Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rolnicy nie są durni. Nie kupować az do wiosny i niech trzymają 4 miechy nawozy. Mi nie wyszło z tym rsm po 1490 wiec sobie odpusciłem. 2500 brutto za tone to stanowczo za dużo. We łbach się im popier...oliło. Jak trzeba bedzie to się przebranżowie na rośliny które wymagają mniejszego nawożenia typu gryka, soja, groch, łubin, fasola i amem a oni niech zostaną z tą saletrą po 3000 koła i rsm po 2500.

• Like 3
Opublikowano

tak się rozejrzalem i co roku te 40ton obornika na hektar szło minimum. potem posypywalem 200 poli minimum i mocznikiem do smaku i tych ton nawozów się trochę zbierało.a całe dopłaty to nawozy były. A pies ich drapal. obornika i mocznika na start i zobaczę co będzie. 

Opublikowano

jak zaczynałem to pusto było. potem w miarę szybko się uzupełniało, a zwłaszcza jak się doszło do wniosku że je...ć dzierżawy i na swoje wszystko. 

Opublikowano
49 minut temu, andrzej1988 napisał:

Rolnicy nie są durni. Nie kupować az do wiosny i niech trzymają 4 miechy nawozy. Mi nie wyszło z tym rsm po 1490 wiec sobie odpusciłem. 2500 brutto za tone to stanowczo za dużo. We łbach się im popier...oliło. Jak trzeba bedzie to się przebranżowie na rośliny które wymagają mniejszego nawożenia typu gryka, soja, groch, łubin, fasola i amem a oni niech zostaną z tą saletrą po 3000 koła i rsm po 2500.

Tobie złość zupełnie rozum odebrała. Dobra pszenica nawet  przy saletrze po 3 tys to lepszy biznes niż soja o gryce czy łubinie nie wspominając. 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

czyli twierdzisz, że inteligentni, mądrzy i znający sie na funkcjonowaniu państwa ludzie wybrali obecne władze? No nie żartuj

Ja nic nie twierdze. Wybrali uprawnieni do głosowania .A i inteligencja z mądrością nie zawsze idzie w parze. 

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Tobie złość zupełnie rozum odebrała. Dobra pszenica nawet  przy saletrze po 3 tys to lepszy biznes niż soja o gryce czy łubinie nie wspominając. 

A jak ty to wyliczyłeś?

Opublikowano
Ulman napisał:

49 minut temu, andrzej1988 napisał:

biznes niezły pszenica 1000 zł ok fajnie ale saletra 3000 zl. Gryka kosztuje około 3000zl, soja 2700 zl, fasola koło 5000 zl. W pszenice trzeba ładować. Nawet jak chcesz przoszczedzic to i tak trzeba ładować czy mniej czy wiecej

Opublikowano

Ile masz tej gryki?

600 do 1500kg. Dziś 3000 zł  jutro 1500. Bardzo chimeryczna roślina jak i jej cena. Jedyny atut małych plonów to łatwość przechowania nawet przez 3 lata.

Tylko powiedzmy sobie szczerze, jeśli ktoś nie ma gotówki na zakup środków obrotowych to i nie może sobie pozwolić na trzymanie towaru i czekanie na cenę.  

Opublikowano

16 minut temu, andrzej1988 napisał:

biznes niezły pszenica 1000 zł ok fajnie ale saletra 3000 zl. Gryka kosztuje około 3000zl, soja 2700 zl, fasola koło 5000 zl. W pszenice trzeba ładować. Nawet jak chcesz przoszczedzic to i tak trzeba ładować czy mniej czy wiecej

Soje robiłem i tez bezkosztowa nie jest . Różnica jest taka ze zamiast 500 kg saletry dawało się 100kg, i zamiast 600 pln na chemie kosztowało to 300 pln.

Średnia z 5 lat produkcji soi 2,2 tony, średnia z pszenicy 8,1 t. Normalnie soja kosztowała max 2x cenę pszenicy i słabo się to  wyliczało. Zakładając ceny które są może cyfry się  w miarę zgodzą ale gdy soja wróci na 1600 a pszenica 800 a dopłaty spadną bo ludziska nasieją to wszystko sie rozjedzie. Obecna opłacalność soi to incydent.

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

To czemu rząd się tłumaczy wysokimi cenami gazu? Kryje ich?

A co powiedzą  jawnie że  chcą  ludziom hajs wyciągnąć że skarpet, to samo jest z materiałami budowlanymi. Jedynie co mnie martwi to sytuacja przy granicy Białorusią, coś się tam szykuje 😑

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Ile masz tej gryki?

600 do 1500kg. Dziś 3000 zł  jutro 1500. Bardzo chimeryczna roślina jak i jej cena. Jedyny atut małych plonów to łatwość przechowania nawet przez 3 lata.

Tylko powiedzmy sobie szczerze, jeśli ktoś nie ma gotówki na zakup środków obrotowych to i nie może sobie pozwolić na trzymanie towaru i czekanie na cenę.  

potwierdzam siałem kilka lat. Jeszcze te problemy z dosuszaniem. Glifo złe, regelone wycofany. Nawet po 3000zł to i tak roboty kupa, wiej, dosusz. Moze na 6z i mega zaniedbanej to sama dochodzi i te 500kg to super zarobek. 

Z agrochemika pułtusk wczoraj dzwonili saletra po 2790brutto

dzisiaj agrolok dzwonił po 2700zł brutto.

Coś chyba nadmiar towaru maja. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Na złość babci czasami trzeba sobie odmrozić uszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v