Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można obciąć dawki N na wiosnę w oziminach ale czy wyobrażacie sobie oziminy bez jakiegokolwiek azotu? Pod zboża jare nawalić obornika to plon może być fajny ale ozime muszą dostać papu w postaci nawozów mineralnych

• Like 1
Opublikowano

Jeśli tak będzie sam wtedy kupie i za Janusza się nie uwazam

Dnia 2.10.2021 o 09:11, Bugii napisał:

Jak pszenica po nowym roku bedzie po 1500 to wyscigi januszow zbaczymy po saletre 3tys jak na promocje do biedry po piwo.

no niestety bez azotu nie da się prowadzić uprawy 

A kto o nas mysli , każdy  na swoją stronę go będzie to będzie,  ale 3 tys za saletre to powodzenia 

4 minuty temu, krilan06 napisał:

Można obciąć dawki N na wiosnę w oziminach ale czy wyobrażacie sobie oziminy bez jakiegokolwiek azotu? Pod zboża jare nawalić obornika to plon może być fajny ale ozime muszą dostać papu w postaci nawozów mineralnych

Opublikowano

A jak będzie po 5tys to też nawalisz tej saletry, żeby tylko zrobić plon? Wszystko jest kwestią kalkulacji, pamiętam lata kiedy człowiek zastanawiał się czy nie lepszym wyborem było wziąć same dopłaty, a nie wysiewać :S. Tylko żeby je wziąć trzeba było niestety wysiać :P

Opublikowano

Licząc saletre po 2 tys dając chociażby 150 kg x2 daje nam 0,3 t x2000zl daje nam 600 zl licząc pszenicę po 1000zl /t więc jest to 600 kg  pszenicy a dwiema dawkami po 150 kg przybędzie więcej niz 600 kg to jestem tego pewien ale to tylko moje rozumowanie 

Opublikowano

Dobra dobra, słowo klucz, licząc pszenicę po "1000zl" 😉 licząc paliwo po ponad 6zl w hurcie i całą resztę śor, które zaczynają drożeć to i ten tysiąc uja warty. O ile będzie tysiąc za rok 

• Like 8
Opublikowano

Kupisz za dwa tys chociaż nawet teraz to nie realne, to wywindują ceny na 4tys.  Teraz jest panika i to na pewno nie jest dobry moment na robienie zakupów, tak jak niektórzy kupowali maseczki po 30zł za sztukę na początku pandemii. Ja rozumie wysokie ceny gazu, ale aktualnie na bank będą chcieli nas wyr..  producenci, a najwięcej pośrednicy. Ja czekam, jak będę widział, że do wiosny nic sie nie zmieni to dam z 50% dawki. Fajnie by było gdyby więcej rolników nie panikowało i nie wykupowało jak leci i po ile leci, ale to pewnie nie realne. 

• Like 12
Opublikowano
Dnia 2.10.2021 o 16:34, Agrest napisał:

Panowie leży działka drugi rok ugorem. Szukać właściciela? Ile zaproponować za dzierżawę?🤭🤭🤭

20211002_141034.jpg

Czyś ty nie przyjechał po grzyby do mnie na Rudę bo identyczne pole jest u mnie przy identycznym lesie? 🤣

• Haha 2
Opublikowano

Ja jak zobaczyłem to zdjęcie pierwszy raz to myślałem że jest śniegiem przypruszone😀Nie ma co grunt po h..... Ale z drugiej strony patrzcie że kiedyś to uprawiali i jakoś żyli. Ja to mówię że jak by nasi pradziadowie wstali to z miejsca by poumierali tak się swiat zmienił. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie na wsi jest takie pole ale to zdegradowane od erozji wietrznej przez rabunkową uprawę dopłat. Bo u sąsiada przez miedzę już coś rosnie jakis perz i jest zielono a tu pustynia.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Już wykupują jak leci. Mój sąsiad parę lat temu oddał w dzierżawę ziemię bamberowi, który mieszka około 20 km odemnie. Ziemia w większości piach VI kl. miejscem gdzie lepsza to V. Areał gdzieś ok. 10 ha w 12 kawałkach. Wszystko robi nocami siać przyjechał w tym roku w ten piątek po godz. 22:00, ale na nawozach nie oszczędza przez miedzę z moją działką na 0,5 ha wylał 3 beczki po 10 tys. l gnojowicy i przed samym siewem jeszcze 150 kg polifoski wysiał. Mój ojciec trochę z nim gadał to mówi, że żona i dzieci mu mówią żeby zostawił te dzierżawy ale on mówi, że jeszcze raz zasieje. Dopłat nie bierze, sąsiad się z nim nie dzieli. Długi to ma wszędzie tylko gdzie się da. Ale on chyba nie odczuwa podwyżek😉. Na te wszystkie piachy sypie nawozy, a efektów i tak brak. 

