 10 zł do hektara pod warunkiem że kupisz paliwo na Orlenie za 70 zł. Ot takie to dopłaty

Opublikowano

Zboża warto siać ale przy mleku , świniach itd już tak kolorowo nie jest.  Ceny poszły o 100 i więcej % do góry a mleko i świnie w miejscu. Nie wspominając o mięsnych gdzie praktycznie ostatnie dwa lata na zero się wychodziło

Opublikowano
10 minut temu, pawelol111 napisał:

Policzyłem na szybko: nawoz: 350 saletry, 100 siarczanu magnezu, 300 npk, 2x grzyb, 1xchwast. 1600zl po starych cenach a po nowych 2600zl. 6t x 800zl i 6t x 1300zl - roznica 3 tys w przychodzie. Nawet przy tych cenach nawozow warto siac.

350 kg saletry to 119 kg N a pszenica pobiera 25 kg N na tonę ziarna? To tu mamy na skąpe 5 ton chyba że źle to policzyłem. Jeśli tak to sorki i proszę mnie poprawić

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@pawelol111Gdybyś jeszcze doliczył wyższe koszty nasion , kombajnu , paliwa i jeszcze pewnie parę innych rzeczy , to ta różnica pewnie by zmalała do 1000 albo jeszcze mniej . I teraz miej 5000 zł w tamtym roku idąc na zakupy i płacąc ceny jakie były w tamtym roku , a miej 6000zł dzisiaj . W twoim mniemaniu jesteś bogatszy o 1000zł , ale czy na pewno ?

Edytowane przez mysza103
  • Like 3
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

@pawelol111Gdybyś jeszcze doliczył wyższe koszty nasion , kombajnu , paliwa i jeszcze pewnie parę innych rzeczy , to ta różnica pewnie by zmalała do 1000 albo jeszcze mniej . I teraz miej 5000 zł w tamtym roku idąc na zakupy i płacąc ceny jakie były w tamtym roku , a miej 6000zł dzisiaj . W twoim mniemaniu jesteś bogatszy o 1000zł , ale czy na pewno ?

Koszt nasion bez zmian, można siać własnym materiałem o ile się odpowiednio przyszykuje. 

Opublikowano
15 minut temu, mysza103 napisał:

Nie ma co porównywać. 1000 zł w ubiegłym roku nie jest warte tyle co 1000 zł teraz. A inflacja cały czas rośnie. 

• Like 1
Opublikowano
przemek28_28 napisał:

No nic. Trzeba bedzie ostatni plon zebrac, maszyny pomyć i dać w dzierzawe. Po 1800 ogłaszają sie w mojej okolicy jeszcze napalency….

U mnie gdybym dał ogłoszenie ze 1500 za dzierżawę płacę to by wszystkie pola moje były (te które są dzierżawione)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v