Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma nic tańszego niż sypkie wapno, a te okazyjne ceny granuli to proponuję rozpuścić najpierw w słoiku 😉 ja ratuję się granulą pod qq, ale tylko dlatego że nie chcę za mocno podnieść pH bo kartofel nie lubi. I jak już to biorę wapmag, albo atrigran. Ale granule to raczej trzeba traktować jako nawóz, a nie regulator pH. Co się z tym wiąże co rok sypać... 

Mieszanka owies- jęczmień pięknie pokazuje mapę pH na polu, jęczmień kłosi się przed owsem i zaraz widać gdzie wapna trzeba. Kiedyś dawaliśmy granule 500kg co 3 lata i guzik, jęczmień ginął, teraz jęczmień wypiera owies z mieszanki... Trzeci rok mieszanka z 30% jęczmienia zrobiła się na 70%jeczmienia. 

Opublikowano
23 godziny temu, Ursus932 napisał:

To ja chcę też ,nawet po 200 mogę dać, jeżeli to wapno a nie kamień otoczkowany w betoniarce 

Ty niedaleko mieszkasz zagłębia producentów wapna granulowanego, u nich na miejscu poniżej 200zł. kupisz bez problemu

Opublikowano
27 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

tak jak by, ale przy próbie rozpuszczenia w wodzie zostaje grubsza frakcja. ale i tak lepsze to niż gruz wapmag

Octu dodaj i wtedy sprawdź 

Opublikowano

jaką macie opinie , moge mieć "wapno dolomitowe" z zawartością CaO i MgO w blizej nieokreslonym % składzie chemicznym,

w mieleniu 0-2mm za 30zl/t z dowozem, myslałem dac 5-7t/ha i więcej bo skrzyp rośnie

czy warto , czy nie zaszkodzi,  czy szkoda fatygi?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

tak jak by, ale przy próbie rozpuszczenia w wodzie zostaje grubsza frakcja. ale i tak lepsze to niż gruz wapmag

Raz zastosowałem ten Wapmag i żadnego efektu , niby pisze że to wapno z magnezem . Sypaliście kiedyś wapno budowlane ? na piaski podobno nie wolno bo pali glebę . A tak na marginesie na jesień na ściernisko jaki nawóz wapniowy najlepszy bo stosowałem ostatnio jakiś Dolwap 300 kg na ha .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano

z Siewierza biorę co roku, bardzo dobre wapno, wszystkie pola chyba z 7 lat temu zacząłem regulować tym wapnem. na początku wiadomo większe dawki, teraz co 2-3 lata na podtrzymanie pH i magnezu 2,2-2,4 tony na hektar i wszędzie wszystko rośnie, gole place poznikały tam gdzie nie chciał jęczmień rosnąć teraz rośnie aż miło. płaciłem w tym roku, zresztą w zeszłym to samo niecałe 62 zł brutto za tonę z dostawą. te 7 lat temu kupiłem rcw jednotarczowy za 2,5 tysiaca i śmieje się z tych co przepłacają za granule

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Raz zastosowałem ten Wapmag i żadnego efektu , niby pisze że to wapno z magnezem . Sypaliście kiedyś wapno budowlane ? na piaski podobno nie wolno bo pali glebę . A tak na marginesie na jesień na ściernisko jaki nawóz wapniowy najlepszy bo stosowałem ostatnio jakiś Dolwap 300 kg na ha .

Mój sąsiad jest budowlańcem i kiedyś sypał wapno budowlane na pole, tylko że on nie ma lekkiej ziemi. Efekt chyba jest, bo ładnie to pole rodzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v