Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, PanPawel napisał:

To nie tylko ja jeżdżę jak głupi do gospodarstwa ale może w przeciągu 3 lat to się zmieni wkoncu. Ty masz pewnie ten plus że na gospo rodzice mieszkaja

19 minut temu, Andpol napisał:

Ja też dojeżdżam do gospodarstwa no chyba jak ktoś ma hodowle to musi na miejscu mieszkać.

daelko dojeżdzacie bo ja myślę chyba do wawy się wyprowadzić bo roboty w okolicy jak na lekarstwo

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Musi być jakas sprawiedliwość. Wczesniej miales super pogode jak na mazurach lezala kupa sniegu, teraz ja jade z azotem a ty czekasz:)

Wczoraj podana 2 dawka w rzepaku 300 kg saletry i koniec nawozenia w rzepaku na ten sezon

Ktos tu wyzej o tym pisal, moj znajomy tak samo robi. Ale to raczej juz kombinowanie na sile. Mianowicie chodzi o podawanie 3 dawek w rzepaku. Jedna podal 2 tyg temu, wczoraj drugą, a pod koniec marca zamierza 3.  Dziwne rzeczy sie dzieja. jedni daja wszystko na raz, jedni dzielą na 3

6 godzin temu, yacenty napisał:

już ćwiczyłem 4* w pszenicy i 3* w rzepaku. teraz robię 2* pszenicę i korci 1* w rzepaku

wszystko zalezy od sytuacji, warunków pogodowych, gleby, stanu roślin

jakby wiosna przyszła późno tak jak w roku 2013 że się w kwietniu wjeżdżało z azotem to nie widze sensu rozkładać w rzepaku dawki na dwie części skoro i tak zawsze rzepak podobnie kwitnie, + - jest to te 2-5 dni, jak gleba lekka, duże bardzo duże opady by zapowiadali to warto startową a potem drugą przy normalnej wiośnie itd rózne są sytuacje nie ma prawdziwej recepty dla całego kraju każdy ma inną plantację i inne warunki i olej w głowie bądź nie, w tym roku chciałem dać na raz całą ale warunki nie pozwoliły i dałem skromne 50kg N na start na jednym polu bo więcej nie zdołałem uwieźć bo mokro mimo przymrozku i teraz rzecz jasna że jak tylko bedzie mozna wjechac to przyspieszę drugą dawkę i zamykam nawożenie rzepaku, rzepak musi mieć dużo azotu i za wczasu który wbudowuje w masę liściową a podczas nalewania nasion następuje migracja azotu z częśći wegetatywnych do generatywnych tj nasion

Opublikowano

to ja już nie wiem co będzie lepsze. dać w drugiej dawce 400 kg saletry i zakończyć ,czy np 250 + 150 za ok 7-10 dni. W prognozie widzę kilka dni ciepła i opady co kilka dni.Rzepak po pierwszej dawce saletrosanu 30 (320 kg) jeszcze nie ruszył.Pn-wsch kraju.

Jak dlugo działa saletra w glebie? 

Opublikowano

Na tym forum z tym dzieleniem dawek zaczyna robic sie komedia.  Czekam, ktory pierwszy wyskoczy z 5 dawka na rzepak w ilości 20kg N.

Jak zaczynalem z tym forum i rzepakiem byla prosta sprawa sporo osób stosowalo 400 kg saletrosanu i 300 saletry i sam tak zaczalem nawozic, lub rsm w dwoch dawkach. Osobiscie 3 lata temu sam przeszedlem na jedna konkretną dawke rsm, pytania czy dac 300 kg saletry czy 3 razy po 100kg saletry w ciagu tygodnia to dla mnie zasmiecanie forum

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się całkowicie z wypowiedzią poprzednika , też dałem na raz 200 kg N . Ale żeby jeszcze było trochę śmiesznie , to jak do każdego zabiegu 1. micro 2. grzyb+robak  3. grzyb+rabak na płatka  , ewentualnie 4. robak na łuszczynę  , dolewam wiadro 12-15 litrów  rsm na 400 litrów wody, jako adiuwant  , to mam to liczyć jako kolejne dawki N , czy nie . Na ha wychodzi w każdym oprysku po 2,5kg N 

A i jeszcze jedno . saletra w glebie działa tak długo dopóki  się w glebie znajduje . Jak ją roślina wykorzysta , lub zostanie wymyta w głąb to przestaje działać 😉

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Dokładnie, już jest nakombinowane jak się da z tymi dawkami, przede wszystkim trzeba się dostosować do warunków, u mnie na wschodniej Lubelszczyźnie bez przymrozkow nie ma szans wjechać, to korzystam z aktualnych drugie dawki na rzepak w postaci saletry poszły i pierwsze na pszenicę ze względu na konieczność dokrzewienia, koniec przyszłego tyg prognozują 15 stopni to rzepak wystrzelił jak z procy i co mu wtedy powiem że poczekaj bo nie mam jak wjechać, raczej tydzień w ta czy w ta różnicy nie zrobi w podaniu azotu i tak odrazu nie działa

Opublikowano

2 dawki to max na co to dzielic po 3x szkoda paliwa co to za róznica dać dzis np. 300 saletry i za tydzien dwa 100kg , walic 2 dawki i po mszy

Opublikowano (edytowane)

Syngenta w jednej z relacji polowej proponowała na wiosnę stosowanie kombinacjiModdusa 0,75L/ha ( 50% dawki rejestracyjnej) + Plexeo (metkonazol) 

Edytowane przez loquito
Opublikowano
21 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

dobra,po niedzieli sypię resztę w drugiej dawce . Macie dar przekonywania hehe.

Tu nikt cię nie przekonuję co masz zrobić , tylko raczej doradza co powinieneś zrobić . A zrobisz i tak jak będziesz chciał .

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v