Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dwie noce do tyłu mieliśmy delikatne przymrozki. Dziś w nocy ma być "na plusie". 

Mogę jutro podać Bor (Bormax) ? W dzień prognoza 12, noc 7 stopni. 

Rzepak tydzień po zabiegu grzybowym/regulacyjnym. 

Opublikowano

Na rzepak który dostał 0.6 caryxa + 0.6 tebu co dać jeśli wyglsda? Miesiąc temu to może bylo już. Dać jeszcze z pół litra caryxa i tebu? 

Jest to rzepak kolegi , siany po moim kilka dni. Wszystko robione podobnie tylko jego rośnie na oborniku i jego rzepak 0.6 caryxa i tebu to wciągnął nosem i rośnie dalej. 

received_580111579988295.jpeg

received_598135631310054.jpeg

Opublikowano

Przeciętnego nie mam, a pole kawałek od domu więc następnym razem. Ja tam jestem zadowolony z zabiegu i efektu względem ceny. Do tego pogoda która zrobiła się po zabiegu nie sprzyjała działaniu środka.

Opublikowano

Jak tam wasze wrześniowe rzepaki ??? 
kiedys słyszałem tezę ze rzepak również wiosna wykształca liście . Nie odbudowuje a wykształca jeżeli jesienią nie zdążył . Coś w tym stylu . Słyszeliście taka teorie?

Opublikowano (edytowane)

On od początku sadzi w górę nie ma kiedy wyksztalac chyba, ze w styczniu to się zgodzę, ale do tego jeszcze musi mieć papu

Nie cytuj poprzednich postów. Do odpowiedzi używamy okienka na dole strony

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
20 minut temu, masa24 napisał:

kiedys słyszałem tezę ze rzepak również wiosna wykształca liście . Nie odbudowuje a wykształca jeżeli jesienią nie zdążył . Coś w tym stylu . Słyszeliście taka teorie?

Absolut, siew 4września

IMG_20211024_155539.jpg

Opublikowano

Caryx i tebu, rozłożyło go po gramicydzie. Dziwne ale tam gdzie nie było targa 0,3 liście stoją i jaśniejsze są. Pisałem tu o tym. Jedną działkę mam po gryce i na jednoliścienne przejechałem tylko raz do okoła, różnica niesamowita.

Opublikowano
7 godzin temu, masa24 napisał:

Mój- ten którego siew tak ochoczo wyśmiewali Tomasz9x itd... właśnie przebija te siane terminowo, sam jestem w szoku 6 liści na dniach lecę z regulacją bo mocno ciągnie go do góry.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jak będzie ciepły listopad te na lżejszych bardziej dogrzewnych glebach się wyrobią na mokrych ścisłych do przesiania. U sąsiada co w pół września siał to na piachu 4-5 liści już łapie i jak by był miesiąc pogody to się wyrobi. 

Edytowane przez Xion
Opublikowano
59 minut temu, Xion napisał:

Jak będzie ciepły listopad te na lżejszych bardziej dogrzewnych glebach się wyrobią na mokrych ścisłych do przesiania. U sąsiada co w pół września siał to na piachu 4-5 liści już łapie i jak by był miesiąc pogody to się wyrobi. 

To jak z połowy września to I tak nieźle jak ma 4 liście, a jeszcze do prawdziwej zimy daleko .

Opublikowano
3 godziny temu, Neveragain napisał:

Mój- ten którego siew tak ochoczo wyśmiewali Tomasz9x itd... właśnie przebija te siane terminowo, sam jestem w szoku 6 liści na dniach lecę z regulacją bo mocno ciągnie go do góry.

Więc teraz powiedz co zawaliłeś w sianych terminowo. Mam na jednej dzialce rzepak posiany z różnica 4 dni i widać odcięcie, także nie dla mnie taka bajka ze przy tych samych zabiegach rzepak siany później przebija terminowy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Więc teraz powiedz co zawaliłeś w sianych terminowo. Mam na jednej dzialce rzepak posiany z różnica 4 dni i widać odcięcie, także nie dla mnie taka bajka ze przy tych samych zabiegach rzepak siany później przebija terminowy. 

Jedyne co mam to rzepak siany 4.09 wtedy ponad 20 ha się udało. Porównanie które mam to sąsiednie działki siane w optymalnym terminie no i jest porównanie. Odwróćmy pytanie jak sie udało że jest lepszy od terminowych? Ja zrobiłem to czego nie robi nikt w okolicy czyli około 110l RSM 32 do doglebówki 0,15 chlomazon i 1,5 metazachloru. Dzięki temu nie miałem WCALE przypaleń jedyne to przy uwrociach tam gdzie końcówka lancy przy zawracaniu się nałożyła.  Ten będzie skracany w tym tygodniu.

Mam również taki posiany ,,na partyzanta'' 15-17 wrzesień bez żadnych zabiegów herbicydowych ale z pełnym nawożeniem- ze względu na to żeby nie było problemów przy ewentualniej likwidacji. No i wszystkie znaki na niebie jak narazie pokazują że i ten da sobie radę. Klasa ziemi w większości 4-6z 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v