Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, deSilva napisał:

To że znika z placów to może i prawda, tylko w jakich okolicznościach znika i gdzie jest magazynowany przed kolejnymi podwyżkami, tego nikt nie wie, bo ja nie widzę żeby rolnicy wozili czy przyjeżdżały TIRy z nawozem.

Po co dorabiać kolejne teorie spiskowe, przy mnie na placu ładowali rolnika saletrą. Zamawiałem trochę kredy, przywieźli mi dużym autem, na którym oprócz mojej kredy stało kilka big bagów z saletrą więc raczej na pewno wieźli to do rolnika.

Masz kamerę przy składzie z nawozami, że nie widzisz jak rolnicy wożą? Jeden kupił w sierpniu, jeden tydzień temu, jeden dzisiaj i powoli nawóz schodzi a że podaż jest ograniczona to i na składach pusto.

Opublikowano
4 godziny temu, czesio200 napisał:

No tak świnia też za darmo i już chłop najedzony fest.

Za darmo nie. Ale mając swoje zboże można sobie uchować kilka szt i tańszym kosztem niż te chore ceny w sklepach. Gdzie wędlina po dwóch dniach jest stara. Tu przynajmniej wiesz co jesz. Do tego kilka kur , swoje warzywa. 

Opublikowano
37 minut temu, nie napisał:

wbrew pozorom ten post dotyczy min. wysokich, wręcz kosmicznych cen nawozów

czyja to jest wina? nic nie dzieje się bez przyczyny. życie to sztuka wyboru.

pseudo- ,a właściwie anty-ekologiczne lewactwo zakazuje w eu wydobywania węgla a w usa wydobywania ropy i gazu bo sobie wymyślili, że im wiatraczki i panele fotowoltaiczne naprodukują prądu; lecz gdy zabrakło słońca i wiatru to szybko pobiegli po węgiel i gaz i stąd takie wzrosty cen. myślicie, że to ich czegoś nauczy? przeciwnie, postawią jeszcze więcej wiatraków - tak działa ideologia.

w wyniku tych działań energia elektryczna będzie bardzo droga. inflacja producentów na świecie wynosi od 10 do 17% i przełoży się na inflację konsumentów, która też przekroczy 10%

dodatkowo eu całkowicie uzależnia się od gazu z rosji. wystarczy jedna mroźniejsza zima i putin będzie mógł wymusić na brukselczykach każdą decyzję; albo zrobią co będzie chciał albo zamarzną

wg ankiet 70% europejczyków chce mieć ekologiczną energię. a ile procent europejczyków chce mieć droższą energię? :) ile procent ludzi potrafi wydedukować, że jedno wynika z drugiego??

decyzje podejmują przedstawiciele narodu, których sami wybieramy; które partie w parlamencie europejskim są ideologami wiatrakowej rewolucji?

życie to sztuka wyboru

teraz niech każdy pomyśli na kogo głosował

Tego lewackiego trędu już się nie odwróci , eko ściema opanowała kraje rozwinięte  , przy takich podwyżkach rolnikom zostanie tylko pot z roboty .

• Like 1
Opublikowano

Dzwonie na skład pytam o mocznik 

Brał pan u nas 

Nie

To 2800

Ale 5 ton potrzeba 

Aaaaa.aaaa to 2500zl😀 i oni pieprzą że maja marże 60zl tona 

To nie dziękuję poczekam do wiosny 

Na drugim składzie sól 1950 i saletrzak 1680 i nie zamawia. 

Opublikowano

A ja jeszcze pamietam czasy z 15 lat temu kiedy Police występowały o pomoc do rządu bo stali zawaleni nawozami.  Z azotami podbnie było - wstyrzymywali produkcje bo nie było gdzie wywozić.

Opublikowano
2 minuty temu, magnum123 napisał:

Ceny z przed chwili. Saletra  kedzierzyn 2560 anwil 2460 mocznik 3240. Ponoc idzie lepiwj niz byla po 1400. To co maja sprzedadza i dostaw nie bedzie.

Ceny tak ale że idzie jak świeże bułeczki to tylko bajki dla głupich. 

Opublikowano

Szczęście w nieszczęściu , że P k mg s szło dosyć grubo ostatnie lata i tylko na niskich wartościach wyżej wymienionych dam symbolicznie nawozu. Pozostaje azot zostało z 20 % z zeszłego sezonu. Jeśli dalej azot będzie tak rósł to chyba trzeba będzie przyciąć dawki... co roku brałem w czerwcu , ale klamoty na modernizację biorę i tyle pożytku z tych programów napędzają tylko sztucznie gospodarkę.

Opublikowano

INa moim przykładzie powiem tak należę do grupy producentów i przez nią dokonuje również zakupu nawozów człowiek który tym się zajmuję nie był w stanie kupić u żadnego pośrednika z którym handluje a jest to naście ludzi azotu to udałem się do innej firmy trzy razy robiłem zamówienie jeszcze w tańszej cenie i za każdym razem przedstawiciel twierdził że anulowali mu zamówienie choć pokazywało na stanie że nawóz jest więc udałem się do najbliższej firmy i okazało się że nawóz na magazynie jest tylko drożeje po stówie na dzień i jest resztka dodam tylko że człowiek z grupy kontaktował się z tą firmą i twierdziła że nawozu nie ma okazało się że mieli odgórny zakaz sprzedaży grupie i koniec końców skończyło się na tym że zakupiłem najdroższy azot w historii go gospodarstwa i będę go musiał chyba bardzo ograniczyć;/

Opublikowano
13 godzin temu, KlimekPL napisał:

Owies ani nie sypie ani nie płaci. Tylko masy więcej objętościowo do przewalania jest.

Na owies jest teraz ssanie właśnie. 

