Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio słucham w radiu Obajtka,mowi ze nawozy drozsze bo gaz juz były 3 podwyzki,w tej samej audycji po kilku min-kierowcy bedą zadowoleni,gaz staniał o 20 gr.No h.. , mnie strzela.Ale prawda jest o Pi-arach taka jak Smolen w starym skeczu mowił o ameryce-dadzą a pozniej zabiorą.Zapewne czytaliscie artykoł,wywiad,z prezesem elewaru(stwozony by regulowac rynek  zboz)młyny krzycza ze braknie zboza,uwolnicie rezerwy z elewaru,Cisza!!! Na pytanie ile slupili-tajemnica panstwowa,na pytanie ile zarobili-tajemnica panstwowa.Ja myśle ze gowno maja skupione.Miliony tylko idą na pensje.Oczywiscie ze jak jakis młyn nie bedzie miał to jest głownie jego polityka.Pisze z kujaw wiec mam np PZZ kruszwica,hehehe w zniwa mowili ze są pełni,dziś z Agroloku kupują za cięzkie pieniądze,ale to ich polityka

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, glicer napisał:

Ostatnio słucham w radiu Obajtka,mowi ze nawozy drozsze bo gaz juz były 3 podwyzki,w tej samej audycji po kilku min-kierowcy bedą zadowoleni,gaz staniał o 20 gr.

gaz do samochodów a gaz ziemny do produkcji nawozów to dwa różne gazy ,także ten tego

• Like 1
Opublikowano

MASZ OCZYWISCIE RACJE,ALE TO STABILNE DŁUGOTERMINOWE UMOWY.U nas w punktach nie ma np saletry.Szefostwo mowi ze nie sciąga bo w ORLENIE musi zapłacic ponad 1300,wiec kto to kupi

Opublikowano

To jest burdel. Nikt się rolnikami nigdy nie interesuje aż do wyborów. Chwilę poklepac po ramieniu, parę zdjęć i pięknych słów do kamery i dość na 5 lat. A pisdzielcy jeszcze tylko napuszczac miasto na wieś. Non stop jakie to pierdyljardy na polską wieś, tanie krusy, dopłaty co miesiąc, a drożyzna w sklepie. Jeszcze te teksty rolnicy poparli pis. Ilu zostało procentowo rolników w stosunku do mieszkańców wsi?u mnie to może z 20% reszta to mieszkańcy terenów wiejskich 

Azotowe i u mnie trochę na bazach, bo kto to kupi. Na trawy tylko jeden Saletre na drugą dawkę sypal na pastwiska reszta się nakarmila pierwszym pokosem, zapasy bel u każdego to poco sypać. 

Opublikowano
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

O wycofaniu decyduje ue, ale dopuszczenie do sprzedaży na terenie Polski to sprawa naszych. I dzięki nim mamy dużo mniej mniej możliwości ochrony.

O czym ty piszesz . Jak unia jakąś substancje wyrzuci np. od 2023 roku , to wszystkie kraje UE mają zakaz stosowania tych oprysków po 2023 roku , a nie że w 2025 roku jakiś rząd sobie powie że dopuszczamy do sprzedaży DURSBAN  , mimo że UE wydała decyzje o wycofaniu . Takie coś jak piszesz to kraje mogą sobie robić jak jest np. 3 lata na dostosowanie się do czegoś tam , to w tedy każdy kraj może wycofać od razu taką substancje , po roku lub dwóch , ale po 3 latach , to czy chcą , czy nie chcą , to muszą wycofać . 

Opublikowano

a mnie boli jak słucham w radiu jak się cieszą z pięknej słonecznej pogody, i jakie to cudowne prognozy bez deszczu na dwa tygodnie, i te upały to takie fajne, tylko urlop brać ... a dwie minuty wcześniej ten sam głos mówił ze problem w lasach ze ściółką i możliwe pożary

2 godziny temu, witejus napisał:

gaz do samochodów a gaz ziemny do produkcji nawozów to dwa różne gazy ,także ten tego

akurat są to tematy powiązane, paliwa jako takie

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

O czym ty piszesz . Jak unia jakąś substancje wyrzuci np. od 2023 roku , to wszystkie kraje UE mają zakaz stosowania tych oprysków po 2023 roku , a nie że w 2025 roku jakiś rząd sobie powie że dopuszczamy do sprzedaży DURSBAN  , mimo że UE wydała decyzje o wycofaniu . Takie coś jak piszesz to kraje mogą sobie robić jak jest np. 3 lata na dostosowanie się do czegoś tam , to w tedy każdy kraj może wycofać od razu taką substancje , po roku lub dwóch , ale po 3 latach , to czy chcą , czy nie chcą , to muszą wycofać . 

Przeczytaj jeszcze raz tamten post bo nie zrozumiałeś co miał jacek1296 na myśli. Tu chodzi o dopuszczenie do obrotu środków.

Opublikowano

W czasie stworzenia świata Bóg patrzy w rogu stoją widły pomyślał dam je rolnikom to po wsze czasy będą mieli rozrywkę i nie będą mi zawracać głowy . A wy chcecie analizować skąd takie  ceny nawozów ? Korzystajcie z darmowej rozrywki a nie zastanawiajcie się skąd i dlaczego 

Opublikowano

W gospodarstwie nie tylko nawóz potrzebny To wszystko już zwariowało drut żebrowany 100 procent do góry tarcica już 70 procent 

deweloperzy wolą  kary płacić niż oddawać gotowe mieszkania tak ceny windują i żeby nawet pszenica po żniwach była    80/90 zł  to przy ogólnych  wydatkach  kupisz wszystkiego dużo mniej niż  przed rokiem gdzie zboże było tańsze.

