Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Zgadza się piachy dobrze przepuszczalne ziemie lekkie bez gliny klasy 4a/b miejscami częściej 5 klasa jak 3 z wyników gleby to niedoborów nie ma aż tak jedynie co zawsze ucina plon to susza maj-czerwiec szczególnie pszenica, w rzepaku podobnie plus przymrozki przed kwitnieniem oraz na początku 

Edytowane przez Artis
Opublikowano (edytowane)

10ha borówki taka transformacja z dawnych upraw wieloletnich i tytoniu truskawki. Zboże i rzepak dodatkowo bo wstyd patrzeć by było jak ugorem stoi ale też z zamiłowania i dodatkowego dochodu :) 

Tytoń i truskawki bardzo gleby zdegradowały a kiedyś było jeszcze myślenie na co słoma tylko przeszkadza w uprawie a trzeba truskawki pościelić 😅

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Tytoń. Rzepaku to 5t jeszcze nie widziałem. Bywało 4,5t ale to kilka lat temu, ostatnio w granicach 3,5t. W tym roku lepiej soja mi wyszła od rzepaku. Zysk 9tys/ha. Nakłady znikome w porównaniu do rzepaku. 

Opublikowano

Mam trochę borówki, w tym roku klęska urodzaju.  Eldorado już nie wróci, może raz na kilka lat.

Opublikowano

Plon w tym roku miałem, cena była do d*py ale końcem sezonu uratowana średnia, dochód nie gorszy jak rok temu, muszka dopiero na koniec sezonu zawitała- nie ma co narzekać choć w połowie wydawał się koszmarny 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Aroo22 napisał:

Tytoń. Rzepaku to 5t jeszcze nie widziałem. Bywało 4,5t ale to kilka lat temu, ostatnio w granicach 3,5t. W tym roku lepiej soja mi wyszła od rzepaku. Zysk 9tys/ha. Nakłady znikome w porównaniu do rzepaku. 

Znikome to ile?  Słonecznik to ma znikome ale nie soja, chodź też można polemizować. 

Rozpisz te koszta. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Proszę bardzo

Nasiona od sąsiada 300zl

Zaprawa Turbosoy 100zl

Nawóz 300kg polifoski, 100kg mocznika =600zl po cenie zeszlorocznej

Herbicydy 400zl

Usluga kombajnu 350zl

Plus paliwo do tego 

Opublikowano

Orka ,siew , podatek, u mnie soji nie posieje  ,próbowali siać to wyszła totalna porażka

Opublikowano

U mnie dopiero drugi rok była siana. Rok temu słabo bo tylko 2t dała ale w tym już fajnie bo drugie tyle. 

A co do rzepaku to kontraktu nie podpisze bo za mała ilość. Co do nawożenia to jest dylemat. Albo redukcja dawek w rzepaku albo pszenicy. Na tytoń pójdzie jak zawsze bo ceny są pewne zakontraktowane. 

Opublikowano (edytowane)

80l bez koszenia to jeszcze 400zl paliwo. 

Nie podpiszesz kontraktu bo siejesz z 10 upraw to raczej ilości nie nazbierasz, można próbować. Z sąsiadem. 

Można redukować dawki jak się sialo w wczesnym, bądź optymalnym terminie przy sprzyjającej jesieni, a ta taka nie jest, przynajmniej w Podlaskim. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
5 minut temu, SawekBraczyk napisał:

O ile chcesz redukować ? 

Zależy w jakich cenach zakupi się nawóz bo jeszcze nic nie mam. W rzepaku z 180kgN na 150kgN. W pszenicy pewnie do 130kgN zejdę. 

Opublikowano

Ja w rzepaku nawożenia na pewno nie będę zmniejszał. Na tą chwilę wygląda bardzo dobrze. Jak przezimuje będę nawożeniem celował w 5t a może rok korzystny się trafi i plon będzie. Trzeba pozytywnie myśleć.

Opublikowano

180 N więcej niema co szaleć ,jak będzie dobry rok to pod 5 może dać , jak ciulowy to 3 może 3,5

Opublikowano (edytowane)

Prawie miesiąc od oprysku labradorem a pszenica nadal zielona zimne noce  i już słaba nadzieja na działanie oprysku wiosną poprawka nieunikniona.

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

U mnie wcześniej tez długo brało jednoliścienne po labradorze. Dzisiaj dobrze rzepaki dostały mrozem w lubelskim. Siane w sierpniu wyglądają obiecująco, a ten z 9 września dużo mniejszy ale powinien przezimować. Zrobię zdjęcia to wstawię jak wygląda. 

IMG_20211125_080807.jpg

Opublikowano
19 godzin temu, Tomek90 napisał:

660kg RSM 32, a po oborniku mniej ale to wiosna zdecyduje widzać stan faktyczny na dany dzien. 

Czyli 211N Jeszce 3 lata temu tak sie dawało w tym było 190 N

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v