Nie wiem jak się mu to kalkuluje.🤔U nas jest paru takich jak my to nazywamy we wsi "wybawców", którzy pozbierali wszystkie piachy w okolicy. Ja tylko czekam aż zaczną oddawać z powrotem. To już wtedy we wsi nie będzie do śmiechu...😉

Opublikowano

Uważam że to wszystko jest tak skonstruowane żeby tych mniejszych wykończyć i na ich miejsce wejdą duże gospodarstwa lub koncerny których taki kryzys nie położy. Czas pokaże kto zdoła wytrzymać najbliższe miesiace (a może lata). U mnie w okolicy po tym sezonie niektórzy rolnicy są do tyłu w niektórych uprawach, a co tu myśleć o kolejnych😟

• Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Mr_WW napisał:

Uważam że to wszystko jest tak skonstruowane żeby tych mniejszych wykończyć i na ich miejsce wejdą duże gospodarstwa lub koncerny których taki kryzys nie położy. Czas pokaże kto zdoła wytrzymać najbliższe miesiace (a może lata). U mnie w okolicy po tym sezonie niektórzy rolnicy są do tyłu w niektórych uprawach, a co tu myśleć o kolejnych😟

to wszystko jest raczej tak skonstruowane żeby volksvageny jechały do ameryki południowej i na wschód, a żywność z stamtąd do nas.

Żyjemy w wolnym kraju a uprawiać nie możemy jak chcemy, na hodowle nakłada się jakieś obostrzenia, w piecu drewnem zaraz zabronią palić

jeżeli ludzie nie wyjdą tłumnie na ulice, a rolnicy nie zgrają się to rozłożą nas, i większych i mniejszych.

A uczyli mnie w szkole że w systemie komunistycznym była gospodarka centralnie planowana, a demokratycznym wolny rynek rządzi jak się dziś okazuje to centrum planowania z Moskwy zostało przeniesione do Brukseli i Waszyngtonu.

Jeżeli chodzi o ceny nawozów i środków produkcji jeżeli ceny zbóż się utrzymają na obecnym poziomie to rolnicy obrócą większym kapitałem a z hektara dalej tyle samo zostanie można to skalkulować.

Dziś dopłata do ha jest warta góra 50 % dopłat gdy weszliśmy do Eurokołchozu. i nikt nie wspomina nawet o waloryzacji

• Like 7
Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Czyś ty nie przyjechał po grzyby do mnie na Rudę bo identyczne pole jest u mnie przy identycznym lesie? 🤣

No byłem właśnie na grzybach, ale wioska inna🤭

Ale kilka pół wcześniej w ubiegłym roku seradela rosła piękna. Więc jakby ktoś bardzo chciał to coś tam uprawiać można. Prosa też sieją na tych polach i coś tam rośnie.

Oczywiście na tej łacie że zdjęcia bez dostarczenia próchnicy to nierealne 

Opublikowano
7 godzin temu, MrElQk napisał:

Już wykupują jak leci. Mój sąsiad parę lat temu oddał w dzierżawę ziemię bamberowi, który mieszka około 20 km odemnie. Ziemia w większości piach VI kl. miejscem gdzie lepsza to V. Areał gdzieś ok. 10 ha w 12 kawałkach. Wszystko robi nocami siać przyjechał w tym roku w ten piątek po godz. 22:00, ale na nawozach nie oszczędza przez miedzę z moją działką na 0,5 ha wylał 3 beczki po 10 tys. l gnojowicy i przed samym siewem jeszcze 150 kg polifoski wysiał. Mój ojciec trochę z nim gadał to mówi, że żona i dzieci mu mówią żeby zostawił te dzierżawy ale on mówi, że jeszcze raz zasieje. Dopłat nie bierze, sąsiad się z nim nie dzieli. Długi to ma wszędzie tylko gdzie się da. Ale on chyba nie odczuwa podwyżek😉. Na te wszystkie piachy sypie nawozy, a efektów i tak brak. 

Nie wiem jak się mu to kalkuluje.🤔U nas jest paru takich jak my to nazywamy we wsi "wybawców", którzy pozbierali wszystkie piachy w okolicy. Ja tylko czekam aż zaczną oddawać z powrotem. To już wtedy we wsi nie będzie do śmiechu...😉

Jeszcze z dwa lata temu każdy kawałek w regionie był uprawiany. Właściciele dyktowali warunki. Byle jakie grunty 300 na gębę a jak nie pasuje to są inni. Bańka pękła,popyt się skończył to dziś sami nie raz przychodzą i dają 300 żeby ktoś łąkę obrobil. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v