Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, skywalker89 napisał:

Ciapaty to obraźliwe określenie, tak Cie mama wychowała? A te małe dzieci co z nimi idą to też ciapate ? Masz dzieci? Zebys Ty kiedyś nie miał takiej przyjemności jak oni i żeby Ciebie od ciapatych nie wyzywali

Dzieci i matki swoją drogą ale młode chłopy ????

Edytowane przez bennos
Opublikowano
11 minut temu, VonVegans napisał:

Chuya tam wygrani.jak qq nie porośnie to się stada o połowę zredukują.dać 1500 dzierżawy żeby nakosic 3tony zboża też mija się z celem.

Zdecydowana większość ma zapas pasz objętościowych jakieś 1,5 nawet do 2 lat do przodu bo ostatnie dwa lata były dość urodzajne. Więc na luzie będzie można zredukować nawożenie sztuczne o 50-80 % jak ktoś ma zadbaną ziemię. Jak ktoś ma obory na rusztach to będzie mógł nawieźć praktycznie pod każdy pokos tego dobrodziejstwa więc nie będzie źle jeśli chodzi o nawożenie. Z innymi kosztami już lipa bo mleko na tym samym poziomie. Gospodarstwa z produkcją roślinną jak narazie są wygranymi bo ceny zbóż wysokie a koszta dość niskie były. Kto teraz panikuje i kupuje wszystko jak leci to będzie miał wysokie koszta na przyszły rok 

Opublikowano

Jest problem z węglem. Zawsze odbieram prosto z kopalni. Diler kopalni wypisuje mi kwity i kasuje swoją marże a ja sam odbieram. Teraz to tak wygląda że diler ma tylko 2 auta ekogroszku na tydzień i to sprzedaje małym odbiorcą bo ma dużo większą marże. Całe szczęscie że czasami brałem z ostrowa z węglozbytu. To jest ten skład który całe nadwyzki miału wziął do siebie ze dwa lata temu. Ile tam tego leży to głowa mała. Ekogroszku dostają tylko 4 samochody na tydzień. Kierowniczka mi powiedziała że sprzedaje mi ten groszek tylko dlatego że mam historie zakupów u nich. Też mają więcej chętnych niż towaru.

2 godziny temu, Mr_WW napisał:

Mamy do czynienia z typową bańką spekulacyjną(co widać nawet na tym forum) i jak każda bańka musi ona pęknąć. Narazie producenci nawozów i pośrednicy próbują wycisnąć ile się da i pewnie dopóki kraje się między sobą nie dogadają i nie ustalą jakiegoś planu ogarniecia tego syfu to ceny nawozów będą rosły.

bańka jest wtedy jak bez żadnych podstaw ekonomicznych rosną ceny. Tutaj masz energie i gaz, który szybuje do góry. 

Ciekawe czy zakłady chemiczne zostały zmuszony przez rządy do zamknięcia ze względu na małe zapasy gazu. Czy po prostu policzyli że nikt nie kupi takiego drogie azotu i będą dokładać do interesu. 

W to że grupa azotu magicznie obniży ceny to nie wierze bo momentalnie by to pojechało na zachód. 

tyle jest tych progamów 13,14 emeratury, 500+, krowa +, może zrobią program azoty + albo nawozy +. Co sądzicie? Jakaś chwytliwa nazwa by się przydała.

Opublikowano
8 godzin temu, kris91 napisał:

Mogli odpowiedzieć, że w pie***ol dostaje się za gadanie głupot 🙄 Chciałem kupić przyczepkę, a chłop gada że codziennie cena idzie do góry bo stal drożeje, a na przyczepce data produkcji 2020 🤦‍♂️

Jaką przyczepę chciałeś od tego gościa kupić? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

To nie czekaj. Ja w tym roku nie stosowałem w porzeczce. Już był drogi. Do tego ta okrojona dawka...

Czy tak drogi to bym nie powiedział, miedzian drożej wychodzi.

A z braku laku, bo po wycofaniu topsinu nie ma za bardzo czym pryskać, do kwitnienia można polecieć na samym mankozebie. I dawkę sam sobie ustalę.

