Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie tak samo na pierwszy strzał saletrosan26 400kg na drugi saletra. Przy zabiegach 5kg/h siarczan magnezu, Jak kwitnie już same fungi i robak.

Opublikowano

Też tak zawsze dawałem, w tym roku 600 kg saletrosanu 30 w dwóch dawkach.

Opublikowano
Aroo22 napisał:

U mnie ten rok będzie inny. Na pewno nie dam tyle ile zawsze z powodu cen nawozu. Do tej pory szło 300kg saletrosanu 26 i 300kg saletry. 

A na ile hektarów rozsypałeś taką ilość?

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

U mnie ten rok będzie inny. Na pewno nie dam tyle ile zawsze z powodu cen nawozu. Do tej pory szło 300kg saletrosanu 26 i 300kg saletry. 

No tak, dasz po 200kg tego i tego, zaoszczędzisz 600zł na nawozie a stracisz minimum tonę rzepaku o wartości 2-3 tysiące. Logika z górnej półki.

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Zapracowany napisał:

Też tak zawsze dawałem, w tym roku 600 kg saletrosanu 30 w dwóch dawkach.

Też mam taki zamiar tylko myślę czy tej siarki nie będzie za mało.. 

Opublikowano

42 kg na 4 tony jest. Jeszcze coś dolistne i coś z gleby. A jak nie to parę kg kizerytu. Saletrosan kupiłem, całe auto. Klamka zapadła.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Zapracowany napisał:

42 kg na 4 tony jest. Jeszcze coś dolistne i coś z gleby. A jak nie to parę kg kizerytu. Saletrosan kupiłem, całe auto. Klamka zapadła.

W jakiej cenie? Mam ofertę na 2800..

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano (edytowane)

Ja jeszcze czekam cierpliwie. Za saletrzak 2500zł netto mi zaśpiewali w lokalnym składzie. Najśmieszniejsze jest to że ten skład zapełnił się nawozem już w żniwa, większość import po dobrych cenach. Teraz ziomek chce 300% zarobić  i przytulić kilka  mln zysku w rok :) Dla tych co handlują nawozami i wcześniej się zaopatrzyli w towar to jak wygrana w totka.

Edytowane przez Xion
Opublikowano

Zależy jakie składy bo na przykład mój w żniwa saletrzak po 1330 kupowałem a ponad miesiąc później paletę dokupiłem już po 1950 a teraz jest po 2700 ceny brutto.

Cwaniaki zawsze byli i będą.

Opublikowano
21 minut temu, Xion napisał:

Ja jeszcze czekam cierpliwie. Za saletrzak 2500zł netto mi zaśpiewali w lokalnym składzie. Najśmieszniejsze jest to że ten skład zapełnił się nawozem już w żniwa, większość import po dobrych cenach. Teraz ziomek chce 300% zarobić  i przytulić kilka  mln zysku w rok :) Dla tych co handlują nawozami i wcześniej się zaopatrzyli w towar to jak wygrana w totka.

Też czekałem, ale raz że zborze drożeje a dwa że na grudzień w cennikach podwyżka.

Opublikowano

Mam jeszcze 3t rzepaku w bigbagach ze ścieżek technologicznych koszonych po żniwach. 🤑🤑🤑 Idzie zielony ład trzeba ograniczać stosowanie nawozów sztucznych :)

Opublikowano
4 godziny temu, oregano napisał:

No tak, dasz po 200kg tego i tego, zaoszczędzisz 600zł na nawozie a stracisz minimum tonę rzepaku o wartości 2-3 tysiące. Logika z górnej półki.

Rok mogę stracić. Rzepak to nie główny dochód w gospodarstwie. Wolę poprowadzić prawidłowo inną uprawę bardziej dochodową i sypnac na nią nawóz. 

Opublikowano
2 godziny temu, Aroo22 napisał:

Rok mogę stracić. Rzepak to nie główny dochód w gospodarstwie. Wolę poprowadzić prawidłowo inną uprawę bardziej dochodową i sypnac na nią nawóz. 

Po co stracić jak można nie stracić?? Gdzie tu logika?? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem jakimś zwolennikiem trójzabiegówki grzybowej w rzepaku, dopiero od paru lat prowadzę rzepak ale wiem jedno ten rok pokazał pękające łodygi przed kwitnieniem spowodowane temperaturami co za tym poszło infekcje wcześniej niż można było wjechać na płatka jestem coraz bardziej zdania w życiu, że lepiej zapobiegać jak leczyć :). W tak samo z robakami dużo większe nasilenie przy zielonym pąku czy to chowacz czy początki słodyszka niż przy t1 dlatego wole dwa mocne zabiegi rozbić na trzy ekonomicznie podobnie, czasowo jeden przejazd więcej, ochrona przed robactwem lepsza. 

Prawda jest taka ziemi się nie oszuka u mnie jak i w okolicy plony w granicy 2,5t-3t kombajn miejscami i 2t pokaże i 4t i czy to populacja czy hybryda czy pictor czy tebu ziemi i opadów się nie oszuka, przyjdzie okresowa susza a później żniwa i różnicy w plonie przy 150-160N a 180-220N nie ma, mówię to na podstawie swojego doświadczenia jak i okolicznych gospodarzy 

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Pewnie lżejsze gleby ?? Ja to na piaskach  słomę zostawiam i dodatkowo 40-50t obornika wkręcam do tego co pewien czas wiążące azot łubiny sieje na zazielenienie a po nich rzepak i na piachu 4t idzie  zebrać tylko ziemia musi mieć strukturę coś tą wodę musi trzymać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v