Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak wszystko idzie w górę to chyba sprzedam te hektary za 150 tyś/ ha i jadę do końca życia na jajorkę.

Opublikowano
6 godzin temu, KlimekPL napisał:

Owies ani nie sypie ani nie płaci. Tylko masy więcej objętościowo do przewalania jest.

720+vat export na Niemcy. Podobno kryzys owsiany jest na świecie. 

Opublikowano
10 godzin temu, Strongman napisał:

Ale to chyba nie tak,bo mi się wydaje ze Polska wstępując do unii miała być rynkiem zbytu dla kraji zachodnich, i do tego dążą cały czas wiecie ta ekologia i te sprawy.

jak dobrze pamietam to około 20-25 %  żywnosc czy produktów rolnych musimy wyeksportować a Niemcy muszą importować bo nie są samowystarczalni 

Opublikowano
7 godzin temu, tommy66692 napisał:

Ja odpuszczam, zobaczymy co będzie, najwyżej pszenica dostanie 200kg saletrzaku i tyle, rzepak tak samo, już dawno nie wierzę w te koncernowe 5 ton, zamiast kuku na wiosnę się owsa zasieje bez npk

Powoli rolnicy zaczynają liczyć koszty, w temacie pszenicy piszą niektórzy o 10t eufori, zastanawia mnie ile kosztów mieli i czy to rzetelnie liczyli.

Opublikowano
15 minut temu, GRZES1545 napisał:

Powoli rolnicy zaczynają liczyć koszty, w temacie pszenicy piszą niektórzy o 10t eufori, zastanawia mnie ile kosztów mieli i czy to rzetelnie liczyli.

2700 zł na ha brutto ze wszystkim. Niestety tylko 2ha tak sypało. Pszenica cała w magazynie 🙂

• Thanks 1
Opublikowano
22 minuty temu, czesio200 napisał:

No tak świnia też za darmo i już chłop najedzony fest.

No nie koniecznie, bo ja kupując w sklepach nie odczuwam zwyżki czy zniżki cen. Czyli jeden producent traci a tysiące jak płacili za produkt przetworzony tak płacą. Zysk idzie do bardzo wąskiej grupy

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Jak paliwa będą drożeć w takim tempie, to niedługo dżondyrowcy i siuntkarze w końcu przestaną sobie skakać do gardeł, bo nie pojadą ani jedni ani drudzy.

Rozumiem że sam przesiądziesz się na rower skoro tak piszesz ... A co z właścicielami 3peków co wąchają paliwo ? ;) oooj będą droższe od fetorów 

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

Jeszcze do nawozów wracając. 

Niektórzy rok temu kupili po 1200 saletrę, przed żniwami 1350 , nie kupią no bo drogo, w żniwa 1400, nieee, stanieje przecież, po żniwach cały czas docierają sygnały o możliwych wzrostach, inflacja szaleje, ale nieee, pewne że stanieje, 1500 nie dam. Teraz jak 2200 to leci i kupuje...

Wystarczającym impulsem pobudzającym myślenie powinno być wprowadzenie embarga na sól z Białorusi.

Opublikowano
4 minuty temu, pawel885 napisał:

A co z właścicielami 3peków co wąchają paliwo ? ;) oooj będą droższe od fetorów 

🤣szczęście że nabyłem takiego dawno temu,przewidujący byłem🤪

Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

🤣szczęście że nabyłem takiego dawno temu,przewidujący byłem🤪

nooo , to nie zdziw się jak uszczelki pod głowicę po 1000 będą, tak działa rynek niestety 

• Sad 1
Opublikowano

Ale tak śmiechem żartem to co tu robić z tymi nawozami? Wczoraj mi npk cały przywieźli i 2t saletry. Jeszcze w znośnych cenach. Ale jeszcze ze 3t saletry, albo innego azotu bym kupił, a tu dopiero za dwa tygodnie będzie wiadomo jaka będzie cena. Niby mnie zapisał na listę, ale nie wiem co robić. Jak będzie, jak tu piszecie po, k**wa, 2500zl, to nie wiem. Czekać do wiosny? Zacisnąć zęby i kupować, bo i tak dużo nie stanieje, jeśli w ogóle? Taki jeszcze mały jak ja to tam pół biedy, bo po ile bym ie kupił, to ani z głodu nie zemre jak przeplace, ani sobie życia na nowo nie uloze, jak taniej kupię. Ale jacyś więksi to już duży ból musi być.

Opublikowano

Niech służy i 10tys h, napisałem to może trochę w żartach, bo jak się człowiek z czegoś cieszy to znajdą zawsze jakiś czuły punkt i sprawią że czar pryska . Nie ma co panikować, trzeba nakupić oprysków na kilka lat do przodu i kombinować poplony , jakieś bobki , wapno.... Produkcja spadnie ale cena będzie 

Przed chwilą, daron64 napisał:

Ale jacyś więksi to już duży ból musi być.

byłem u większego niedawno, pół stodoły ultra 8 kupionej po 1600 ma 

Opublikowano (edytowane)

No to jesli wszyscy maja to nikt nie będzie kupował,  a tak serio to do śmiechu z tymi cenami nie ma,  sam myślałem nad zakupem ale w tej cenie to chyba poczekam i wiosna prosto na pole , a tak z ciekawości jsk z cena RSM-u i pifosek 

Edytowane przez ralf3635
Opublikowano

I się dziwić, że ceny szaleją

13 minut temu, pawel885 napisał:

Niech służy i 10tys h, napisałem to może trochę w żartach, bo jak się człowiek z czegoś cieszy to znajdą zawsze jakiś czuły punkt i sprawią że czar pryska . Nie ma co panikować, trzeba nakupić oprysków na kilka lat do przodu i kombinować poplony , jakieś bobki , wapno.... Produkcja spadnie ale cena będzie 

byłem u większego niedawno, pół stodoły ultra 8 kupionej po 1600 ma 

Tu piszemy, żeby nie wykupować na zapas i nie nakręcać cen,  a widać jak jest xD

Opublikowano
6 minut temu, Dastan napisał:

Tu piszemy, żeby nie wykupować na zapas i nie nakręcać cen,  a widać jak jest xD

A jakie to nakręcanie ceny? Kupił przed podwyżkami.  On już ma, czyli nie kupi prędko - czyli popyt zmniejszył na lokalnym rynku 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v