Opublikowano

Jednak psychika ludzka jest powalająca, swego czasu pracowałem w zakładzie z branży budowlanej i wiecie co się robiło jak towar się odkładał?  A no zapowiadało podwyżki i wtedy wykupowali do zera. Im częściej tym lepiej schodziło, oczywiście do czasu bo w końcu sie zorientowali :P

• Like 1
Opublikowano
PRIMO napisał:

2 minuty temu, magnum123 napisał:

Ceny z przed chwili. Saletra  kedzierzyn 2560 anwil 2460 mocznik 3240. Ponoc idzie lepiwj niz byla po 1400. To co maja sprzedadza i dostaw nie bedzie.

Ceny tak ale że idzie jak świeże bułeczki to tylko bajki dla głupich. 

Jak saletre można na allegro kupić za niecałe 2k z darmowym transportem xd

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie, jak jest z tym nowym mocznikiem, można rozrabiać w opryskiwaczu i stosować nalistnie czy się nie nadaje? 

Słyszałem różne opinie i już zgłupiałem 

Opublikowano

Tak sobie myślę znowu, że skoro niektóre zakłady azotowe zmniejszyły produkcję o 40% i utrzymają taki stan rzeczy przez miesiąc to na rynku (w skali roku) będzie o 3,33% mniej nawozu azotowego, jak przez dwa miesiące to 6,66% a jak przez pół roku to 20% mniej. Gdyby każdy rolnik zmniejszył dawki azotu o 20-30% to się nagle okaże że nawozu jest więcej niż potrzeba.

Opublikowano

Może to właśnie czas na powrót do rolnictwa a nie fabryka zboża. Ilu już takich że monokultura zbożowa. Gigant plon oparty wyłącznie na nawozach sztucznych i opryskach wszelkiego typu i słoma też wyjazd z pola bo klient jest. 

Już stara ue dojechala swoje grunty brakiem próchnicy i wyjalowieniem gleby. Potem zostanie już tylko zwiększanie nawozów aby cokolwiek zbierać. 

Opublikowano
15 minut temu, sylwek23111 napisał:

Tak sobie myślę znowu, że skoro niektóre zakłady azotowe zmniejszyły produkcję o 40% i utrzymają taki stan rzeczy przez miesiąc to na rynku (w skali roku) będzie o 3,33% mniej nawozu azotowego, jak przez dwa miesiące to 6,66% a jak przez pół roku to 20% mniej. Gdyby każdy rolnik zmniejszył dawki azotu o 20-30% to się nagle okaże że nawozu jest więcej niż potrzeba.

Owszem tylko weź to wytłumacz niektórym , somsiad kupił dwie przyczepy po 18 ton każda i krzyczy, że jak nie sypniem 220 kg azotu to nie badzie co sypać na nie.

Opublikowano

Bo w Polsce to jeden drugiego chce wyruchać. Nie jeden jak by mógł to by wszystkie nawozy wykupił tylko po to żeby innym brakło. Bo jak nie posieją to im nie urośnie i zboże będzie drogie i się obłowi.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Michał13 napisał:

INa moim przykładzie powiem tak należę do grupy producentów i przez nią dokonuje również zakupu nawozów człowiek który tym się zajmuję nie był w stanie kupić u żadnego pośrednika z którym handluje a jest to naście ludzi azotu to udałem się do innej firmy trzy razy robiłem zamówienie jeszcze w tańszej cenie i za każdym razem przedstawiciel twierdził że anulowali mu zamówienie choć pokazywało na stanie że nawóz jest więc udałem się do najbliższej firmy i okazało się że nawóz na magazynie jest tylko drożeje po stówie na dzień i jest resztka dodam tylko że człowiek z grupy kontaktował się z tą firmą i twierdziła że nawozu nie ma okazało się że mieli odgórny zakaz sprzedaży grupie i koniec końców skończyło się na tym że zakupiłem najdroższy azot w historii go gospodarstwa i będę go musiał chyba bardzo ograniczyć;/

Dlatego ja do żadnej grupy się nie zapiszę bo gówno z tego jest oprócz nabijania kasy dla prezesa i księgowej

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Może to właśnie czas na powrót do rolnictwa a nie fabryka zboża. Ilu już takich że monokultura zbożowa. Gigant plon oparty wyłącznie na nawozach sztucznych i opryskach wszelkiego typu i słoma też wyjazd z pola bo klient jest. 

Już stara ue dojechala swoje grunty brakiem próchnicy i wyjalowieniem gleby. Potem zostanie już tylko zwiększanie nawozów aby cokolwiek zbierać. 

A jak te rolnictwo mialo by wygladac. Jak wojciechowski. Cale rodziny na 10 ha troche krowek, swinek, kurek. 

Nie te czasy. Akurat zboze, qq czy rzepak i tak sie bedzie oplacal przy tych cenach. Najbardziej uderzy to w hodowlw mleka, swin, opasow, warzywa.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, oregano napisał:

Po co dorabiać kolejne teorie spiskowe, przy mnie na placu ładowali rolnika saletrą. Zamawiałem trochę kredy, przywieźli mi dużym autem, na którym oprócz mojej kredy stało kilka big bagów z saletrą więc raczej na pewno wieźli to do rolnika.

Masz kamerę przy składzie z nawozami, że nie widzisz jak rolnicy wożą? Jeden kupił w sierpniu, jeden tydzień temu, jeden dzisiaj i powoli nawóz schodzi a że podaż jest ograniczona to i na składach pusto.

Jak mieszkasz gdzieś na zadupiu z jednym składem to może i widziałeś gdzieś rolnika który kupił kilka big bagów, ja mam kilka dużych składów pod nosem i nie widzę najmniejszego szału.  Jedź kupuj, bo ci wszystko wykupią.

Edytowane przez deSilva
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v