Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, PanAres napisał:

Pszenżyto

w tej chwili w mazowieckim 800 zł/t

npk 300 kg + materiał siewny + zaprawa + odchwaszczanie + T1+R1+R2 + insekty + 400 kg saletry +kombajn

6*800 = 4.800 zł

750 + 200 + 40 + 100 + 150 + 40 + 80 + 40 + 1000 + 380 = 2.780 zł

4.800 zł - 2.780 zł = 2.020 zł

Masz 10 ha jesteś w D, masz 100 ha dasz radę.

A gdzie orka uprawa, sianie to też nie samo zboże robi koszt.

Opublikowano (edytowane)

w dopłatach, oczywiście to tylko przybliżone koszty a nie całe zestawienie

większą rolę odgrywa niesprzyjająca pogoda, która rzy takich samych nakładach może zrobić np. 1/3 plonu mniej 

Edytowane przez PanAres
Opublikowano

Za 2 tyś  czystego zysku przy tych cenach części  to słabo można porzadzić. Gdzie utrzymanie rodziny, utrzymując że sprzęt się nie popsuje. Obecnie bez 3500zl miesięcznie to ciężko swobodnie się rządzić.

Opublikowano

A gdzie inwestycje?

dziś ekonomia na wsi zaczyna się od 50ha przy tradycyjnej uprawie zbóż, kto tego nie ma albo musi myśleć o niszy dla siebie albo o zwiększeniu areału, albo o czymś innym

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PanAres napisał:

A gdzie inwestycje?

dziś ekonomia na wsi zaczyna się od 50ha przy tradycyjnej uprawie zbóż, kto tego nie ma albo musi myśleć o niszy dla siebie albo o zwiększeniu areału, albo o czymś innym

Era małych, a raczej średnich gospodarstw już się kończy, 50 ha to ci starczy jak wodę z kranu będziesz pił i to na bardzo krótko, dalej się oszukujcie wydajnością średnią 8 ton.   xD

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, krilan06 napisał:

Jeszcze zależy jakim sprzętem te 10ha po godzinach i jak to ma być obrobione

I tu się nie zgodzę z tymi, którzy uważają, że ciągnikiem poniżej 150 km nic nie da się zrobić.

10ha można tak samo prowadzić w wysokiej kulturze mf 255 jak jd 6600. Inną kwestią jest nakład roboczo-godzin na 1 ha.

"Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju w 2020 r. wynosi 11,04 ha – ogłosiła 29 września br. Agencja." (ARiMR)

Również uważam, że te przysłowiowe 8 ton należy traktować jako pik na najlepszych kawałkach, nie jako średnią z gospodarstwa.

Edytowane przez PanAres
Opublikowano
11 minut temu, deSilva napisał:

Era małych, a raczej średnich gospodarstw już się kończy, 50 ha to ci starczy jak wodę z kranu będziesz pił i to na bardzo krótko, dalej się oszukujcie wydajnością średnią 8 ton.   xD

Tu każdy liczy 8 ton a większość mówi że ma piach 5 klasy, chociaż może tak być u nas na 3 klasie gliny w tym roku jak 6 ton srednio wyjdzie to będzie dobrze

• Like 3
Opublikowano

A zetorem 7245 około 40 ha 😛

3 minuty temu, PanAres napisał:

I tu się nie zgodzę z tymi, którzy uważają, że ciągnikiem poniżej 150 km nic nie da się zrobić.

10ha można tak samo prowadzić w wysokiej kulturze mf 255 jak jh 6600. Iną kwestią jest nakład roboczo-godzin na 1 ha.

