Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jednoliscienne zazwyczaj długo po dłuższym okresie działają. Nawet po tygodniu będzie dopiero widać efekt 

10 godzin temu, Rafi1979 napisał:

Proszę o poradę. Pryskałem tydzień temu rzepak na chwasty mieszaniną navigator plus metazanex. Dziś byłem na polu, a w rzepaku bardzo dużo chwastu o nazwie tobołki polne. Czy można je czymś jeszcze zwalczyć?

Poczekaj. Zadziała. Jakie dawki ? 

Opublikowano
29 minut temu, popo73 napisał:

U nas PGN jeden rolnik zlikwidował rzepak bo tak był zaatakowany przez smietke że 80% roślin była uschnięta.Kolejni się szykują.Masakra.

Jak mocno trzeba zaniedbać plantacje żeby była do likwidacji jesienią.. każda plantacja będzie podgryzione w większym bądź mniejszym stopniu bo takie mamy czasu-brak dobrej chemii. No zastanawiam się czy ta plantacja poprostu widziała zaprawę i jakiś insektycyd

Opublikowano
1 godzinę temu, popo73 napisał:

U nas PGN jeden rolnik zlikwidował rzepak bo tak był zaatakowany przez smietke że 80% roślin była uschnięta.Kolejni się szykują.Masakra.

U mnie rzepak petarda. Na ziemia pod ziemią smietka działa. PKN. Czy zaprawiony na robaki czy swój czarny siany to różnicy nie ma żadnej póki co..

Opublikowano

Rzepaku wrześniowe jak ktoś nie przypilnował śmietki to będą do przesiania. Sierpniowe mają na tyle gruby korzeń że śmietka go nie zniszczy. Parę roślin wypadnie. Koło mnie jest wrześniowy rzepak. Tylko raz pryskany na chwasty plus robak. Ciekawe czy to przetrwa.

Opublikowano

A u mnie ostra walka ze ślimakami tysiące ślimaków atakują rzepak... Już 5kg granulatu rozsypałem od miedzy, w życiu nie widziałem takiej plagi ślimaków.

Opublikowano

Panowie mam dylemat. Rzepak znajduje się różnej fazie rozwoju ze względu na słabe wschody i miejscowe dosiewanie. Jeden dopiero co wyszedł na powierzchnię, inny już w fazie 6 liści... Nie robiłem póki co żadnego zabiegu. W nocy był deszcz. Myślę że w poniedziałek pojechać Labradorem 0,5L na ha + coś na robaka, za 2tygodnie znowu Labrador 1L na ha n dobicie samosiewów bo szczerze to mało ich jest. Problem jest inny. Chcę opryskać Metazanexem 1,5L na ha + Navigator 0,3L na ha od chwastów tylko że pogoda, fazy rozwoju mi się pierdziela, taki rok. Kiedy maksymalnie czekać z Navigatorem i Metazanexem? Bo Navigator maks do 6 liści rzepaku? Powyżej to spali? 

Opublikowano
12 godzin temu, XTRO napisał:

Jednoliscienne zazwyczaj długo po dłuższym okresie działają. Nawet po tygodniu będzie dopiero widać efekt 

Poczekaj. Zadziała. Jakie dawki ? 

1,5 litra metazanex plus 0,25 navigator. Czy któryś z nich zwalczy tobołki polne?

Opublikowano (edytowane)

RSM to nie nawóz dolistny, firma amidowa tylko. Przeglądając produkty grupy azoty jest coś takiego jak Mocznikowy nawóz wapniowy z borem tylko nie wiem czy dostępne i jaka cena

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
1 godzinę temu, Rafi1979 napisał:

1,5 litra metazanex plus 0,25 navigator. Czy któryś z nich zwalczy tobołki polne?

Nie zwalczysz, olej je wiosna zginą, przerabiałem 2 lata temu rzepak zagłuszy je, mus przemeczyć się 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, akmaly napisał:

RSM to nie nawóz dolistny, firma amidowa tylko. Przeglądając produkty grupy azoty jest coś takiego jak Mocznikowy nawóz wapniowy z borem tylko nie wiem czy dostępne i jaka cena

Ten nawóz co wspominasz to też nawóz doglebowy. 

Może ktoś stosował adblue jako nawóz dolistny? 

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano
15 minut temu, karol19920 napisał:

Planuje w jednym przejeździe zrobić jedno i dwuliścienne. Navigator i metazanex i do tego Agil na jednoliścienne. Będzie dobrze nie popali rapsanu? 

Nie ale podejrzewam, że wstrzyma rozwój rzepaku.

Tak z mojej praktyki.

Opublikowano (edytowane)

Z mojej wiedzy przeciwskazania dla takiej mieszanki to ograniczenie działania agilu a rzepakowi ma nic nie być. Na etykiecie agilu jasno napisane że min. 3 dni przed lub po odchwaszczaniu dwuliściennych.

Edytowane przez akmaly
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v