Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj na siłe pojechałem na najgorszą działkę aby ją troche ,,wzmocnić'' azotem i siarczanem z robakiem. 

Przy najbliższym okienku pogodowym- o ile temperatura pozwoli chciałbym zrobić następujący mix. 

Mocznik 15kg, siarczan 5kg, Stabilan 0,5l , coś z tebukonazolem  250 0,75l, Bormax 1l. 

Co powiecie na ten temat? Będzie ok? Rzepaczek w większości ładny, równy, ciemny 5/6 lisci.

Edytowane przez Neveragain
Opublikowano
34 minuty temu, Damianek20 napisał:

U was też problem ze śmietka ? 

Kupilem Inazuma i mam zamiar dać ok 32 g na hektar nie wiem czy coś pomoże. Wygrał ten kto posiał gęsto i wszystko zeszło.

Inazuma nie zadziala na smietke jak juz jest w korzeniu.

Opublikowano
52 minuty temu, Damianek20 napisał:

U was też problem ze śmietka ? 

Kupilem Inazuma i mam zamiar dać ok 32 g na hektar nie wiem czy coś pomoże. Wygrał ten kto posiał gęsto i wszystko zeszło.

Po pierwsze to chyba chciałeś dać 320 g. na ha. 

Po drugie gdyby rzepak właściwie że tak napiszę wzeszedł i rósł to śmietka prawdopodobnie by mu nie zaszkodziła. I jak dowodzi to forum są tacy.

Po trzecie gdyby ochrona rzepaku poprzez tegoroczną osławioną zaprawę zadziałał to nie było by problemu. Lepiej było kupić gołe nasiona i samemu zaprawić.  Po prostu szkoda kasy.

Opublikowano

Ja zaprawiałem Crouiserem w zwiększonej dawce, sąsiad obok siał kwalifikat scenic+buteo Śmietka zaczeła podgryzac w tym samym momencie także bez różnicy. 

29 minut temu, 85Tomekkk napisał:

Czy zasilenie rsmem rzepaku,będzie miało jeszcze sens?dodam ,ze bardzo mały rzepak

Jeżeli jest słaby a będzie pogoda to myślę że tak. Ja będe lał gnojowice pogłównie na działki które są takie słabe że mogą wypaść w najgorszym wypadku pójdzie talerzówka i posieje pszenicę przewódkę.

Opublikowano

Mądrzy piszą że rzepak likwiduje się na wiosnę. Więc trzeba czekać. U mnie na dwóch kawałkach od granic słabo prawie nic ale jak się dokładnie z bliska przyjrzysz to coś tam jest a co z niego będzie to się okaże.  

Opublikowano

Dokupiłem jeszcze inazume i dam po 390 g i dołożę 0.7 yamato podobno działa leczniczo trochę i co będzie już. I tak straciłem i tak.

8 minut temu, Neveragain napisał:

Gorszy niż u Grzesia rzepak? Pokaż zdjęcie. Jak zostanie 10 sztuk na metr to podobno jest o co jeszcze walczyć

Nie robiłem bo ręce mi opadły na to wszystko. Nie dość że nie zeszło tyle co powinno to jeszcze robak. Odechciewa mi się pola i tego wszystkiego. Ciągle tylko problemy a będzie jeszcze gorzej przez ten ład i unię.

Opublikowano
8 minut temu, Damianek20 napisał:

Hektarów nie 1,9 h ale tak czy inaczej kasa utopiona bo nasienie 1100 zł opryski paliwo na tą chwilę ok 3 tys będzie

Ja nie krytykuję ale DERRICK w cenie poniżej 8oo zł za jednostkę 2 mln. nasion czyli 200 zł na ha. Z uwagi na późny siew trochę ponad 250 zł na ha. Gdzie wy szukacie zysków. Te drogie nasiona to sieją prawdziwi profesjonaliści. Nie włażę nikomu w .... 

W tym tygodniu pytałem o ceny Saletry w dwóch hurtowniach to powiedzieli że nie sprowadzają bo Azoty ....... wystawiły już cenę 3400 za tonę. A właśnie sprawdziłem hurtownię P....s i tam np. brak tebu. A cena jak była to już 35 zł za litr. BĘDZIE EKOLOGIA.

17 minut temu, Neveragain napisał:

Ja mam kilkadziesiąt razy tyle i też śmietka troche żre także spokojnie.

Ale jak napisałeś będziesz ratował gnojowicą. 

Opublikowano

Ale mówimy o jednej jedynej  działce kilku hektarowej- nowa dzierżawa wydojona jak krowa Kargula. Koszt 25m3 to tyle jakbym kupił 150kg polifoski czy też saletry.  Jak nie wyjdzie to pójdzie inna uprawa i tyle, a składniki zostaną, tak mi się wydaje.

Opublikowano
22 minuty temu, monstrer napisał:

Ja nie krytykuję ale DERRICK w cenie poniżej 8oo zł za jednostkę 2 mln. nasion czyli 200 zł na ha. Z uwagi na późny siew trochę ponad 250 zł na ha. Gdzie wy szukacie zysków. Te drogie nasiona to sieją prawdziwi profesjonaliści. Nie włażę nikomu w .... 

W tym tygodniu pytałem o ceny Saletry w dwóch hurtowniach to powiedzieli że nie sprowadzają bo Azoty ....... wystawiły już cenę 3400 za tonę. A właśnie sprawdziłem hurtownię P....s i tam np. brak tebu. A cena jak była to już 35 zł za litr. BĘDZIE EKOLOGIA.

Ale jak napisałeś będziesz ratował gnojowicą. 

35 zł litr tebukonazolu, to za darmo, do 50 zł normalna cena

Opublikowano
2 minuty temu, Neveragain napisał:

Ale mówimy o jednej jedynej  działce kilku hektarowej- nowa dzierżawa wydojona jak krowa Kargula. Koszt 25m3 to tyle jakbym kupił 150kg polifoski czy też saletry.  Jak nie wyjdzie to pójdzie inna uprawa i tyle, a składniki zostaną, tak mi się wydaje.

No właśnie to całkiem inny przelicznik!!!!!!

A PK na pewno pozostanie a A zostanie wchłonięte przez rośliny zielone  życzę by całe NKP wchłonął rzepak. 

2 minuty temu, miwigos napisał:

35 zł litr tebukonazolu, to za darmo, do 50 zł normalna cena

rozmawiamy o 250

Opublikowano
33 minuty temu, Neveragain napisał:

Ja mam kilkadziesiąt razy tyle i też śmietka troche żre także spokojnie.

Ale może masz obsadę chociaż a ja posiałem 3,2 - 3,5 kg a zeszło może na ok 2,5 kg 

Takze się martwie mocno

Opublikowano
1 godzinę temu, Neveragain napisał:

Ja będe lał gnojowice pogłównie na działki które są takie słabe że mogą wypaść w najgorszym wypadku pójdzie talerzówka i posieje pszenicę przewódkę.

Masz doswiadczenie z gnojowicą? Ile litrów rozlewasz i czy rozwadniasz? Od krów czy swinek?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v