Opublikowano
49 minut temu, Karol6130 napisał:

Dziś pani emerytka pytała po ile mocznik,sprzedawca mówi że nie mają bo drogi, pyta ile, magazynier mówi "babciu za tonę musisz dać trzy emerytury" no i poszła 😂

Gdzie poszła ?  Może po trzynastą i po czternasta  emeryturę .😁

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego piszecie że nawóz taki tani, ten mały mówi że zdrożał już 5 cio krotnie i to w ciągu miesiąca.   :P   :D

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
3 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Czekaj czekaj 500 kg saletrzaka po 2000 to 1000 zł nakładu a pszenica po 1000* 8ton to 8000 przychodu- azot = 7000 przychodu odejmując azot

A jak był saletrzak po 800 to 500kg= 400 zł nakładu a pszenica po 700*8= 5600 zł przychodu- azot= 5200 przychodu odejmując azot 

Czyli 2000 za saletrzak w tym roku to lepiej niż kilka lat temu 800.mafematyka królowa nauk

Matematyku pomyśl trochę , bo piszesz brednie . Dam ci przykład na sobie . 2 lata temu w żniwa kupiłem cysternę rsm - zapłaciłem 18.000zł , pszenica w tym czasie u mnie była 600 zł, czyli musiałem oddać za ten rsm 30 ton pszenicy . W tym roku początkiem sierpnia zapłaciłem za cysternę 27.000zł a pszenica była po 750zł , czyli musiałem dać 36 ton pszenicy . I jeszcze jedno na chwilę obecną rsm jest powyżej 2000zł , wychodzi więc za cysternę rsm powyżej 50.000zł , a sprzedając pszenicę po 1000 zł musisz oddać 50 ton pszenicy . Więc jak już się trzymasz tej matematyki , to wypadało by ją zrozumieć , bo mi wychodzi że za ten sam towar mimo taniej pszenicy w tamtym roku w żniwa 30 ton pszenicy pokrywało auto rsm , a teraz trzeba dać mimo drogiej pszenicy 50 ton . AMEN 

• Like 4
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Za mało młócisz, tu młócą średnio 8 ton, i sieją rok w rok samą pszenicę. 

Edytowane przez deSilva
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Matematyku pomyśl trochę , bo piszesz brednie . Dam ci przykład na sobie . 2 lata temu w żniwa kupiłem cysternę rsm - zapłaciłem 18.000zł , pszenica w tym czasie u mnie była 600 zł, czyli musiałem oddać za ten rsm 30 ton pszenicy . W tym roku początkiem sierpnia zapłaciłem za cysternę 27.000zł a pszenica była po 750zł , czyli musiałem dać 36 ton pszenicy . I jeszcze jedno na chwilę obecną rsm jest powyżej 2000zł , wychodzi więc za cysternę rsm powyżej 50.000zł , a sprzedając pszenicę po 1000 zł musisz oddać 50 ton pszenicy . Więc jak już się trzymasz tej matematyki , to wypadało by ją zrozumieć , bo mi wychodzi że za ten sam towar mimo taniej pszenicy w tamtym roku w żniwa 30 ton pszenicy pokrywało auto rsm , a teraz trzeba dać mimo drogiej pszenicy 50 ton . AMEN 

Liczy się koszt uzyskania plonu z jednego hektara,  ile wydałeś i ile zapłacili Ci za zboże, a  nie co Ty za to kupisz... Ktoś inny powie że na zakup hektara ziemi nie musi oddać 70ton pszenicy tylko 50 i co Ty na to ? 

Edytowane przez pawel885
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, pawel885 napisał:

Liczy się koszt uzyskania plonu z jednego hektara,  ile wydałeś i ile zapłacili Ci za zboże, a  nie co Ty za to kupisz... Ktoś inny powie że na zakup hektara ziemi nie musi oddać 70ton pszenicy tylko 50 i co Ty na to ? 

Proszę wziąść rozpęd 20metry i nie patrzeć że ściana stoi. Nie którzy są trudni do nauki i ciężcy do zajebania. 

70ton x 600zl =42tyś

50ton  x 1000zł= 50tyś 

I co ty na to ??

7 godzin temu, Karol6130 napisał:

10 ha dobrej ziemi i krowy i można inwestować 

🤣🤣🤣

7 godzin temu, krilan06 napisał:

Jeszcze zależy jakim sprzętem te 10ha po godzinach i jak to ma być obrobione

Nie chodzi o sprzęt a o umiejętności i jak się kto przykłada,sąsiad c360 ma obrobione jak trzeba plugin 2skiby i brony a są na wsi co mają duże ciągniki i plugi i patrzeć się na ich robotę nie da 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v