Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj dwuliścienne (navigator+butisan), dziś planowana saletra ok. 100kg/ha, w środę dr green rzepak 1,5kg+ caryx i tebu tylko w jakich dawkach po 0,6/0,7 czy może więcej? Rzepak w fazie 4-5 liści siany 21.08 i na piątek/sobota planowany zabieg na jednoliścienne, który miał być już dawno Zetrola (Agil) w jednej dawce 0,7l wystarczy bo samosiewy dość duże?

Opublikowano
39 minut temu, usieq96 napisał:

Wczoraj dwuliścienne (navigator+butisan), dziś planowana saletra ok. 100kg/ha, w środę dr green rzepak 1,5kg+ caryx i tebu tylko w jakich dawkach po 0,6/0,7 czy może więcej? Rzepak w fazie 4-5 liści siany 21.08 i na piątek/sobota planowany zabieg na jednoliścienne, który miał być już dawno Zetrola (Agil) w jednej dawce 0,7l wystarczy bo samosiewy dość duże?

Na początek jedz z samosiewami zanim się rozłoży 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Na początek jedz z samosiewami zanim się rozłoży 

Na jutro zapowiadają 17 w dzień i 11 w nocy a na weekend noc 7/8 więc chyba lepiej regulacja? Łączyć się boje tym bardziej, że wczoraj wieczorem robiłem dwuliścienne 

Screenshot_2021-09-28-12-26-16-306_de.wetteronline.wetterapp.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, ciaastus napisał:

To co w końcu robić pierwsze? Samosiewy i jednoliścienne czy dwuliścienne? Jeden gada tak, drugi inaczej. 

Wszystko zależy co stosujesz , jaka faza, jaka presja no i jaka pogoda na horyzoncie.

3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Mege do belkar+kliper dołożyć cyperkil?

Jak są robale to śmiało. 

Opublikowano
2 godziny temu, ciaastus napisał:

To co w końcu robić pierwsze? Samosiewy i jednoliścienne czy dwuliścienne? Jeden gada tak, drugi inaczej. 

Tak jak Ci pisałem jak zrobisz regulacje część może zakryć i nie złapiesz ich już 

Opublikowano
2 godziny temu, ciaastus napisał:

czytaj ze zrozumieniem , kubawww odpisał koledze  który pytał co zrobić pierwsze regulację czy samosiewu zbóż bo dwuliścienne zrobił już wczoraj

zawsze dwuliścienne powinno się robić w pierwszej kolejności przed jednoliściennymi

Opublikowano

Chyba  że uprawa bez orkowa i dużo samosiewów na polu, wtedy odwrotnie

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Uziu92 napisał:

panowie nawigator solo wystarczy czy jeszcze coś do niego trzeba dodać na dwuliścienne ? i czy można go łączyć z labradorem ?

Metazanex daj

Edytowane przez Nuzig300
Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

czytaj ze zrozumieniem , kubawww odpisał koledze  który pytał co zrobić pierwsze regulację czy samosiewu zbóż bo dwuliścienne zrobił już wczoraj

zawsze dwuliścienne powinno się robić w pierwszej kolejności przed jednoliściennymi

Zrozumiałem co czytałem. Zadałem pytanie inne - pierwszy oprysk na samosiewy czy na dwuliścienne?

No u mnie poszedł pierwszy Agil. Wymyśliłem, że będzie łagodniejszy dla tego małego rzepaku z który niedawno powschodził. Bardzo nierówny. Jest i 5 i 0 liści właściwych. 

Za 3 dni jak pogoda pozwoli Navigator + metazanex. 

Opublikowano

czym podgonić słaby rzepak, niby ma po 4 pelne liście ale widać że się męczy. Myślałem o dolistnym dokarmianie jakąś odżywka siarczanem i mocznikiem, tylko jakie proporcje zastosować do rzepaku bo w zbożu to wiem a ty będę robił pierwszy raz

Opublikowano
yacenty napisał:

rsm, dziękuję za uwagę

nie mam i nie będę miał więc odpada rsm dla tego zastanawiam się nad dolistnym dokarmianiem Borem manganem siarka i azotem a do tego pewnie coś na robaka

tylko czy 5% mocznika i siarczanu magnezu będzie ok na 5 liść czy to mało?

Opublikowano
disel16v napisał:

@Piffpaff jeśli chcesz go podgonic to napewno mocznik i siarczan nie wystarczy

W jakiej fazie jest? Nie każdy ma dostęp do rsm 

ma 4 pelne liście i 5 liść wychodzi. Wiem że dolistnie to kropla w morzu potrzeb ale jakoś nie jestem przekonany do 100kg saletry,pierwszy raz sieje i boje się że wybuja za mocno. dla tego wolę nawet 2 razy jechać dolistnie

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

czym podgonić słaby rzepak, niby ma po 4 pelne liście ale widać że się męczy. Myślałem o dolistnym dokarmianie jakąś odżywka siarczanem i mocznikiem, tylko jakie proporcje zastosować do rzepaku bo w zbożu to wiem a ty będę robił pierwszy raz

Ja dawałem po 12.5kg siarczanu i mocznika na 230l tyle że najpierw mia!en skrócony rzepak

Ps dodaj boru i manganu jak to do rzepaku

Edytowane przez d4rek
Opublikowano
13 godzin temu, plapla123 napisał:

0.25 nawigatora + 1 l metazanex wystarczy rzepak ma trzy liście . Nigdy jeszcze nie pryskałem rzepaku po wschodowo .

0,3 +1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v