Opublikowano

Inwestorzy światowej sławy dawno mówili żeby inwestować w surowce. Należało się opchnąć hektary, kupić akcje i czerpać zyski z dywidenty, sprzedać podczas bańki spekulacyjnej, która teraz ma miejsce i odkupić hektary za groszowe pieniądze, i jeszcze by zostało na duuuzo duuzo większą powierzchnię 9_9

Ahh że człowiek się nie chciał uczyć kiedy był na to czas... Już teraz byłby milionerem 9_9 

Opublikowano
1 godzinę temu, danielursus3p napisał:

Inwestorzy światowej sławy dawno mówili żeby inwestować w surowce. Należało się opchnąć hektary, kupić akcje i czerpać zyski z dywidenty, sprzedać podczas bańki spekulacyjnej, która teraz ma miejsce i odkupić hektary za groszowe pieniądze, i jeszcze by zostało na duuuzo duuzo większą powierzchnię 9_9

Ahh że człowiek się nie chciał uczyć kiedy był na to czas... Już teraz byłby milionerem 9_9 

Saletra już ponad 3 bańki 

Opublikowano
5 godzin temu, danielursus3p napisał:

Oj Daniel gdyby za marzenia karali dostałbyś dożywocie 😀😀

Opublikowano
9 godzin temu, mich18 napisał:

doszły mnie słuchy od kolegi co pracuje w anwilu  że anwil saletre sprzedaje po 2100 za tone czyli wiadomo kto zarabia kokosy jak chemirol sobie woła 3140 za tone hehe paranoja ludzie obudzcie sie  do wiosny zero zakupów  N i zobaczymy co bedzie 

Dokładnie  tydzień temu  saletra  stała  na  placu  w chemirolu  ale  sprzedaż   była  wstrzymana ,  ciekawe jaka  na  nią  teraz  cena  jest  bo  z  anwilu  wyjechała  przed  tym ostatnim  skokiem  cenowym  to pewnie  marża  teraz  100%

Opublikowano
Na dniach chciałbym rozsiać wapno węglanowe po kukurydzy co polecacie zrobić czy najpierw rozsiać później zgruberowac i orka czy najpierw orka i po orce rozsypać wapno i uprawić? Na kawałku tego pola chciałbym też posiać trochę pszenżyta
Opublikowano

Znajomy co ma punkt miał nawóz azotowy po 1500 zł tobą 24 tony sprzedał potem zamówiłem kolejne 24 po 1900 sprzedawał po 2000 teraz wcale nie zamawia bo nawet nikt nie pyta ale nieoficjalnie mówił że był by teraz dla stałych klientów po 2500 

Opublikowano

Ej a może się wszyscy wstrzymajmy z zakupami nawozów.  popyt dyktuje ceny więc nie kupujmy i niech im zalega na składach. podobno nawozów brakuje a składy zaje.... ne po brzegi. Manipulacja i tyle.  Saletra po 1800- nie kupujecie? Zrobimy wam po 2500 i później przecenimy na 2200 to będziecie płakać ze szczęścia jak tanio! 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

I tak będzie, handlarzyny teraz specjalnie wywindują, bo wiedzą że nikt i tak tego nie kupi, a za trochę zjadą z ceną na której i tak zarobią ostro, a rolnik będzie przeszczęśliwy jakiego to miał farta.

Opublikowano
5 minut temu, deSilva napisał:

I tak będzie, handlarzyny teraz specjalnie wywindują, bo wiedzą że nikt i tak tego nie kupi, a za trochę zjadą z ceną na której i tak zarobią ostro, a rolnik będzie przeszczęśliwy jakiego to miał farta.

Żebyście się nie zdziwili jak na wiosnę saletra będzie po ok. 4 tysiące 

• Haha 1
Opublikowano

Wam się wydaje ze nasz rynek cokolwiek znaczy i może dyktować? Popatrzcie na ceny nawozów na świecie i może pojmiecie że to nie jest spekulacja handlarzy a rynek światowy .  

No a jeśli to lokalni handlarze to zgłaszajcie do prokuratury tą zmowe cenową i Ziobro niech z nimi porządek robi.

Opublikowano

handlarze grają w pokera ,byłem ostatnio w ch.. i pytałem o sól która stara leży a cena była ostatnio na nią 1300 i pytam kasjera jaka cena on otpala system a tam ceny nie ma i dzwoni do centrali że nie ma ceny i jaka teraz jest i dostaje odpowiedź 2550 , w takiej zagrywce należy powiedzieć pas 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v