Opublikowano

Najlepsze jest to ze najbardziej krzycza i obcinaja nawozenie zbozowcy i rzepakowcy ktorym produkty zdrozaly adekwatnie do cen nawozow. Zawsze mozna ziemniaki przy tych cenach uorawiac po 3 zl za worek.

• Like 1
Opublikowano

Zawartość fosforu i potasu  na głębokości 0-0,25m i poniżej 0,30m mam wysoką. Pomimo braku odwracania pługiem i nawożenia wgłębnego. Materia organiczna 1,9% i 1,3% trochę mało. 
Spokoje kilka lat z ograniczonym nawożenie PK da radę. Ale w magnez muszę zainwestować którego jest mało. 

Opublikowano
4 godziny temu, Bugii napisał:

Najlepsze jest to ze najbardziej krzycza i obcinaja nawozenie zbozowcy i rzepakowcy ktorym produkty zdrozaly adekwatnie do cen nawozow. Zawsze mozna ziemniaki przy tych cenach uorawiac po 3 zl za worek.

Super interes, jeszcze mało ziemniaka mamy na rynku może cena się poprawi🤦‍♂️

Opublikowano

Jeden dobry rok w ziemniaku i kryzys na kolejne lata. To samo będzie w zbożu. Po produkcji zwierzęcej najłatwiej i najtaniej pójść w zboża. Także tego ten o🤫

Opublikowano
34 minuty temu, HF86 napisał:

Jeden dobry rok w ziemniaku i kryzys na kolejne lata. To samo będzie w zbożu. Po produkcji zwierzęcej najłatwiej i najtaniej pójść w zboża. Także tego ten o🤫

Na razie wygląda to tak, że świat wysycha i zbyt na zboże będzie. Później zabiorą skuteczną ochronę chemiczną i nawet w dobrym roku zamiast 8 ton zbierzesz 4 i problem "gdzie sprzedać ziarno" zniknie. 

Opublikowano
5 godzin temu, Bugii napisał:

Oj chyba tu kolega się myli.... "produkty zdrozaly adekwatnie do cen nawozow"?Nic podobnego ,bo ceny nawozów wzrosły znacznie bardziej niż zboże czy rzepak a do tego jeszcze będzie tak że cena naszych produktów pewnie zaraz trochę spadnie a nawozy wcale się nie zdziwię jak pozostaną przez dłuższy okres drogie.

Opublikowano

I jedna dobra afera że zboże w Polsce pryskane nie dozwoloną substancją i po ptokach. Tak jak z lezakami w wolowinie. Bez zbilansowanej produkcji roslinno zwierzęcej rolnictwo będzie łatwo położyć. 

Opublikowano
2 godziny temu, ansu napisał:

Zawartość fosforu i potasu  na głębokości 0-0,25m i poniżej 0,30m mam wysoką. Pomimo braku odwracania pługiem i nawożenia wgłębnego. Materia organiczna 1,9% i 1,3% trochę mało. 
Spokoje kilka lat z ograniczonym nawożenie PK da radę. Ale w magnez muszę zainwestować którego jest mało. 

Materia organiczna w znaczeniu węgiel organiczny? Ja na wszystkich swoich działkach mam wyniki 1 do 1,2% max, a ile już lat poplony sieję, co 4 lata wapnuję, słoma cięta zostaje na polu prawie co rok, zmianowanie wydaje mi się też bardzo dobre bo są i buraki i gryka, pszenica, jęczmień, rzepak a poziom węgla organicznego się nie zmienia. Lubelszczyzna, ziemie 3b i 4a

• Like 1
Opublikowano
HF86 napisał:

A co Ci sie zmieni? Zboża ile siali tyle sieją a większości łąk wyorac sie nie da bo łąkami obsiane grunty co sie na zboze nie nadają.

Opublikowano

No nie wiem czy tak nie mozna. W mojej okolicy lake ciezko spotkac. Masowo bydlo opasowe zlikwidowali i teraz pszenica, rzepak rosnie. Suche lata sa to rodzi sie tam lepiej niz na innych glwbach.

Opublikowano (edytowane)

co do obniżenia dawek PK w zbożach i rzepaku to podam przykład, zasobność średnia, systematycznie nawożone uprawiane pole przeze mnie, przez pomyłkę przy początku siewu kukurydzy przestawiłem tylko jedną komorę nawozową zamiast obu w Kuhnie Planterze 4 rzędowym, siałem 2ha z dawką nawozu w dwóch sekcjach o 100kg polifoski mniejszą , efekt ? wyraźnie zauważalny niedobór składników już w tym momencie wegetacji także czy tak da się zaoszczędzić? jeszcze na przestrzeni kilku lat jak tu co poniektórzy piszą? wydaje mi się że gleby ani roślin się nie oszuka, trzeba dać zarowno rzepakowi, zbożom jak i kukurydzy, skutek jeżeli nie będzie zauważalny gołym okiem w trakcie wegetacji to na pewno odczujemy go na wadze

Edytowane przez proxy8441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v